Οι S&P Global, Moody’s και Fitch, οι λεγόμενοι «Big Three» οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, διατηρούν την κυριαρχία τους στην αγορά πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ευρώπης παρά τις προσπάθειες της περιοχής να χαλαρώσει τον αντίκτυπό τους.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), έδειξαν ότι η τριάδα αντιπροσώπευε το 92% όλων των αξιολογήσεων επί πληρωμή, οι οποίες κυμαίνονται από κρατικά ομόλογα έως χρέη εταιρειών και δομημένα χρηματοοικονομικά.

Παρά τις προσπάθειες των Βρυξελλών να ενθαρρύνουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό μετά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ και την κρίση χρέους της ευρωζώνης, ο αριθμός αυτός μειώθηκε μόνο κλασματικά την τελευταία δεκαετία.

Μειώνονται οι εταιρείες

Ο αριθμός των εταιρειών αξιολόγησης που είναι εγγεγραμμένες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ30) των 30 χωρών, τον οποίο καλύπτουν τα στοιχεία της ESMA, επίσης μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και τώρα ανέρχεται σε 19 έναντι 25 το 2020.

Από τις 141.600 αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για εκδότες και χρεωστικούς τίτλους του ΕΟΧ30 στο τέλος του περασμένου έτους, το 79% ήταν εταιρικές αξιολογήσεις, το 12% ήταν αξιολογήσεις κρατικών κρατών και το 9% αφορούσε στην αξιολόγηση δομημένων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

«Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ, προσθέτοντας διαφάνεια στην πιστωτική ποιότητα και διευκολύνοντας τη διαχείριση κινδύνου. Αυτή η έκθεση – η πρώτη για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας – παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της αγοράς χρησιμοποιώντας τα δεδομένα παγκόσμιων αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που αναφέρονται στην ESMA ως επόπτη της ΕΕ», σχολίασε η πρόεδρος της ESMA, Βερένα Ρος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή