Η πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας που δεν θα είναι ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας έχει σηκώσει πολύ σκόνη και συζήτηση στον δημόσιο διάλογο.
Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έχουν απορρίψει μετά βδελυγμίας. Πιο έντονα, είναι η αλήθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάει πίσω.
Λογικό μπορεί να πεί κάποιος αφού το πρώτο κόμμα ορίζει τον αρχηγό του ως πρωθυπουργό. Αυτό, όμως, αφορά συνήθως κυβερνήσεις που έχουν ένα πολύ μεγάλο κόμμα και ένα ή δύο σαφώς μικρότερα σε εκλογική δύναμη.
Και σε αυτό απαντούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και επικρίνουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος η αλήθεια είναι δεν έχει προχωρήσει παραπέρα τον συλλογισμό του, δηλαδή μιλούν και ο ίδιος και τα στελέχη του για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ.
Όμως, υποθετικά, -κάτι ανάλογο συνέβη στις εκλογές του 2012– αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πάρουν πολύ χαμηλά ποσοστά και δεν συγκεντρώνουν 151 έδρες, σε αυτήν την περίπτωση θα είναι απαραίτητο το ΠΑΣΟΚ για μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.
Αν και πολιτικά δεν φαίνεται δυνατόν να βρεθεί κοινός προγραμματικός τόπος, μαθηματικά υπάρχουν πιθανότητες να προκύψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα και τότε εφόσον συμφωνηθεί πολιτικά μια τέτοια κυβέρνηση είναι λογικό να μην έχει πρωθυπουργό τον αρχηγό κανενός κόμματος.
Η πολιτική κουλτούρα της χώρας δεν φαίνεται να ευνοεί μία τέτοια συγκυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, εξάλλου.
Ούτε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάτι τέτοιο.
Ακόμη και στην συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη δεν τέθηκε θέμα για τον Σαμαρά, ούτε στην συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θέμα για τον Τσίπρα.
Ίσως , ο κ. Ανδρουλάκης να πρέπει να ανοίξει πιο πολύ τα χαρτιά του.
Και τούτο θα συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες οπότε θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις πως εκλαμβάνουν οι πολίτες την πρότασή του.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται στο προσκήνιο και «παίζει μπάλα με τους μεγάλους». Τον ακούει η κοινωνία και γι΄αυτό φροντίζουν «οι μεγάλοι». Αν θα βάλει κάποιο γκολ ή θα μετατραπεί η πρότασή του σε μεγάλο αυτογκόλ θα αποδειχθεί σύντομα.
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτος διευκολύνεται να θέτει το δίλημμα της αυτοδυναμίας στις εκλογές.
Πάντως, το Σύνταγμα προβλέπει ότι «στο αξίωμα του Πρωθυπουργού διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο/η αρχηγός του κόμματος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών ή αυτός/-ή που ορίζεται από συμμαχία κοινοβουλευτικών κομμάτων με διαμορφωμένη πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων». Επίσης, προβλέπει πως οι πολιτικοί αρχηγοί παίρνουν τρεις διερευνητικές εντολές για να διερευνήσουν τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.
Latest News
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.
Άκομψες παρεμβάσεις
Οι πολλοί φιλελεύθεροι που βρίσκονται εντός της κυβέρνησης θα νιώθουν μάλλον άβολα, με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις σε μια σειρά από αγορές