
Ποια Βραζιλία και ποιος Αμαζόνιος… Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το δίδυμο της καταστροφής των τροπικών δασών! Και καλά η Κίνα. Η ευαίσθητη και ενημερωμένη περιβαλλοντικά και προηγμένη και προοδευτική Ευρώπη μέσω των εισαγωγών της (μιλάμε για σοκολάτα, καφέ, κακάο, καουτσούκ και άλλα «εξωτικά» προϊόντα) συμβάλλει κατά 16% στην αποψίλωση των δασών του πλανήτη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να θέσει τέρμα στην τόσο μεγάλη – αν και έμμεση – συμβολή που έχουν οι «27» στην αποψίλωση και καταστροφή των τροπικών δασών. Την περασμένη Τετάρτη το κεντρικό ευρωπαϊκό νομοθετικό όργανο αποφάσισε να απογορεύσει τις εισαγωγές στην ΕΕ ζωϊκών προϊόντων, κακάο, καφέ, φοινικέλαιου, σόγιας, καουτσούκ, κάρβουνου, ξυλείας και προϊόντων χαρτιού, εάν τα αγαθά αυτά προέρχονται από γη που αποψιλώθηκε μετά το Δεκέμβριο του 2020.
Αποψίλωση δασών: Η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές 6 δημοφιλών προϊόντων
Στόχος του ευρωπαϊκού κανονισμού που θα πρέπει να υιοθετήσουν τα εθνικά Κοινοβούλια των «27» ώστε να ενταχθεί στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών-μελών, είναι «η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η διατήρηση της βιοποικιλότητας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που ψηφίστηκε.
Πρωτοποριακό νομοθέτημα
«Πρόκειται για τον πρώτο νόμο που ψηφίζεται στον κόσμο που θα δώσει τέλος στην ‘εισαγόμενη’ αποψίλωση των δασών», τόνισε μιλώντας στον «Figaro» ο Πασκάλ Κανφέν, ευρωβουλευτής εκλεγμένος με το κόμμα Ανανέωση του Εμανουέλ Μακρόν (μετέχει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων) και πρώην πρόεδρος της WWF στη Γαλλία.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η ΕΕ είναι ο δεύτερος καταστροφέας τροπικών δασών μετά την Κίνα. Όχι άμεσα, αλλά μέσω των εισαγωγών της η WWF εκτιμά ότι οι «27» συμβάλλουν κατά 16% στην αποψίλωση των δασών του πλανήτη.
«Όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να συμβάλλουν στην καταστροφή των δασών. Δεν είχαν όμως τη δυνατότητα να γνωρίζουν ότι, όταν πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί ή ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα το απόγευμα, στην πραγματικότητα είναι συνένοχοι στην εισαγόμενη αποψίλωση των δασών του πλανήτη», τόνισε ο γάλλος ευρωβουλευτής.
«Πρώτο» ή «τεράστιο» βήμα;
«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα μπροστά για τη σωτηρία των δασών του πλανήτη, για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τη ρύθμιση μιας οικονομίας που εξελίσσεται τρελά», δήλωσε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου η εκλεγμένη με τους Γάλλους Πράσινους, Μαρί Τουσέν.
Τους πανηγυρικούς τόνους της Τουσέν, του Πασκάλ Κανφέν και άλλων ευρωβουλευτών με περιβαλλοντικές ευαισθησίες αμφισβήτησε πάντως η Greenpeace, όπως επισημαίνει ο «Figaro». Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το ευρω-νομοθέτημα ως «πρώτο βήμα» για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, καθώς εμφανίζει «ελλείψεις και παραλείψεις».
Αγνοεί για παράδειγμα κάποια οικοσυστήματα, όπως τις σαβάνες, που υφίστανται κι αυτές τις καταστροφικές συνέπειες «προγραμμάτων αξιοποίησης». Και επίσης δεν αναφέρεται στις τράπεζες, χάρη στις πιστώσεις των οποίων χρηματοδοτούνται τα καταστροφικά για τα δάση και εν γένει για την παγκόσμια φυσική κληρονομιά προγράμματα.
Η τελειότητα μπορεί να περιμένει
Οφείλει να παρατηρήσει κανείς πάντως ότι και η Μαρί Τουσέν παραδέχθηκε ότι «είναι απαραίτητο το κείμενο που ενέκρινε η Ευρωβουλή να διευρυνθεί και να επεκταθεί ώστε να έχει εφαρμογή και σε άλλα εύθραυστα οικοσυστήματα, όπως είναι τα μαγκρόβια δάση των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών, και επίσης να συμπεριλάβει κι άλλα προϊόντα όπως είναι το καλαμπόκι ή να συνυπολογίσει χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που χρηματοδοτούν κατά κόρον προγράμματα ανάπτυξης που προϋποθέτουν αποψιλώσεις δασών».
Στο περιθώριο της αναμφίβολα σημαντικής συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου εξάλλου, ο δημοσιογράφος από το Λουξεμβούργο και εκλεγμένος με το Χριστιανο-κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (μέλος της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) Κριστόφ Χάνσεν αναγνώρισε ότι το κείμενο που υιοθέτησαν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του «δεν είναι τέλειο». Γι’ αυτό, όπως είπε, προβλέφθηκαν ήδη τρεις αναθεωρήσεις πάνω σ’ αυτό: μία σε ένα έτος, μία σε δύο και μία ακόμα σε πέντε έτη.
«Η τελειότητα δεν είναι για σήμερα, είναι για αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάνσεν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία