Για την ακρίβεια όχι μόνο πάτησε το γκάζι αλλά το «σανίδωσε» η κινεζική βιομηχανία. Πέρα από κάθε πρόβλεψη των αναλυτών και από κάθε προσδοκία του Πεκίνου ήταν το Φεβρουάριο η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής και του ηθικού των επικεφαλής των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων – και πού να ξεκινούσαν και οι παραδόσεις πολεμικού εξοπλισμού στη Ρωσία, θα παρατηρούσε κάποιος κυνικός.

Η Alibaba δείχνει τα όρια της ευημερίας από την επανέναρξη της Κίνας

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών Μελετών της Κίνας, ο βιομηχανικός δείκτης ΡΜΙ που αποτυπώνει την πρόθεση των επικεφαλής των βιομηχανικών ομίλων της χώρας να προχωρήσουν σε επενδύσεις για την επέκταση του κύκλου των εργασιών τους, εκτινάχθηκε στις 52,6 μονάδες το Φεβρουάριο από 50,1 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο.  Πρόκειται για το μεγαλύτερο άλμα του δείκτη σε μηνιαία βάση που καταγράφεται από το 2012, δηλαδή εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Σημειωτέον ότι κάθε ένδειξη του ΡΜΙ πάνω από το 50 υποδηλώνει επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ενώ κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg είχαν προβλέψει για τον Ιανουάριο αύξηση του δείκτη από το 50,1 μόλις στο 50,6.

Εκτινάχθηκε η ζήτηση

Όπως είναι γνωστό, τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο η Κίνα επλήγη από μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 μετά την άρση της υποχρέωσης των πολιτών να υποβάλλονται σε μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού πριν από σχεδόν κάθε κοινωνική δραστηριότητά τους και επίσης μετά από την άρση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις του κινεζικού πληθυσμού από επαρχία σε επαρχία.

Ωστόσο η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων στα τέλη Ιανουαρίου και η επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους έπειτα από τις εορταστικές αργίες για το νέο σεληνιακό έτος, που παραδοσιακά επιφέρουν μια χαλάρωση της οικονομικής δραστηριότητας, μοιάζουν να απογείωσαν την κινεζική βιομηχανία – πιθανότατα και την οικονομία, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις μετρήσεις.

Και το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η βιομηχανία δεν απογειώθηκε χάρη στις εξαγωγές, αλλά χάρη στην εντυπωσιακή αναζωογόνηση της εσωτερικής ζήτησης.

«Έπειτα από την άμβλυνση των επιπτώσεων των εορτών και τον περιορισμό της πανδημίας, η βιομηχανική παραγωγή και η δραστηριότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων επιταχύνθηκε, ενώ η καταναλωτική ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται», εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής στατιστικολόγος του Στατιστικού Γραφείου της κυβέρνησης, Ζάο Κινγκέ.

Απασχόληση και εφοδιαστική αλυσίδα

Η τάση επιβεβαιώθηκε και από τον ευρύτερο δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης PMI που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η εταιρεία IHS Markit για τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Caixin. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης εκτινάχθηκε στις 51,6 μονάδες από τις 49,2 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Και εν προκειμένω κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη και κάθε ένδειξη κάτω από το 50 συρρίκνωση του κλάδου.

Σύμφωνα με τη μελέτη της IHS Markit, η απασχόληση στην Κίνα έχει αυξηθεί, η πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού έχει χαλαρώσει και οι χρόνοι παράδοσης των βιομηχανικών προϊόντων έχουν μειωθεί όσο ουδέποτε άλλοτε τα τελευταία οκτώ χρόνια!

«Η επιστροφή των επιχειρήσεων σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας και η περαιτέρω ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης στη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για το επόμενο 12μηνο να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών», σημειώνεται στην ανακοίνωση της η HIS Markit.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ενώ τα στοιχεία του κινεζικού Γραφείου Στατιστικών Μελετών αφορούν τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις, η έρευνα των Caixin-Markit βασίζεται ως επί το πλείστον στις μικρομεσαίες κινεζικές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου αποτυπώνει μια πιο γενική και αντιπροσωπευτική εικόνα της συγκυρίας στον κλάδο και στην αγορά εν γένει.

Οι επιπτώσεις στο πετρέλαιο

Περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας θα γίνουν γνωστά την επόμενη εβδομάδα καθώς την Κυριακή, 5 Μαρτίου, ξεκινούν οι συνεδριάσεις του 14ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ θα απευθυνθεί στο Σώμα για να καθορίσει, μεταξύ άλλων, τους βασικούς οικονομικούς στόχους και τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την χρονιά.

Ποια θα είναι πιθανότατα η πρώτη πρακτική επίπτωση στις αγορές και τη διεθνή οικονομία από τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της κινεζικής οικονομίας; Η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Εφόσον οι ενδείξεις από τη συνεδρίαση του Κογκρέσου είναι εξίσου ενθαρρυντικές, οι πιέσεις στις τιμές του αργού και του Brent ίσως συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα. Εξισορροπητικά θα λειτουργήσει, εν τούτοις, η έλευση της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο που μειώνει τη ζήτηση για θέρμανση με αποτέλεσμα να αποκλιμακώνονται παραδοσιακά οι τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας εν γένει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή