Η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων άνοιξε, και οι επενδυτές αναζητούν σημάδια -πίσω από τους ισολογισμούς- για τις προοπτικές των επιχειρήσεων και της οικονομίας εν γένει.

Το άνοιγμα της σεζόν κερδοφορίας δεν άνοιξε με τους καλύτερους οιωνούς για τη Wall Street, η οποία κατέγραψε τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις της από τον Μάρτιο, καθώς οι εξηγήσεις των διοικήσεων δεν φαίνεται να πείθουν.

Τα εταιρικά κέρδη θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέρον και αυτή την εβδομάδα.

«Μαύροι κύκνοι» πετούν πάνω από τις αγορές

Την ανησυχία του για το κατά πόσον πόσο οι εταιρείες μπορούν να καθοδηγήσουν τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας και της βιομηχανίας, εκφράζει ο Ντέιβιντ Σέκερα, στρατηγικός αναλυτής της Morningstar: «Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική και οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο και θα οδηγήσουν σε ελαφρά συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο», προσθέτει

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζει επίσης στα οικονομικά δεδομένα, με τους traders να αναζητούν περισσότερα στοιχεία για να προβλέψεις τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα τεχνολογικά κέρδη

Μέχρι στιγμής, οι τεχνολογικοί  κολοσσοί κατέγραψαν ένα ήταν ένα συναρπαστικό ξεκίνημα.

Τα ράλι σε μετοχές όπως η Apple Inc , η Microsoft Corp και η Tesla Inc (TSLA.O) συνέβαλαν στη διατήρηση των ευρύτερων δεικτών εν μέσω ανησυχιών για την ύφεση και την τραπεζική κρίση του περασμένου μήνα που πυροδότησε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Η Apple και η Microsoft, με άνοδο 27% και 19% φέτος, αντίστοιχα, αντιπροσώπευαν από κοινού σχεδόν το ήμισυ της συνολικής προόδου του S&P 500 μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους δείκτες S&P Dow Jones. Ο δείκτης σημειώνει άνοδο περίπου 7,5% σε ετήσια βάση.

Το αν αυτό το ράλι θα συνεχιστεί θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις εταιρείες που θα ξεπεράσουν τις ήδη μειωμένες εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο.

Το τεστ για την αγορά

Ο Σέκερα της Morningstar υποστηρίζει ότι η εβδομάδα που έρχεται θα είναι ένα «πραγματικό τεστ για την αγορά», καθώς αρκετές μετοχές με μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα αναφέρουν κέρδη τους.

Η Amazon, η Meta, η Microsoft και η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, είναι μερικές μόνο από τις μεγάλες εταιρείες που ανακοινώσουν τα κέρδη τους τις επόμενες ημέρες.

Όπως είπε πρόσφατα ο Τζέφρι Μπατσμπάϊντερ, επικεφαλής στρατηγικής μετοχικού κεφαλαίου της LPL Financial, στο Money , οι προθεσμιακές οδηγίες των εταιρειών —όπως και τα σχόλια σχετικά με το πώς αναμένουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες— μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικές από τα ίδια τα αποτελέσματα των κερδών.

Περισσότερα οικονομικά στοιχεία

Οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τα οικονομικά δεδομένα για οποιαδήποτε εικόνα σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Federal Reserve.

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια εδώ και περίπου έναν χρόνο σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά αυτές οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρέασαν επίσης την τιμή των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές . Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί , αλλά η Wall Street εξακολουθεί να είναι διχασμένη ως προς το τι προσδοκά στη συνέχεια από τη Fed, με πολλούς να λένε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για την κεντρική τράπεζα να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Η Λιζ Αν Σόντερς, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Charles Schwab, τονίζει επίσης Money ότι τα οικονομικά δεδομένα που θα παρακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν ενημερώσεις για τις τιμές και τις πωλήσεις κατοικιών, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τον πληθωρισμό προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) και το προσωπικό εισόδημα και δαπάνες.

Στο «κόκκινο» η εβδομάδα

Και οι τρεις αμερικανοί δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα στο κόκκινο, με τον Dow και τον S&P 500 να πραγματοποιούν τη χειρότερη επίδοση τους από τον Μάρτιο. Ο Dow Jones έχασε 0,23%, ο S&P 500 έκλεισε στο -0,1% και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,42%.

Με το 18% του S&P 500 να έχει ανακοινώσει κέρδη μέχρι στιγμής για το πρώτο τρίμηνο, τα κέρδη είναι σε τροχιά πτώσης 4,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Refinitiv. Οι κλάδοι που σημείωσαν μεγαλύτερη μείωση κερδών είναι τα υλικά, με πτώση άνω του 30%, μαζί με την υγειονομική περίθαλψη και την τεχνολογία. Τα έσοδα, εν τω μεταξύ, είναι σε τροχιά αύξησης κατά 1,9% για τις εταιρείες του S&P 500. Αυτό θα είναι σημαντικά μικρότερο από τον ρυθμό του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος.

Η πρώτη εβδομάδα των αποτελεσμάτων προκάλεσε έντονη νευρικότητα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες όμως να καταφέρνουν να κρατήσουν τα επίπεδα. Ο FTSE 100 και CAC 40 έκλεισαν θετικά κατά 0,54% και 0,76% αντίστοιχα, ενώ ο DAX κέρδισε 0,47%.

Προστάτευσε τα εβδομαδιαία κέρδη του το ΧΑ

Με άνοδο του ΧΑ κατά 0,76% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδ0μάδα, συμπληρώνοντας πέντε εβδομάδες ανόδου, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 10,08%. Η αγορά ανέκαμψε, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος από την πτώση που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, από τις 1.133 μονάδες έως και τις 1.020 μονάδες.

Από τα χαμηλά της 17ης Μαρτίου των 1.020,19 μονάδων, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει αντίδραση 10%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενισχύεται κατά 5,85 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης