Σε έκδοση 5ετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα. Ειδικότερα, το ελληνικό δημόσιο έδωσε την έγκριση σε έξι οίκους για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση αναφοράς με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2028, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε έδωσε το «πράσινο φως» σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, που θα ενεργήσουν ως ανάδοχοι.

Η συναλλαγή, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, ίσως και αύριο, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

Δημόσιο χρέος: Το μυστικό του ΟΔΔΗΧ που έφερε φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές 

Η ολοκλήρωση

Όπως όλα δείχνουν, με την επικείμενο έξοδο θα ολοκληρωθεί το φετινό πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων, καθώς η χώρα θα έχει αντλήσει όλα τα χρήματα που χρειάζεται για την αποπληρωμή των ομολόγων λήξεως το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 18 Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ  άντλησε περί 3,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το μισό από το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της φετινής χρονιάς. Με βάση τη στρατηγική που έχει ανακοινωθεί, στόχος είναι να απευθυνθεί στις αγορές για επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2023.

Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι εμπροσθοβαρής, καθώς θέλει να προλάβει τις εξελίξεις, τόσο από τις αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν στην αγορά οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, όσο και από τις εκλογές του Μαίου.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις και οι αναβαθμίσεις

Ήδη, τον Ιανουάριο, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, με τη έκδοση  10 ετους ομολογου, κατά την οποία άντλησε 3,5 δισ. Ευρώ. Είναι ένα ποσό σημαντικό καθώς αποτελεί σχεδόν το 50% του ετήσιου στόχου, δηλαδη τα 7 δισ. Ευρώ που προγραμματίζει για όλο το 2023.

Κατά την τελευταία έξοδο της Ελλάδας με την έκδοση 10ετους, οι επενδυτές έστειλαν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης. Το ελληνικό δημόσιο «σήκωσε» 3,5 δισ. ευρώ από αρχικό στόχο 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Το ελληνικό χαρτί ήταν περιζήτητο και η υπερκάλυψη ήταν εντυπωσιακή όπου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 22 δισ.  Και μείωσαν το επιτόκιο χαμηλότερα από το 4,4%.

Η πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο  Fitch από ΒΒ σε ΒΒ+, όπως επίσης τα  θετικά σχόλια για την δημοσιονομική πορεία, δημιουργούν ένα εξτρα θετικό κλίμα στις αγορες. Θετικό ρόλο διαδραματίζει και η ακόμη πιο πρόσφατη αναβάθμιση σε θετικών από σταθερών των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, διατηρώντας την αξιολόγηση στο Ba3.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία