Εννεάμηνο αποκλεισμό από τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς για συμβάσεις επέβαλε η ιαπωνική κυβέρνηση στο διαφημιστικό γίγαντα Dentsu Inc και δύο άλλες εταιρείες που συνδέονται με σκάνδαλο διαφθοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Δεκάδες χώρες απειλούν να μποϊκοτάρουν το Παρίσι

Συλλήψεις

Οι εισαγγελείς συνέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα έναν πρώην αξιωματούχο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και στελέχη των τριών εταιρειών διαφήμισης και σχεδιασμού εκδηλώσεων με υποψίες νοθείας στις προσφορές για εκδηλώσεις που σχετίζονται με τους Αγώνες.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από μήνες ερευνών με βάση υποψίες για διαφθορά στον σχεδιασμό και τις χορηγίες των Αγώνων, που διεξήχθησαν το 2021 αφού αναβλήθηκαν για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Dentsu Inc, της οποίας η μητρική εταιρεία είναι ο όμιλος Dentsu, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι έλαβε σοβαρά υπόψη της την κατάσταση. «Θα ανταποκριθούμε κατάλληλα», ανέφερε.

Οι άλλες δύο εταιρείες στις οποίες απαγορεύτηκε η υποβολή προσφορών σε δημόσιους διαγωνισμούς είναι η Cerespo Co και η Fuji Creative Corporation, θυγατρική της Fuji Media Holdings Inc.

Τον Αύγουστο, ο Haruyuki Takahashi, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 – και προηγουμένως στέλεχος της Dentsu, συνελήφθη ως ύποπτος για δωροδοκία από χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων.

Νοθεία

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως ότι οι εισαγγελείς στα τέλη του περασμένου έτους πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία των μεγαλύτερων διαφημιστικών εταιρειών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Dentsu, Hakuhodo και ADK Holdings, με την υποψία ότι συνωμότησαν για να νοθεύσουν προσφορές και παραγγελίες για εκδηλώσεις που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων γιεν (305 εκατ. δολαρίων).

Στελέχη της ADK, της εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων Aoki Holdings και της εκδοτικής εταιρείας Kadokawa έχουν επίσης συλληφθεί σε σχέση με το σκάνδαλο δωροδοκίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή