Νικητής των φινλανδικών εκλογών φαίνεται να αναδεικνύεται το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του Petteri Orpo, που προηγείται του δεξιού λαϊκιστικού Κόμματος των Φινλανδών και των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Sanna Marin.

Ειδικότερα, με καταμετρημένα τα 3/4 των ψήφων, το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού συγκέντρωσε το 20,9% των ψήφων, με τους Φινλανδούς του Riikka Purra να συγκεντρώνουν 20,4% και τους Σοσιαλδημοκράτες να ακολουθούν με 19,6%.

Φινλανδία-εκλογές: Ντέρμπι σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και κεντροδεξιάς δείχνουν επιμέρους αποτελέσματα

Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα που δίνονται από την δημόσια φινλανδική τηλεόραση θεωρούνται αξιόπιστα, δίνοντας στον Orpo τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο.

Πάντως, όποιο κόμμα βγει πρώτο είναι πιθανό να έχει την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση. Το αναλογικό σύστημα στη Φινλανδία απαιτεί ένας συνασπισμός να συγκεντρώσει περισσότερες από 100 έδρες στο κοινοβούλιο των 200 εδρών για να κυβερνήσει τη χώρα.

Αν και η Sanna Marin είχε οδηγήσει τη Φινλανδία στους κόλπους το ΝΑΤΟ, έχοντας κερδίσει επαίνους για την αντίδραση της χώρας της στον πόλεμο της Ουκρανία, και με τα ποσοστά της να είναι υψηλά, ωστόσο, το δημόσιο χρέος ήταν αυτό που κυριάρχησε στο προεκλογικό τοπίο.

Πολλοί Φινλανδοί τη βλέπουν ως πολωτική φιγούρα, ενώ είχε δεχτεί μεγάλη κριτική πέρυσι για βίντεο που την έδειχνε να τραγουδά, να χορεύει και να πίνει σε ένα πάρτι.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα