Ανεξόφλητο χρέος 1,2 δισ. ευρώ προς τους τέως Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας, έχει το πρώην ΙΚΑ. Πρόκειται για εισφορές που εισπράχθηκαν και δεν αποδόθηκαν την χρονική περίοδο μέχρι το τέλος του 2010.

Η τελευταία ενημέρωση περί οφειλής του πρώην ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) για τον ΟΕΚ ήταν το 2011 για οφειλές μέχρι 31.12.2010. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας η οφειλή έφθανε στο ύψος του 1,29 δισ. ευρώ. Έκτοτε οι υπηρεσίες αυτές καταργήθηκαν και ενσωματώθηκαν στον πρώην ΟΑΕΔ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ).

Διαβάστε επίσης – ΕΦΚΑ: Σε τρεις μήνες η έκδοση των επικουρικών συντάξεων

Από το 2012 μέχρι και το 2019 ο ΕΦΚΑ εισέπραττε εισφορές από τους εργαζόμενους για τον ΟΕΚ, ωστόσο αλλά στεγαστικά προγράμματα δεν υλοποιούνταν. Ένα μεγάλο ποσό των εισφορών αυτών ουδέποτε αποδόθηκε, αφού το πρώην ΙΚΑ, τις παρακρατούσε αλλά δεν τις απέδιδε στον ΟΑΕΔ.

Διαβάστε επίσης – Φθηνή στέγη: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Τα τέσσερα προγράμματα

Σύμφωνα όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), με το στεγαστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Απρίλιο, καταργείται η αυτοτέλεια των συγκεκριμένων λογαριασμών ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας. Τα αποθεματικά μαζί με όποιες μελλοντικές εισφορές θα μπαίνουν σε ένα κοινό ταμείο της Δ.ΥΠ.Α., έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτουν χρηματοδοτικά κενά που θα προκύψουν μετά τη μείωση των εισφορών ΟΑΕΔ – ΟΕΚ και την ενδεχόμενη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.

Απομείωση ακίνητης περιουσίας των ταμείων

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία σημειώνουν ότι η μεγάλη ακίνητη περιουσία – κυρίως του ΟΕΚ – έχει απομειωθεί σημαντικά, αφού δεκάδες οικόπεδα είχαν διατεθεί με χρονική ρήτρα επιστροφής – σε Δήμους και Φορείς – εάν δεν κατασκευαστούν εργατικές κατοικίες.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι τα νέα πολυδιαφημισμένα στεγαστικά προγράμματα με τον τίτλο «Το σπίτι μου» του υπουργείου Εργασίας αποκλείουν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που έχει ανάγκη στήριξης, αφού έχουν περιοριστεί στις ηλικίες 25-39 ετών και μόνο σε παντρεμένους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες