Τόσες παροχές «μυρίζουν» εκλογές

Ο πρωθυπουργός χθες από τη Βουλή, επανέλαβε τουλάχιστον 2 φορές ότι μεσολαβούν μερικοί μήνες από τις εκλογές. Αυτό βεβαίως θα μπορούσε να σημαίνει από 2 μήνες έως 6 μήνες. Δηλαδή να γίνουν εκλογές Φεβρουάριο – Μάρτιο ή να ολοκληρώσει τη θητεία της η κυβέρνηση και να πάμε σε κάλπες το καλοκαίρι.

Ωστόσο, όλο το κλίμα είναι άκρως προεκλογικό, και δεν εννοούμε τις συγκρούσεις στη Βουλή, που έτσι κι αλλιώς δεν τις βλέπει πολύς κόσμος. Μιλάμε για το κλίμα προεκλογικών παροχών, εκδηλώσεων απολογιστικού χαρακτήρα ή πανηγυρισμών υπουργών που δείχνουν ξεκάθαρα ότι είμαστε στην τελική ευθεία.

Διαβάστε επίσης: Αυθαίρετα: Τι προβλέπει ο νέος σχεδιασμός

Αν ήταν να γίνουν οι εκλογές σε 6 μήνες δεν θα είχαμε κάθε μέρα και μια υπόσχεση ή παροχή.

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχουν γίνει τόσες εξαγγελίες που αν αυτές δεν έχουν χρώμα εκλογικό τότε τι έχει;

Το 600άρι στους αστυνομικούς ήταν η τελευταία κίνηση, αλλά μην ξεχνάμε και τα άλλα. Για παράδειγμα η νέα τακτοποίηση ακινήτων με μεγάλες αυθαιρεσίες. Οι νέες ρυθμίσεις για τον κτηματολόγιο και για το πρόβλημα με τις πιλοτές που έγιναν θέσεις στάθμευσης. Οι κινήσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες να μειωθούν προμήθειες και να επιβραβευτούν οι συνεπείς δανειολήπτες. Η επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ που πληρώνεται και η υπόσχεση για νέα κάθε μήνα.

Οι αυξήσεις στους συνταξιούχους, τα καλάθια των νοικοκυριών, τα σενάρια για τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους.

Ο Άγιος Βασίλης ήρθε στον ΕΦΚΑ

Θίχτηκαν, μαθαίνουμε στον ΕΦΚΑ, γιατί η στήλη αποκάλυψε το παρασκήνιο σχετικά με την ψήφιση της εισήγησης για την πρόσληψη 24 στελεχών που θα τοποθετηθούν σε διευθύνσεις. Κι άρχισαν να αναρωτιούνται πώς το μάθαμε όλο το σκηνικό που στήθηκε για να περάσει τελικά η εισήγηση η οποία είχε απορριφθεί προ ολίγον ημερών με ψήφους 7- 4.

Τέλος καλό όλα καλά γι’ αυτούς που έφεραν για δεύτερη φορά την εισήγηση καθώς τα «μαγειρέματα» έπιασαν τόπο και οι διευθυντές θα πάνε στις θέσεις τους. Με ψήφους 8 υπέρ, 3 κατά έληξε το ζήτημα.

Πώς έγινε αυτό το… θαύμα; Ε, επικράτησε το καρότο αντί του μαστιγίου. Πράγμα που σημαίνει πως τουλάχιστον δύο ψήφοι που… αλλαξοπίστησαν είχαν τους λόγους τους. Και ήταν και καλοί. Κάτι σαν χριστουγεννιάτικο δώρο.

Σα να ήρθε πρόωρα ο Αγιος Βασίλης. Κι εκτός από τα δώρα να έφερε και… πιτόγυρα στα γραφεία.

Σύγκρουση χωρίς απαντήσεις

Σοφότεροι δε γίναμε, όπως αναμενόταν, από τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τις υποκλοπές. Υψηλοί τόνοι, η αντιπολίτευση στα κάγκελα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο… ρελαντί.

Όπως έλεγε κάποιο πολιτικό στέλεχος «είναι σαν τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια που ο φιλοξενούμενος επιτίθεται κατά βούληση και ο οικοδεσπότης παίζει πασούλες για να περάσει η ώρα και για να μην κάνει κανένα λάθος».

Όμως, τα λάθη γίνονται ενίοτε και είτε ο φιλοξενούμενος βάζει σκοράρει είτε μπαίνει αυτογκόλ.

Όμως, χθες ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν «περνάει» στον κόσμο ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και ζήτησε απαντήσεις που δεν πήρε φυσικά ποτέ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη αν αποδειχθεί ότι παρακολουθούσε υπουργούς, ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και ζήτησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δυσπιστίας. Και φυσικά τίποτε από τα δύο δεν έγινε.

Και κάπως έτσι η υπόθεση των υποκλοπών πέρασε από τη Βουλή και πιθανότατα να μην ξαναπεράσει ποτέ.

Και θα μείνουμε τελικά με το ερώτημα ποιος παρακολουθούσε ποιον.

Αξιολόγηση στις τράπεζες

Πηγαίνεις σε μια τράπεζα για να εξυπηρετηθείς για ένα θέμα. Η διαδικασία κρατά λίγη ώρα, ο υπάλληλος προθυμότατος να βρει λύσεις σε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν, η εξυπηρέτηση άψογη.

Κι όταν τελειώνεις όλες τις δουλειές που έχει σε ρωτά ο υπάλληλος με ευγενικό τρόπο: «Εξυπηρετηθήκατε καλά κύριε; Είστε ευχαριστημένος;»

Απαντάς ότι όλα ήταν άψογα και ο υπάλληλος συνεχίζει: «Αν σας έρθει καμιά βαθμολόγηση, να μας βάλετε καλό βαθμό». Εμφανώς αγχωμένος, αλλά δεν ξέρω αν αυτό οφειλόταν στο ότι γνώριζε την ιδιότητά μου ή το κάνει σε όλους τους πελάτες.

Η ουσία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να έχουν πολλά στραβά, αλλά κάνουν και πολλά βήματα εκσυγχρονισμού. Και η αξιολόγηση ως προς την εξυπηρέτηση του πελάτη είναι ένα από αυτά.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα και στο Δημόσιο αν η αξιολόγηση δεν ήταν θέμα ταμπού. Ισως και η άρση της μονιμότητας βεβαίως, όμως, αυτή είναι άλλη συζήτηση που δεν… αρέσει στους δημόσιους υπαλλήλους.

Πάντως, στις τράπεζες υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, κλείσιμο καταστημάτων, μείωση προσωπικού. Και γι’ αυτό οι καλύτερες επιδόσεις στην αξιολόγηση ενδεχομένως να είναι αυτές που κάνουν πιο υπεύθυνους τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Εκκαθαριστικά σε 280 χιλιάδες παράλληλα απασχολούμενους

Ολοκληρώθηκε η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους περίπου 280.000 παράλληλα απασχολουμένους, με την πλειονότητα να λαμβάνει χρεωστικά σημειώματα. Περίπου 200.000 ασφαλισμένοι λαμβάνουν χρεωστικά σημειώματα, περίπου πάνω από 20.000 θα έχουν πιστωτικά σημειώματα, ενώ περίπου 60.000 έχουν μηδενικά σημειώματα. Αναφορικά με τους ασφαλισμένους που έχουν πιστωτικό υπόλοιπο κατά μέσο όρο 400 ευρώ, θα κληθούν να δηλώσουν το πιστωτικό τους υπόλοιπο σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, ώστε στη συνέχεια ο e-ΕΦΚΑ θα τους πιστώσει το ποσό.

Υπάρχουν σκέψεις η πληρωμή των εισφορών σε όσους έχουν χρεωστικά ειδοποιητήρια να γίνει από τις αρχές του 2023, ενώ η αποπληρωμή τους θα ξεκινάει από τις 6 μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με γενικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ, το χρεωστικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης 2021 αναζητείται ισόποσα κατανεμημένο σε 6 μηνιαίες δόσεις – όπως αυτό αναζητήθηκε και κατά την εκκαθάριση εισφορών έτους 2020 – και η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής της πρώτης δόσης εκκαθάρισης ορίστηκε η 30.12.2022. Κάθε επόμενη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, με τελευταία δόση την 31.5.2023.

Εκταμίευση $102 εκατ. για Ναυπηγεία Ελευσίνας

Συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα της τελικής έγκρισης και εκταμίευσης των 102 εκατ. δολαρίων της Αμερικανικής Κρατικής Επενδυτικής Τράπεζας DFC για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, «παρουσία του Σωματείου των Εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας και του δημάρχου Ελευσίνος, Αργ. Οικονόμου, έγινε την Τετάρτη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Κρατικής Επενδυτικής Τράπεζας DFC, η οποία ήρθε να εξετάσει πώς προχωρά το Σχέδιο Εξυγιάνσεως των Ναυπηγείων». «Συμφωνήσαμε με τον επενδυτή Π. Ξενοκώστα και την ομάδα του, στο χρονοδιάγραμμα της τελικής έγκρισης και εκταμίευσης των 102.000.000 δολαρίων. Όλα προχωρούν κανονικά» έγραψε στο Τwitter o υπουργός Ανάπτυξης.

Κόβουν δαπάνες οι καταναλωτές

Ενας στους δύο καταναλωτές θα μειώσει τις δαπάνες για αγορές το επόμενο εξάμηνο, ενώ θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες για λογαριασμούς, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ. Οπως δηλώνουν τα νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα, η τρέχουσα περίοδος είναι η χειρότερη των τελευταίων τριών ετών ως προς την αγοραστική τους ικανότητα. Αξίζει να επισημανθεί ότι το 33% του εισοδήματός τους κατευθύνεται στις πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Η έρευνα έλαβε χώρα την περίοδο 14-16 Νοεμβρίου 2022 σε δείγμα 1.150 καταναλωτών. Καταγράφονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα και τάσεις σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες του κοινού, ενώ περιλαμβάνει και τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος λιανικής.

Επιχορηγήσεις €100 εκατ. μέσω «Ελλάδα 2.0»

Ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», η οποία θα διαρκέσει έως την 31η Ιανουαρίου 2023. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που αφορά το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» και του Οδηγού εφαρμογής, που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», οι υποδομές για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μία από τις βασικές παρεμβάσεις του προγράμματος. Επιλέξιμoι για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι φορείς διαχείρισης και ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών με τη συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος να ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα καταβληθεί από τον Μηχανισμό (Ταμείο) Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility/RRF) με τη μορφή επιχορήγησης, ενώ ισόποση συμμετοχή αναμένεται να καταβληθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Ενας πρίγκιπας στην Ελλάδα

Στα… ψιλά πέρασε η επίσκεψη ενός… πρίγκιπα στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό ο οποίος ήρθε στη χώρα μας την περασμένη Πέμπτη 1 και Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. Ηταν τιμώμενος καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής σε Gala Dinner και αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για να σωθεί ο πλανήτης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μίλησε για το πείραμα της Αστυπάλαιας που το θεωρεί πετυχημένο, αλλά και για το γεγονός ότι η Formula 1 στρέφεται στην ηλεκτροκίνηση. Θα έχουμε δηλαδή κάποια στιγμή αγώνα Γκραντ Πρι στο Μονακό με… ηλεκτροκίνητα.

Πάντως, ο πρίγκιπας Αλβέρτος δεν είχε μαζί του την πριγκίπισσα Σαρλίν και ίσως γι’ αυτό δεν έγινε χαμός στο Καβούρι που διέμεινε.

Οι περιοδείες των τραπεζιτών

Συνεχίζουν τα ανοίγματα στην περιφέρεια οι τραπεζίτες, αναζητώντας επενδυτές και κάνοντας επαφές που θα μπορούσαν να φέρουν νέες εργασίες στις τράπεζες. Σειρά πήρε ο πρόεδρος της Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου οι οποίοι μαζί με άλλα στελέχη έκαναν διήμερη επίσκεψη στα Ιωάννινα και συνομίλησαν με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, επιχειρηματιών και πελατών.

Να θυμίσουμε ότι και η Alpha Bank είχε κάνει αντίστοιχη περιοδεία στα Ιωάννινα και άλλες περιοχές, ενώ και από την Εθνική συχνά – πυκνά γίνονται τέτοιες επαφές. Μάλλον έχει «ψωμί» η περιφέρεια για τις τράπεζες…

Η χαρά για τον ΦΠΑ και η αλήθεια

Είχαν κάθε λόγο να χαίρονται στο υπουργείο Οικονομικών με την έκθεση της Κομισιόν για τον ΦΠΑ. Και κάθε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας να βγάλει ανακοίνωση, ειδικά μετά τις… δύσκολες ημέρες που πέρασε με την υπόθεση των τραπεζών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα

·        Η Ελλάδα είναι η χώρα με την 4η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.

·        Η Ελλάδα παρουσιάζει μείωση στο έλλειμμα ΦΠΑ κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι στο 19,7% του VTTL (θεωρητικά προσδοκώμενα έσοδα υπό πλήρη συμμόρφωση) το 2020, έναντι του 23,4% το 2019, παρά τη μείωση του ΑΕΠ και την εφαρμογή μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών και απαλλαγών (policy gap) σε σημαντικούς τομείς λόγω και της πανδημίας. Συνεπώς, η σημαντικότατη αυτή μείωση προέρχεται κυρίως από την ουσιαστική αύξηση της συμμόρφωσης, εξαιτίας και της μείωσης φορολογικών συντελεστών από την Κυβέρνηση, από το 2019.

·        Το έλλειμμα ΦΠΑ στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται με υψηλότερους ρυθμούς, της τάξεως των 5,7 ποσοστιαίων μονάδων, το 2021 κυρίως λόγω αύξησης της συμμόρφωσης.

·        Το κενό λόγω μη συμμόρφωσης μειώθηκε κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, δεδομένης της εντατικοποίησης των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης της συμμόρφωσης. Σημαντικό να τονισθεί ότι η αύξηση του κενού λόγω εφαρμογής μειωμένων συντελεστών, απορροφήθηκε πλήρως από την προαναφερόμενη μείωση του κενού λόγω μη συμμόρφωσης.

Αυτό που δεν είδαμε στην ανακοίνωση του υπουργείου, πάντως, ήταν το γεγονός ότι το 2020 η Ελλάδα έχασε 3,1 δις ευρώ από τα έσοδα του ΦΠΑ.

Ψιλά γράμματα…

Σημαντική εκδήλωση για την οικονομία

Ενδιαφέρον θα έχει η εκδήλωση της επόμενης Τρίτης που διοργανώνει το οικονομικό επιμελητήριο. Οι προκλήσεις του 2023 εν μέσω διαφόρων σημαντικών γεγονότων όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, ενεργειακή κρίση, διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξήσεις επιτοκίων, διαμορφώνουν νέο τοπίο

Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική οικονομία για να συνεχίσει να τις αντιμετωπίζει;

Μπορεί να κάνει το μεγάλο άλμα, ώστε να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης;

Πώς αποτυπώνονται όλα αυτά στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023;

Απαντήσεις θα δώσουν οι:

Γιώργος Αλογοσκούφης, Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρ. Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Λούκα Κατσέλη, Ομότιμη Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και πρ. Υπουργός

Μιχάλης Αργυρού, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Προλογίζει ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories