Σε «buy» διατηρεί τις συστάσεις της και για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες η HSBC, που σε έκθεσή της επισημαίνει ότι οι κατά 15% μειωμένες αποτιμήσεις από το υψηλό παρέχουν καλή ευκαιρία εισόδου για τους επενδυτές.

HSBC: «Bλέπει» αυτοδυναμία της ΝΔ – Αναβαθμίζει την εκτίμηση για το ΑΕΠ

Η βρετανική τράπεζα προκρίνει την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Οι τιμές-στόχοι είναι τα 3,35 ευρώ (από 3,30 ευρώ) για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 6,75 ευρώ (από 5,20 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα, το 1,60 ευρώ για την Eurobank (αμετάβλητο) και το 1,45 ευρώ (από 1,40 ευρώ)  για την Alpha Bank.

«Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ελκυστικές με 0,55 φορές δείκτες αποτίμησης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV), 20% κάτω από τις αναδυόμενες αγορές και 25% κάτω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον καλύτερο συνδυασμό κινδύνου/απόδοσης στην Τράπεζα Πειραιώς με δείκτη 0,46 φορές, αποτίμηση που φαίνεται αδικαιολόγητη για τον δείκτη αποδοτικότητας που θα εμφανίσει.

Η Alpha Bank, επίσης, φαίνεται να έχει αξία με 0,43 φορές δείκτη P/TBV, αν και για χαμηλότερο δείκτη αποδοτικότητας. Η Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει με τις ισχυρότερες προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) λόγω του μείγματος χρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος, ενώ η Eurobank βρίσκεται στο αντίθετο άκρο. Αναμένουμε ότι η διαφορά αποτίμησης μεταξύ των δύο θα αλλάξει σε υπέρ της πρώτης», αναφέρει η HSBC.

Ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός συνεχίζει: «Περιμέναμε ότι η Eurobank και η ΕΤΕ θα πλήρωναν το 20% των περσινών κερδών ως μετρητά μερίσματα στο 2ο εξάμηνο φέτος. Ωστόσο, η Eurobank αποφάσισε να εξαγοράσει το 1,4% του μεριδίου του ΤΧΣ στην τράπεζα αντ’ αυτού, υπό την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων. Ενώ η μη διανομή μερίσματος σε μετρητά αποτελεί απογοήτευση σε από μόνη της, η καθοδήγηση για το κεφαλαιακό κόστος για την επαναγορά μετοχών υποδηλώνει έναν δείκτη πληρωμών μόνο 12% περίπου. Ένα δεύτερο μέρισμα ή μια επαναγορά μετά από αυτή τη συναλλαγή, ωστόσο, θα μπορούσε να αποκαταστήσει το κλίμα».

«Η ΕΤΕ συγκέντρωσε μερίσματα ίσα με 20 μ.β. του κεφαλαίου τα οποία αντιστοιχεί σε δείκτη πληρωμών της τάξης του 14%. Είτε πρόκειται για πληρωμή σε μετρητά είτε για επαναγορά κάποιων μετοχών του ΤΧΣ μένει να φανεί. Και οι δύο τράπεζες καθοδήγησαν για περίπου 25% pay-out για το επόμενο έτος, αλλά αυτό είναι πολύ μακρινό για να υπολογιστεί τώρα», τονίζεται στην έκθεση.

Πιθανότερο σενάριο μία κυβέρνηση συνεργασίας

Όσον αφορά το πολιτικό περιβάλλον, η HSBC σημειώνει ότι η Ελλάδα «αναμενόταν να διεξαγάγει τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, αλλά το σιδηροδρομικό δυστύχημα [στα Τέμπη] φέρεται να ανάγκασε την κυβέρνηση να αποφασίσει [προσφυγή στις κάλπες] στις 21 Μαΐου. Αυτή η καθυστέρηση, καθώς και η μείωση στο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τους μηνιαίους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων που συγκέντρωσε το Politico μετά το τραγικό συμβάν, έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα».

«Φαίνεται ότι κανένα από τα κόμματα δεν είναι πιθανό να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Ελλάδας λόγω της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ένας δεύτερος γύρος των εκλογών, όπου το πρώτο κόμμα μπορεί να λάβει έως και 50 επιπλέον έδρες, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να κλίνουν προς μια κυβέρνηση συνασπισμού και μένει να δούμε πώς θα το αντιληφθεί η αγορά», τονίζει η HSBC.

Τέλος, η βρετανική τράπεζα βλέπει αύξηση των κερδών 41% κατά μέσο όρο, τοποθετούμενη 11% πάνω από τη συναίνεση των αναλυτών. Η αύξηση του κόστους των καταθέσεων έχει περιορισμένο κόστος μέχρι στιγμής, καθώς οι καταθέτες περιμένουν την κορύφωση των επιτοκίων πριν κλειδώσουν μακροπρόθεσμης διάρκειας προϊόντα, υπογραμμίζει η HSBC.

«Oι αυξήσεις των επιτοκίων και η αναπροσαρμογή των δανειακών βιβλίων θα είναι πίσω μας, και η μετατόπιση από τις καταθέσεις πυρήνα στις προθεσμιακές καταθέσεις και η αύξηση των επιτοκίων μεταβίβασης θα ανατρέψει τη δυναμική των NII. Επομένως, αναμένουμε ότι τα κέρδη θα μειωθούν κατά 22% το 2024 μετά από αύξηση 41% το 2023, και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι το πρώτο εξάμηνο θα είναι ο τελευταίος γύρος καταλυτών κερδών για τις ελληνικές τράπεζες, με δείκτες αποδοτικότητας το 2024 7-10%».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις