Την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της  μονάδας  ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης έλαβαν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ. Μάλιστα, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»  (μετέχουν η ΔΕΗ με 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με 20%) η οποία ενέκρινε την επενδυτική απόφαση καθώς και τις αποφάσεις ώστε να προχωρήσουν οι δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες και να προχωρήσει η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.

Φυσικό αέριο: Ο εφοδιασμός της Ουκρανίας ο στόχος του δεύτερου FSRU στη Θράκη

Όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η νέα μονάδα των 840 MW (με συντελεστή απόδοσης 63%)  θα έχει πρόσβαση  σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος χρηματοδότησης (project finance χωρίς εξασφαλίσεις) και δυνατότητα δανεισμού έως 80% του κόστους επένδυσης. Έτσι, με δεδομένο ότι το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε  395 εκατ. ευρώ, η ανάγκη σε ίδια κεφάλαια θα είναι της τάξης των  80 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η απόδοση ίδιων κεφαλαίων θα είναι άνω του 10%, η κερδοφορία υψηλή, με το ετήσιο EBITDA  πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας και η περίοδος απόσβεσης της επένδυσης μικρή.

Μετασχηματισμός

Η είσοδος της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΗ στη μονάδα φυσικού αερίου της  Αλεξανδρούπολης ταιριάζει στη στρατηγική μετασχηματισμού τους. Ειδικότερα για τη ΔΕΠΑ, η  κατανάλωση φυσικού αερίου της μονάδας (τα πρώτα έτη λειτουργίας υπολογίζεται περίπου στο 1 bcm) αντιστοιχεί σε σημαντικό ποσοστό των μακροπρόθεσμων συμβολαίων της. Επίσης, ε το διμερές συμβόλαιο (Power Purchase Agreement – PPA) που θα έχει με τη μονάδα θα διασφαλίσει ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την εταιρεία  «Φυσικό Αέριο» (τη θυγατρική της στην προμήθεια ρεύματος και αερίου), καθώς η νέα μονάδα Αλεξανδρούπολης θα είναι η πιο φτηνή από τις θερμικές, και άρα  πιο ελκυστική επιλογή για σύναψη διμερών συμβολαίων.  Διμερές συμβόλαιο με τη μονάδα έχει συνάψει και  η ΔΕΗ.

Στρατηγικό σημείο

Η μονάδα, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Ιούνιο του 2025, χωροθετείται σε κόμβο διαδρομών φυσικού αερίου και θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης (Floating Storage and Regasification Unit – πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG)  εξασφαλίζοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς να έχει ρίσκο εφοδιασμού. Θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες άλλωστε δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου  η οποία μιλώντας προ ημερών σε Ιάπωνες επενδυτές για τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, είπε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου αυξάνονται κάθε χρόνο, με εκτίμηση να φτάσουν τα 8,5 bcm το 2025. Επιπλέον, στην ομιλία της στην Ελληνο-Ιαπωνική Επιχειρηματική Ημερίδα που διοργανώθηκε στα γραφεία του ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου JETRO, με τη συμμετοχή του Enterprise Greece,  έδωσε έμφαση στους τέσσερις πλωτούς σταθμούς αεριοποίησης LNG που θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια και στην επέκταση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου που θα καταστήσουν την Ελλάδα κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Νοτιανατολική Ευρώπη

Η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»

Όσον αφορά στην  «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»,  μόλις στις 26 Ιανουαρίου εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας το νέο   Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει εννέα μέλη.   Πρόεδρος   παραμένει ο κ. Χρήστος Κοπελούζος της Damco Energy, στη θέση του αντιπροέδρου τοποθετήθηκε ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος (πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ) και Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Σωτήρης Χατζημιχαήλ (Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΔΕΗ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια