Η Αίγυπτος στοχεύει να ενισχύσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά περίπου 40% από το 2025, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Η Ευρώπη σπεύδει να εξασφαλίσει περισσότερο LNG από τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές, καθώς σχεδιάζει ένα μέλλον χωρίς αέριο από τη Ρωσία, μακράν τον μεγαλύτερο προμηθευτή της πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου, Ταρέκ ελ-Μόλα οι εξαγωγές της Αιγύπτου φέτος πιθανότατα θα παραμείνουν σταθερές σε περίπου 7,5 εκατομμύρια τόνους.

Νέοι τερματικοί σταθμοί

Ο Ταρέκ ελ-Μόλα, πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο τερματικοί σταθμοί LNG στις ακτές της Μεσογείου έχουν σχεδιαστεί για να αποστέλλουν 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αλλά η επίτευξη αυτών των επιπέδων θα εξαρτηθεί από την άντληση περισσότερου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και τη λήψη περισσότερων ροών από το Ισραήλ.

Handelsblatt: Η ΝΑ Ευρώπη ελπίζει στο LNG της Ρεβυθούσας

«Εκτιμώ ότι θα φτάσουν σε πλήρη χωρητικότητα μέχρι το 2025», τόνισε σε συνέντευξή του στο Κάιρο την Τρίτη. «Αυτή είναι η στιγμή που θα υλοποιηθεί η τρέχουσα εκστρατεία γεώτρησης που αναλαμβάνουμε».

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, αν και αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης μακροπρόθεσμα, φέτος και το 2024 οι παγκόσμιες προμήθειες LNG θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.

Η συμφωνία με το Ισραήλ

Όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές τους από τα μέσα της δεκαετίας.

Σύμφωνα επίσης με τον αιγύπτιο υπουργό, η χώρα του βρίσκετα σε συνομιλίες με το Ισραήλ για να ενισχύσουν τις ισραηλινές ροές φυσικού αερίου προς τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Μεγάλο μέρος αυτού του ισραηλινού αερίου επανεξάγεται ως LNG από τα λιμάνια Damietta και Idku.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο με στόχο την αύξηση του όγκου πωλήσεων στην Ευρώπη.

Οι τρέχουσες ροές της Αιγύπτου την καθιστούν σχετικά μικρό εξαγωγέα LNG. Αλλά η αύξηση τους σε 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως θα την έκανε έναν από τους 10 μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία του περασμένου έτους.

Οι τιμές είναι ακόμα καλές

Ο ελ-Μόλα είπε ότι η Αίγυπτος δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει νέους τερματικούς σταθμούς LNG ή να επεκτείνει κάποιον από τους ήδη υπάρχοντες μέχρι να έχει περισσότερο αέριο για αποστολή στο εξωτερικό.

Και πρόσθεσε ότι η χώρα του μοιράζει τις πωλήσεις της LNG περίπου ομοιόμορφα μεταξύ μακροπρόθεσμων συμβάσεων και της αγοράς spot και πιθανότατα θα το διατηρήσει έτσι.

Η απόλυτη αστάθεια της αγοράς spot – οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν στα 100 δολάρια ανά μετρικό εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες τον Αύγουστο πριν καταρρεύσουν στα 24 δολάρια έως το τέλος του έτους – σημαίνει ότι το Κάιρο θέλει να αποφύγει να εκτεθεί υπερβολικά σε αυτήν.

Οι τιμές έχουν πέσει περαιτέρω στα 16,50 δολάρα ανά mmbtu, αλλά αυτό είναι «ακόμα καλό», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι αυτό«καλύπτει τις επενδύσεις μας και υπάρχει καλό περιθώριο».

Αναμένει επιπλέον ότι θα υπάρξουν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια επένδυσης στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αίγυπτο φέτος.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις διεθνείς ενεργειακές εταιρείες», είπε, προσθέτοντας ότι η Exxon Mobil Corp., η BP Plc και η Shell Plc και άλλοι επιθυμούν να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή.

Η Αίγυπτος αντλεί περίπου 600.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αλλά σχεδόν όλα αυτά χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού της των 104 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον υπουργό δεν αντισταθμίζει πλέον εισαγωγές αργού και διυλισμένων καυσίμων για να προφυλαχθεί από υψηλότερες τιμές. «Με την αστάθεια του πετρελαίου, η αντιστάθμιση είναι πολύ ακριβή», κατέ΄ληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια