Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να τοποθετούνται στους διάφορους οικονομικούς αντίθετους ανέμους που θα επικρατήσουν το 2023, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το άνοιγμα εκ νέου της οικονομίας της Κίνας. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 επανήλθε σήμερα στη διαπραγμάτευση, μετά από δύο ημέρες αργίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απωλειες 0,1%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 7.497 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,50% στις 13.925 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,61% στις 6.510 μονάδες.

Wall Street: Θετικό το κλίμα

Στην εκπνοή του 2022

Οι ευρωπαϊκές αγορές έλαβαν κάποιες στηρίξεις καθώς η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα τερματίσει την καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στις 8 Ιανουαρίου – συμβολίζοντας το τέλος της πολιτικής μηδενικού Covid που εφαρμόζει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Με δύο ημέρες διαπραγμάτευσης να απομένουν πλέον για τη λήξη του έτους, τα παγκόσμια χρηματιστήρια ολοκληρώνουν ένα θλιβερό 2022, καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες αντιμετώπισαν τον υπερβολικό πληθωρισμό που προέκυψε από τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους επίμονους περιορισμούς του covid-19 στην Κίνα.

Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στην προοπτική μιας επικείμενης ύφεσης και μιας δυνητικά παρατεταμένης περιόδου υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες θα είναι “τυχερές” αν επιτύχουν ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% για μεγάλο μέρος της επόμενης δεκαετίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times μεταξύ οικονομολόγων, η οικονομία της ευρωζώνης πρόκειται να συρρικνωθεί το επόμενο έτος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι πιθανές ενεργειακές ελλείψεις συμπαρασύρουν την παραγωγή και προκαλούν αναστροφή της αγοράς εργασίας. Σχεδόν το 90% των 37 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα των FT δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η ζώνη του ενιαίου νομίσματος βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η πλειοψηφία προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί σε όλο το επόμενο έτος.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Λιμνάζει» σε λίγες μονάδες

Τα «μπρος – πίσω» συνεχίστηκαν και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο το τελευταίο τριήμερο «λιμνάζει» σε ένα πολύ στενό εύρος λίγο πάνω από τις 920 μονάδες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,06% στις 923,79 μονάδες με τον τζίρο να φτάνει στα 36,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές