Ηταν μάλλον μια ομολογία αποτυχίας. Η εμφάνιση και ομιλία του προέδρου Πούτιν (για την κατάσταση του έθνους) έναν χρόνο μετά την απεχθή εισβολή στην Ουκρανία δεν είχε τίποτα το θριαμβευτικό. Και πώς θα μπορούσε να έχει άλλωστε. Ηταν όμως πλούσια σε οργουελική γλώσσα. Ο κτηνώδης πόλεμος βαφτισμένος σε «ειδική πολεμική επιχείρηση» έχει οδηγηθεί ύστερα από διαδοχικές ήττες στο τέλμα χάρη στην ηρωική αντίσταση της Ουκρανίας και τη σθεναρή στάση και στήριξη της Δύσης. Καμιά προσπάθεια να δικαιολογηθεί ο πόλεμος με επίκληση της ιστορίας – όπως έγινε πέρυσι για την έναρξή του – και του επιχειρήματος ότι «η Ουκρανία δεν είναι κράτος, λαός, έθνος. Ανήκει στον ρωσικό κόσμο και πρέπει να επανέλθει στη Ρωσία ως επαρχία». Και καθώς ο στόχος αυτός ηττήθηκε επί του πεδίου, η ομιλία επικεντρώθηκε στην ανάγκη προστασίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, των περιοχών δηλαδή στις οποίες αναγκάστηκε να περιορίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις της. Και βέβαια σε μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στη Δύση με οργουελικά επιχειρήματα και γλώσσα.
«Η Δύση άρχισε τον πόλεμο» είπε ανερυθρίαστα με σχέδιο «να καταφέρει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας» όπως έκανε σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη. Γι’ αυτό αρνήθηκε να μπει σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για τη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας. Κάτω από τις συνθήκες αυτές δεν έχουν νόημα και οι συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τις ΗΠΑ. «Η Δύση που είναι τόσο ηθικά παρακμασμένη», που έχει φτάσει στο σημείο… να νομιμοποιεί γάμους ομοφυλοφίλων (!). Σταθερός στόχος της Δύσης παραμένει η καθυπόταξη της Ρωσίας και χρησιμοποιεί το «ναζιστικό καθεστώς» της Ουκρανίας για την επίτευξή του με τον εξοπλισμό του και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία, «ως μοναδικός πολιτισμός», θα προστατεύσει την οικογένεια και τα παιδιά.
Και βέβαια αφιέρωσε μεγάλο μέρος της φλύαρης ομιλίας του στην εσωτερική κατάσταση της Ρωσίας με έμφαση στην αποτυχία των κυρώσεων (συρρίκνωση της οικονομίας/ΑΕΠ μόνο κατά 2,2%) και στην κοινωνία.
Ως προς το αύριο του πολέμου, η ομιλία δεν είχε καμία συγκεκριμένη αναφορά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (κλιμάκωση, διαπραγμάτευση), δείγμα κι αυτό του αδιεξόδου. Αν και ο Πούτιν απέκλεισε την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ενα αντιδυτικό παραλήρημα για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Ο καθηγητής Π. Κ. Ιωακειμίδης είναι πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Latest News
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.
Άκομψες παρεμβάσεις
Οι πολλοί φιλελεύθεροι που βρίσκονται εντός της κυβέρνησης θα νιώθουν μάλλον άβολα, με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις σε μια σειρά από αγορές