
Στρέφονται στη μερική απασχόληση γιατί δεν μπορούν να βρουν θέσεις μόνιμης εργασίας. Aυτή είναι η πραγματικότητα για χιλιάδες Ελληνες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας και πάρα το γεγονός ότι η κατάσταση βελτιώνεται σε σχέση με τα χρόνια των Μνημονίων και της πανδημίας, εντούτοις ακόμα οι έξι στους δέκα Ελληνες και μάλιστα υψηλών προσόντων καταφεύγουν σε αυτή την επιλογή για να αντιμετωπίσουν την αδυναμία σταθερής εργασίας και να μη φύγουν εκτός Ελλάδας.
Αν και υποχώρησε σημαντικά το ποσοστό αυτό μεταξύ των ετών 2020-2021, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 49 ετών από 70,4% το 2020 μειώθηκε σε 61,4% το 2021, συνεχίζει να αποτελεί μια πραγματικότητα για ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ποσοστό 10,6% σε ανθρώπους ηλικίας 25-64 ετών οι οποίοι έχουν καταρτιστεί επιστημονικά και παράλληλα δεν απασχολούνται σε κάποια θέση εργασίας, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 4,2%.
Ανεργία: Αυξάνονται η μερική απασχόληση και οι μακροχρόνια άνεργοι [Γράφημα]
Στο 8,1% η μερική απασχόληση
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το συνολικό ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 8,1%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,3%. Οσον αφορά την ανεργία το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ποσοστό των ανέργων με μεταδευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν στο 22,3%. Αναφορικά με τις ηλικίες, στους 20-24 ετών το ποσοστό ήταν στο 28,2%, δηλαδή ένας στους τρεις νέους δήλωνε άνεργος, στους ηλικίας 25-29 ετών το ποσοστό ήταν στο 22,9% και στους ηλικίας 30-44 ετών στο 11,4%.
Η ανεργία συνεχίζει να είναι κυρίως γένους θηλυκού καθώς το ποσοστό των ανέργων γυναικών είναι στο 15,7% όταν των ανδρών είναι στο 8,8%, ενώ αναφορικά με τους μακροχρόνια ανέργους τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 44% είναι εκτός εργασίας από 12 έως και 17 μήνες, με περισσότερους από έξι στους δέκα ανέργους (63,7%) να αναζητούν εργασία για ένα έτος ή περισσότερο.
Η κατάσταση ήταν χειρότερη τα προηγούμενα χρόνια αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2014 το ποσοστό ήταν στο 20%, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι στη μείωση αυτή συνέβαλε και το brain drain των ετών που ακολούθησαν. Οσο για τις μικρότερες ηλικίες, μεταξύ 15 και 24 ετών το ποσοστό των μερικώς απασχολουμένων ήταν το 2021 στο 39,9% όταν το 2020 ήταν στο 32,9% και το 2014 στο 21,5%.


Latest News

«Καμπανάκι» από την Κομισιόν για τους κανόνες φορολογίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα
Αν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη

Yποβολή αναστολής συμβάσεων εργασίας στη γουνοποιία
Πρόκειται για επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας ζητάει η Κομισιόν από την Ελλάδα
Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε 18 ακόμη κράτη-μέλη

Χατζηδάκης για ασφαλιστική ικανότητα: «Απύθμενο θράσος ή απίστευτη σύγχυση του ΣΥΡΙΖΑ;»
Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ασφαλιστική ικανότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών

«Τσίμπησε» ελάχιστα προς τα πάνω η ανεργία - Στο 11,2% τον Απρίλιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πότε θα πάρουν τα εφάπαξ οι συνταξιούχοι του δημοσίου – Τι αλλάζει
Η αύξηση των συνταξιοδοτήσεων έφερε αύξηση και στα αιτήματα χορήγησης εφάπαξ βοηθημάτων

ΕΦΚΑ: Τι αλλάζει από σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Τι προβλέπεται για την ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών από σήμερα, 1η Ιουνίου.

Πώς μπορείτε να βγείτε νωρίτερα στην σύνταξη - Τα 13 SOS
Πώς υπολογίζεται η εισφορά και με ποιους τρόπους εξοφλείται - Η έναρξη της ασφάλισης εξαρτάται από την αίτηση του ασφαλισμένου

Πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Τι αλλάζει από σήμερα
Νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για όσους πωλούν ακίνητα, έρχεται και η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9

Ερχονται τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ - Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Τι ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων