O Εμανουέλ Μακρόν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να εξετάσει το ενδεχόμενο η ευθανασία ή ο υποβοηθούμενος θάνατος να νομιμοποιηθούν στη Γαλλία.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου ήρθε έπειτα από συνέλευση πολιτών που ψήφισαν συντριπτικά (76%) υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας ή ευθανασίας.

To λυκόφως του Εμανουέλ Μακρόν και μια κοινωνική έκρηξη από το μέλλον

Είπε ότι ένα νομοσχέδιο θα εκπονηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ παραδέχθηκε πως το σημερινό σύστημα υγείας της χώρας δεν είναι καλά προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τη συνάντηση με μέλη μιας συνέλευσης 184 ατόμων που δημιουργήθηκε για να εξετάσει τα δύο σοβαρά ζητήματα.

πηγή: twitter

 «Θα απαντήσουμε σε αυτό»

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Μακρόν ανακοίνωσε πως ζήτησε από την κυβέρνησή του  να συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο και να λάβει σοβαρά υπόψιν το αποτέλεσμα της συνέλευσης.

«Η απόφαση της συνέλευσης φέρει μαζί της μια απαίτηση και μια προσδοκία για ένα γαλλικό μοντέλο για το τέλος της ζωής. Θα απαντήσουμε σε αυτό», είπε.

Παράλληλα, δεν έγινε ποτέ ξεκάθαρο από τη μεριά του εάν υποστηρίζει την ευθανασία ή τον υποβοηθούμενο θάνατο.

Ο ισχύων νόμος στη Γαλλία που χρονολογείται από το 2016 επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να θέτει σε μόνιμη καταστολή κάποιον κοντά στον θάνατο και σε αφόρητο πόνο, αλλά δεν του επιτρέπει να χορηγεί ή να παρέχει μια θανατηφόρα ουσία.

Ο υποβοηθούμενος θάνατος, όπου το ιατρικό προσωπικό παρέχει τα μέσα σε κάποιον να τερματίσει τη ζωή του, αλλά ο ασθενής τα χορηγεί ο ίδιος στον εαυτό του, ή η ευθανασία, όπου ένας γιατρός παίζει ενεργό ρόλο στον τερματισμό της ζωής κάποιου κατόπιν αιτήματός του, επιτρέπονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υποβοηθούμενος θάνατος είναι νόμιμος στην Ελβετία από τη δεκαετία του 1940, ενώ η ευθανασία είναι νόμιμη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία.

Ενάντια το Εθνικό Συμβούλιο Ιατρών

Το Εθνικό Συμβούλιο Ιατρών της Γαλλίας, l’Ordre des Médecins, είναι αντίθετο με την ιδέα τα μέλη του να βοηθούν τους ασθενείς να βάζουν τέλος στη ζωή τους.

Το συνέδριο αποφάσισε ότι ο υποβοηθούμενος θάνατος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν μόνο για ασθενείς που μπορούν να εκφράσουν την επιθυμία τους «ανά πάσα στιγμή» και όχι για εκείνους  με άνοια ή νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει επιβλέψει μία σειρά από συνελεύσεις πολιτών αναφορικά με ερωτήματα σχετικά με τη ζωή του έθνους. Την ίδια ώρα όμως, η κυβέρνησή του έχει κατηγορηθεί πως αγνόησε τα συμπεράσματα του συνέδριου για την κλιματική αλλαγή που έγινε το 2020.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως οι πολίτες δεν μπορούν να αποφασίζουν στη θέση του Κοινοβουλίου, ωστόσο τους διαβεβαίωσε πως τα αιτήματά τους θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Journal du Dimanche έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ κάποιας μορφής υποβοηθούμενου θανάτου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα