Με μικτά πρόσημα έκλεισε τελικά η Wall Street, καθώς ο Nasdaq δεν κατάφερε να ακολουθήσει την άνοδο των άλλων δύο βασικών δεικτών, οι οποίοι έλαβαν στήριξη από την αντίδραση των περιφερειακών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,60% στις 32.432 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,16% στις 3.977 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,47% στις 11.768 μονάδες.

Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν ευρέως άνοδο, με το SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) να κερδίζει πάνω 1,6%. Η First Republic σημείωσε άνοδο άνω του 11%, ενώ άνω η PacWest ενισχύθηκε κατά 2,7%. Επίσης, η First Citizens σημείωσε άλμα 53,7%, μετά τη συμφωνία που έκανε για την αγορά μεγάλων τμημάτων της Silicon Valley Bank.

Ειδικότερα, η First Citizens συμφώνησε να αγοράσει μεγάλα τμήματα της Silicon Valley Bank, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισ. δολαρίων με έκπτωση 16,5 δισ. δολαρίων, αλλά περίπου 90 δισ. δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν “υπό αναγκαστική διαχείριση προς διάθεση από την FDIC”.

Θετικά πάντως, λειτουργεί στην αγορά το δημοσίευμα του CNBC που ανέφερε ότι το Σαββατοκύριακο οι εκροές καταθέσεων από τις μικρές τράπεζες προς τους γίγαντες του κλάδου, όπως η JPMorgan και η Wells Fargo έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Ενώ η κρίση έχει ωθήσει ορισμένους να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε μεγαλύτερες τράπεζες, τις οποίες θεωρούν λιγότερο πιθανό να υποστούν bank run, η τάση αυτή έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πηγές του CNBC.

Επίσης, το Bloomberg News ανέφερε ότι οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης ενός προγράμματος δανεισμού έκτακτης ανάγκης για τις τράπεζες, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στην First Republic περισσότερο χρόνο για να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Η First Republic έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με πτώση 46,3%, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν αν το σχέδιο μιας ομάδας τραπεζών να καταθέσει 30 δισ. δολάρια θα ήταν αρκετό για να ενισχύσει τον ισολογισμό της.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει την ικανότητα να παράσχει ένα backstop για τις ανασφάλιστες καταθέσεις, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο», δήλωσε ο Jan Hatzius της Goldman Sachs. «Αν και δεν θα αποκλείαμε εντελώς τη δράση του υπουργείου Οικονομικών εάν επιστρέψει η οξεία τραπεζική πίεση, οι πιθανότητες μιας μονομερούς κίνησης φαίνονται πολύ χαμηλές», πρόσθεσε.

«Το κλίμα στην αγορά βελτιώνεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν μέτρα για την ανακούφιση των πρόσφατων προκλήσεων», δήλωσε ο Brian Levitt, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco. «Η παράταση της διευκόλυνσης ρευστότητας που είχε δημιουργήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αμβλύνει σημαντικά τις προηγούμενες ανησυχίες ότι μια σειρά από bank run θα μπορούσε να είναι στα σκαριά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street