Μπορεί οι ευρωπαϊκές αγορές να άνοιξαν σε θετικό έδαφος μετά το χθεσινό αιματοκύλισμα, ωστόσο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην παρεκκλίνει από την αρχική της δέσμευση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, εξανέμισε τα αρχικά μεγάλα κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, και άσκησε πιέσεις στη Wall Street από το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Η αμερικανική κεφαλαιαγορά εμφανίζει σήμερα έντονη νευρικότητα και ήπιες πιέσεις, με τους φόβους για τις αντοχές του τραπεζικού κλάδου στη σκιά των κλυδωνισμών να επηρεάζουν τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου.

Απτόητη η ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. – Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,65% στις 31.668 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,28% στις 3.880 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,06% στις 11.428 μονάδες.

Οι τραπεζικές ανησυχίες

Μπορεί οι εξελίξεις στην Credit Suisse, με την τράπεζα να λαμβάνει τη στήριξη που της παρέχει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, να ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την εξέλιξη της κρίσης, ωστόσο, τα νέα αυτά δεν ήταν αρκετά για να μειώσουν τους φόβους της Wall Street για επικείμενη κρίση, οδηγώντας τις περιφερειακές τράπεζες σε νέα πτώση. Το SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) διολισθαίνει κατά 2,1%, καθοδηγούμενο από την πτώση άνω του 29% της First Republic Bank.

«Αυτό που είναι επίσης παρόμοιο με το ’08 είναι το κυνήγι στην αγορά για το ποιος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος», δήλωσε ο Greg Fleming, διευθύνων σύμβουλος της Rockefeller Capital Management και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Wealth Management. «Και ο βασικός καταλύτης είναι οι ανασφάλιστες καταθέσεις».

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή. Οι οικοδομικές άδειες και οι εκκινήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Φεβρουάριο, ενώ τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Ειδικότερα, οι άδειες εκτοξεύτηκαν στα 1,524 εκατομμύρια, μια αύξηση 13,8% από τον Ιανουάριο και πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 1,34 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, οι συνολικές εκκινήσεις εκτινάχθηκαν στα 1,45 εκατομμύρια, μια μηνιαία αύξηση 9,8% και πάνω από την εκτίμηση για 1,31 εκατομμύρια.

Οι αιτήσεις ανεργίας παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά ανήλθαν σε 192.000, μειωμένες κατά 20.000 και κάτω από την προσδοκία των 205.000, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες τρέχουν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, μειώθηκαν κατά 29.000.

Επίσης, η έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας (Fed Phil) για τη μεταποίηση αυξήθηκε, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται στο -23,2, που αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των εταιρειών που ανέφεραν επέκταση έναντι συρρίκνωσης. Η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης για τους επιχειρηματικούς ηγέτες σημείωσε άνοδο, αλλά παρέμεινε επίσης αρνητική στο -10,1. Στην εν λόγω έρευνα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο -38,8, “υποδηλώνοντας ότι το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει πολύ αρνητικό”, δήλωσε η Fed της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street