Σαρωτικές αλλαγές στη δομή της ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα δρομολογούν οι νέοι Ιταλοί ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο CEO της Italgas Paolo Gallo βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη 27 Απριλίου συναντήθηκε με το management της ΔΕΠΑ Υποδομών και των τριών θυγατρικών εταιρειών διανομής αερίου. Αυτές είναι οι ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ.

Πώς το Αζερμπαϊτζάν βοηθά την Ευρώπη στην απεξάρτηση από τη Ρωσία – Ο ρόλος της Ελλάδας

Eπενδύσεις

Πηγές αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του ομίλου έδωσε στα στελέχη της ΔΕΠΑ Υποδομών μία πρόγευση του επενδυτικού πλάνου για την περίοδο 2023-2029.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΟΤ, η Italgas σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ για την επόμενη επταετία.

Η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, η ψηφιοποίηση του αλλά και η είσοδος της ΔΕΠΑ Υποδομών σε καθαρότερες μορφές καυσίμων είναι οι μεγάλες προτεραιότητες της Italgas.

Από το 1 δις. ευρώ περί τα 800 εκατ. ευρώ θα αφορούν την αύξηση των αγωγών χαμηλής και μέσης πίεσης και τις νέες συνδέσεις, έτσι ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Σε αυτό το πακέτο των κεφαλαίων, όμως περιλαμβάνονται και έργα small scales LNG, μονάδες έγχυσης βιομεθανίου και υδρογόνου.

Γύρω στα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις για τη μεταμόρφωση του δικτύου διανομής σε «έξυπνο» δίκτυο με συστήματα τηλεδιοίκησης, τηλεχειρισμού αλλά και έξυπνων μετρητών κατανάλωσης.

Η δομή

Στα πλάνα της Italgas περιλαμβάνεται και η αλλαγή της διοικητικής δομής της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ο ελληνικός όμιλος θα αποκτήσει μορφή όπως των Ιταλών με τις θυγατρικές εταιρείες διανομής αερίου να ενοποιούνται σε μία. Έτσι οι ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ θα συγχωνευτούν σε μία εταιρεία η οποία θα είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Πέραν αυτής ο ελληνικός όμιλος θα αποκτά σταδιακά και άλλες θυγατρικές με αντικείμενο τον τομέα δραστηριότητας. Δηλαδή θα υπάρχει ξεχωριστή εταιρεία για τη δραστηριότητα στο βιομεθάνιο και διαφορετική στο υδρογόνο και ενδεχομένως και μία τρίτη στο small scale LNG.

Η νέα δομή της ΔΕΠΑ Υποδομών θα έχει λάβει σάρκα και οστά εντός της χρονιάς, λένε οι πληροφορίες.

Η Italgas θα συμπεριλάβει το επταετές πλάνο ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Υποδομών στο αντίστοιχο δικό της, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει στους επενδυτές το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια