Αντιμέτωπο με συνταγματική κρίση λόγω του αμφιλεγόμενου σχεδίου για τον περιορισμό της εξουσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου βρίσκεται το Ισραήλ, όπως προειδοποίησε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ των κομμάτων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που διανύει πλέον την έκτη θητεία του, θέλει να θέσει υπό έλεγχο το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τα μέλη του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού του κατηγορούν για υπερβολές και ελιτισμό.

Ισραήλ: Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας μίλησε για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «σε 2-3 χρόνια»

Το ζήτημα

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα περιορίσει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά των κυβερνητικών κινήσεων ή των νόμων του κοινοβουλίου (Κνεσέτ), ενώ θα αυξήσει την επιρροή των πολιτικών στην επιλογή των δικαστών.

Οι επικριτές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ιδίως από το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, κατηγορούν τους δικαστές ότι εισέρχονται όλο και περισσότερο στην πολιτική σφαίρα και υπερβαίνουν την εξουσία τους για να ακολουθήσουν μια αριστερή ατζέντα.

Οι αντίπαλοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν πανεθνικές διαδηλώσεις το Σάββατο, λένε ότι η προωθούμενη νομοθετική παρέμβαση θα παραλύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, θα ενισχύσει τη διαφθορά, θα πλήξει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και θα στερήσει από τα δικαστήρια του Ισραήλ την αξιοπιστία που βοηθά στην απόκρουση κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου στο εξωτερικό.

«Βρισκόμαστε στη δίνη μιας βαθιάς διαφωνίας που διαλύει το έθνος μας. Αυτή η σύγκρουση με ανησυχεί βαθιά, όπως ανησυχεί πολλούς σε όλο το Ισραήλ και την (εβραϊκή) διασπορά», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ.

Η παρέμβαση Χέρτζογκ

Ο Χέρτζογκ, η θέση του οποίου στερείται εκτελεστικών εξουσιών και έχει ως στόχο να ενοποιήσει μια συχνά διχασμένη ισραηλινή κοινωνία, δήλωσε ότι εργάζεται ασταμάτητα με τα σχετικά κόμματα για την προώθηση του διαλόγου.

 Ο Ισαάκ Χέρτσογκ

«Επικεντρώνομαι τώρα … σε δύο κρίσιμους ρόλους που πιστεύω ότι επωμίζομαι ως πρόεδρος αυτή την ώρα: την αποτροπή μιας ιστορικής συνταγματικής κρίσης και την αναχαίτιση της συνεχιζόμενης ρήξης στο εσωτερικό του έθνους μας», είπε.

Ο Νετανιάχου

Πάντως, σε τηλεοπτικές δηλώσεις στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στην παρέμβαση Χέρτζογκ.

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις, είπε, είχαν επιδιωχθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων «και κανείς τότε δεν σκέφτηκε να μιλήσει για το τέλος της δημοκρατίας».

Υποσχόμενος μια «διεξοδική συζήτηση» σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή αναθεώρησης όπου η αντιπολίτευση έχει εκπροσώπηση, ο Νετανιάχου είπε: «Θα ολοκληρώσουμε τη μεταρρυθμιστική νομοθεσία που θα διορθώσει όσα πρέπει να διορθωθούν, θα προστατεύσει πλήρως τα ατομικά δικαιώματα και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο σύστημα δικαιοσύνης».

Η δημοσκόπηση

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ την Κυριακή κατέγραψε μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με το Reuters.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 80% των αριστερών Ισραηλινών και το 62% των κεντρώων εμπιστεύονται το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ στους δεξιούς το ποσοστό περιορίζεται στο 29%.

Διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί (55,6%) υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να ακυρώνει νόμους που ψηφίζονται από το κοινοβούλιο της Κνέσετ, εάν έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της δημοκρατίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα