Την πτωτική πορεία του συνέχισε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια πλέον αναδιπλώνονται ώστε να μειώσουν το ρίσκο ενόψει των αβέβαιων εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,35% στις 1.090,53 μονάδες με τον τζίρο να φτάνει στα 66 εκατ. ευρώ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σταδιακά η εκλογική ατζέντα και οι συσχετισμοί μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών, με τις διαφοροποιήσεις να έρχονται μόνο σε επιλεγμένους τίτλους ανάλογα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται. Και μετά το «άνοιγμα» των προσδοκιών για την ετυμηγορία του οίκου S&P την περασμένη Παρασκευή, η αγορά δείχνει διαθέσεις να περιχαρακωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, περιορίζοντας αρκετά τα επίπεδα ρίσκου που μπορεί να αναλάβει.

Έτσι, η αγορά έχει εισέλθει σε μια πλαγιοκαθοδική πορεία, με το άνω άκρο να είναι η αντίσταση των 1.103 μονάδων, ενώ το πρώτο επίπεδο στην πτώση είναι οι 1.080 μονάδες. Ωστόσο, την Παρασκευή ο Απρίλιος ολοκληρώνεται, με τον γενικό δείκτη να έχει θετικό απολογισμό, εξαιτίας της ανοδικής κίνησης του πρώτου 20ημέρου, με τα μέχρι τώρα κέρδη να κινούνται λίγο πάνω από το 5%.

Το risk off

Μέχρι τώρα ο κλάδος που δείχνει να βρίσκεται στο επίκεντρο του risk off είναι ο τραπεζικός, ενώ στο «κάδρο» φαίνεται να βρίσκονται και οι τίτλοι που είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα. Αλλά το ζητούμενο φαίνεται να είναι στην παρούσα πόσο μπορεί να «κοστίσει» η εκλογική αβεβαιότητα σε μονάδες της αγοράς.

Το ΧΑ θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να «διαβάσει» τον δημοσκοπικό καταιγισμό, ο οποίος και να ενισχύσει την επενδυτική αναμονή, προκειμένου να διαγνωστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι συσχετισμοί δυνάμεων και η εδραίωση των βασικών τάσεων του εκλογικού σώματος. Επίσης, το ρίσκο μιας παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας λειτουργεί ανασταλτικά για τους αγοραστές, με την εικόνα μέχρι τώρα να μη δικαιολογεί την αλλαγή επιπέδων της αγοράς.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Σε επίπεδο τίτλων, οι Εθνική, Aegean, Alpha Bank, Πειραιώς, Quest και Ελλάκτωρ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ σημαντική ήταν η πτώση σε Λάμδα, Eurobank, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, Σαράντης και ΟΤΕ. Πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ανοδικά οι Coca Cola, Titan και Autohellas. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν ΟΛΠ, Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών