Μήνυμα ότι οι αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να υστερούν, παρά τη βελτίωση του κλίματος κινδύνου μεταξύ των επενδυτών, στέλνει ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, Mark Haefele, επισημαίνοντας ωστόσο πως στον ορίζοντα διαφαίνεται ένα πολύ πιο ευνοϊκό σκηνικό.

Όπως τονίζεται, ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές κατέγραψε άυξηση 6,2%, έναντι ανόδου 8,4% στον δείκτη MSCI World. Στο πλαίσιο αυτό, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας προειδοποίησε πως τα επιμέρους assets θα μπορούσαν να αντιμετωπισουν περαιτέρω αντίθετους ανέμους εάν το τέλος του κύκλου σύσφιξης των επιτοκίων από τη Federal Reserve αποδειχτεί ότι είναι πιο μακριά από την τρέχουσα πρόβλεψη.

Ρεκόρ εισροών σε ομόλογα και μετοχές στις αναδυόμενες αγορές

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αναδυόμενες αγορές είναι στενά συνδεδεμένες με την τύχη της κινεζικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να ανακάμψει καθώς η οικονομία ανοίγει και τερματίζονται οι αυστηρές πολιτικές για τον κορωνοϊό. Συνολικά, αναμένεται η ανάπτυξη της Κίνας να ανακάμψει από το 3% το 2022 σε 4,9% φέτος,

Παράλληλα, η χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ έχουν ιστορικά συνδεθεί με ισχυρές επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές σε σχετική βάση και τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων γυρίζουν σελίδα. «Βλέπουμε ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι σε καλή θέση για να επωφεληθούν νωρίς από το σημείο καμπής στις παγκόσμιες αγορές, τα κέρδη και την αύξηση του ΑΕΠ που αναμένουμε το 2023. Προτιμούμε περισσότερο τόσο τις μετοχές, όσο και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών», τονίζει ο Haefele.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας, η οποία πραγματοποιείται νωρίτερα από το αναμενόμενο, η UBS κάνει λόγο πως θα ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση και τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες από άλλες αναδυόμενες (και ανεπτυγμένες) αγορές. Ειδικότερα, αναμένεται αναζωπύρωση της ζήτησης στο κομμάτι της ενεργειας και τις αγορές εμπορευμάτων, στα οποία πολλές «εξέχουσες» αναδυόμενες αγορές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό. Οι διαρθρωτικά υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα πρέπει επίσης να αμβλύνουν τις αναδυόμενες οικονομίες και τα πιστωτικά τους θεμελιώδη μεγέθη.

O Mark Haefele

Τα οφέλη από την επαναλειτουργία της Κίνας

Από τακτική άποψη, η επαναλειτουργία της Κίνας θα έχει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα οφέλη στα assets των αναδυόμενων αγορών μέσω των καλύτερων προοπτικών ανάπτυξης, των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και των βελτιωμένων χρηματοπιστωτικών συνθηκών λόγω της ισχυρότερων νομισμάτων και των χαμηλότερων επιτοκίων.

Επιπλέον, η ελβετική τράπεζα προβλέπει ότι η κινεζική οικονομία θα συμβάλει σε ένα πρότερο σημείο καμπής στις παγκόσμιες προοπτικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών προηγείται ιστορικά μιας ανάκαμψης των κερδών κατά σχεδόν τρεις μήνες.

Η χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ ιστορικά συνδέονται με ισχυρές επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Ενώ η Fed δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη σύσφιξη και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας παραμένουν πολύ ισχυρά, η UBS εξακολουθεί να πιστεύει ότι βρισκόμαστε σχετικά κοντά στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Επίσης βλέπει, μια μεγαλύτερη αδυναμία ενόψει του δείκτη δολαρίου DXY, ο οποίος, ακόμη και μετά την πρόσφατη ανάκαμψη, εξακολουθεί να βρίσκεται 9,5% χαμηλότερα από το υψηλά του Σεπτεμβρίου. Επιπρόσθετα, η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πιάσει πάτο φέτος και θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Όπως επισημαίνεται, αυτός ο συνδυασμός χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, το πιο αδύναμο δολάριο και μια στροφή στην ανάπτυξη αποδείχτηκε θετικός για τις αναδυόμενες αγορές στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν αποδώσει σε ετήσια βάση κοντά στο 43% σε περιόδους επιτάχυνσης της ανάπτυξης και χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και περίπου 23% σε περιόδους επιβράδυνσης της ανάπτυξης και χαλαρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Οι αποτιμήσεις είναι δελεαστικές συγκρινόμενες και με τα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη. Ο δείκτη MSCI Emerging Markets διαπραγματεύεται 12 φορές τα μελλοντικά κέρδη, με μικρό premium σε σχέση με τον μέσο όρο των 10 ετών. Όμως αυτό εξακολουθεί να είναι 30% κάτω σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές. Η δυναμική και οι αναθεωρήσεις των κερδών στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να είναι αρνητικές σε απόλυτους όρους, αλλά έχουν πιάσει πάτο σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αγορές.

«Έτσι, βλέπουμε τις αναδυόμενες αγορές σε καλή θέση για να ωφεληθούν πρώτες από το σημείο καμπής στις παγκόσμιες αγορές, τα κέρδη και την αύξηση του ΑΕΠ που αναμένουμε το 2023. Προτιμούμε περισσότερο τόσο τις μετοχές, όσο και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, με την Κίνα να βρίσκεται στην κορυφή των αγορών που προτιμώνται», κατέληξε η UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders