Ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2023 και 1,6% το 2024 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η ING, με τον οικονομολόγο Paolo Pizzoli που υπογράφει την έκθεση να εκτιμά πως οι προοπτικές για το 2023 παραμένουν αβέβαιες.
Με το ΑΕΠ της Ελλάδας να βρίσκεται πλέον αρκετά πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα, η θετική επίδραση από το άνοιγμα της οικονομίας από την πανδημία, έχει πλέον ολοκληρωθεί, δεδομένου μάλιστα ότι ο τουρισμός επέστρεψε στα ιστορικά υψηλά του το καλοκαίρι του 2022, είναι μάλλον πλέον απίθανο να σημειωθούν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις το 2023, ενώ και η ανάκαμψη της απασχόλησης που στήριξε την την κατανάλωση δείχνει τώρα να χάνει τη δυναμική της.
Οι επενδύσεις αναμένεται να βρουν στήριξη στις ροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος των projects, ενώ η δημοσιονομική πολιτική, αν και έχει κάποια περιθώριά για κάποια πρόσθετα προσωρινά μέτρα στήριξης στην περίπτωση που το ενεργειακό σκηνικό το απαιτήσει, θα πρέπει ακολουθήσει πιο πειθαρχημένο δρόμο. Οι εκλογές προσθέτουν αβεβαιότητα στις προοπτικές της οικονομίας, ενώ ο σχηματισμός ενός αξιόπιστου συνασπισμού ίσως αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.
Latest News
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό