Μπορεί να πήραν μια βαθιά ανάσα ανακούφισης οι δημοκρατικοί πολίτες από την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές τις 21ης Μαΐου, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τα κόμματα την όλη υπόθεση αφήνει το πολιτικό σύστημα «πληγωμένο».

Κατ’ αρχήν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καταδικασμένος, σε πρώτο βαθμό, πρώην χρυσαυγίτης και ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, επί δύο χρόνια και… βάλε, έκανε δημόσιες σχέσεις και κηρύγματα μίσους μέσα από τις φυλακές, στις οποίες, δεν έχουμε καμία αμφιβολία, ότι περνάει «ζωή και κότα» και αντιμετωπίζεται – όπως και οι πρώην σύντροφοί του – ως «VIP» κρατούμενος.

Αμετανόητος και προκλητικός ο Κασιδιάρης – «Απειλεί» για την επόμενη μέρα

Το σημαντικότερο είναι, όμως, πως το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν έκανε τίποτα, ούτε τότε που άρχισε να «μεγαλώνει» η Χρυσή Αυγή, ούτε και αργότερα, για να εμποδίσει την πιθανότητα να κερδίσει την εμπιστοσύνη κάποιων πολιτών.

Εξάλλου, χρειάστηκε να δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας για να φτάσει η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στη Δικαιοσύνη, παρά τα όσα είχε διαπράξει πριν από αυτήν.

Οι ρυθμίσεις και η έλλειψη συναίνεσης

Και φθάσαμε στο σήμερα, να καταθέτει η κυβέρνηση δύο απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς η πρώτη κρίθηκε πως δεν είναι επαρκής, προκειμένου να «σπρώξουμε» τους δικαστές του Αρείου Πάγου στην απόφαση να αποκλείσουν το ακροδεξιό μόρφωμα του Κασιδιάρη από τις εκλογές – παρότι ουδέποτε «παρεμβαίνουμε» στο έργο της…

Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε ένα διαφορετικό σκεπτικό, κατέθεσε τη δική του τροπολογία, γι’ αυτό και δεν ψήφισε καμία από τις δύο που «κατέβασε» η Νέα Δημοκρατία.

Ούτε οι δύο τροπολογίες ήταν όμως αρκετές για τα κόμματα, αφού τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που υπερψήφισε και τις δύο κυβερνητικές ρυθμίσεις, έκριναν σκόπιμο να καταθέσουν ξεχωριστά υπομνήματα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Να σημειώσουμε, πάντως, πως μόνο το ΠΑΣΟΚ, στο δικό του υπόμνημα, έθετε στην κρίση των ανώτατων δικαστών και την περίπτωση του κόμματος «ΕΑΝ» του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, με το σκεπτικό ότι είναι προφανές το «τέχνασμα» Κασιδιάρη – αφού ο κ. Κανελλόπουλος πέρασε και από την προεδρία των «Ελλήνων», την οποία εγκατέλειψε εξαιτίας της δεύτερης τροπολογίας, αποφασίζοντας να δηλώσει συμμετοχή με το δικό του κόμμα.

Μάλιστα, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου, που απέκλεισε το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές, αλλά έδωσε το «πράσινο φως» στο κόμμα Κανελλόπουλου, η Χαριλάου Τρικούπη σημείωσε πως «αν είχε ακολουθηθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα ‘Έλληνες’ όσο και το κόμμα ‘ΕΑΝ’, όπως ζητήσαμε στο δικό μας υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος ‘ΕΑΝ’ να ήταν πολύ πιο ισχυρή».

«Ένας φασίστας μπορεί να είναι υποψήφιος»

Εξάλλου, χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε – για όσους έχουν ακόμα ψευδαισθήσεις ως προς τις τροπολογίες και το όποιο νομικό πλαίσιο – ο συνταγματολόγος, Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, που συνέταξε το υπόμνημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού δήλωσε πως είχε ξεκινήσει πρωτοβουλία για να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο κοινό υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν προχώρησε, όπως είπε, «γιατί αρνήθηκε να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την απόφαση για το κόμμα Κανελλόπουλου.

Το πιο σημαντικό είναι, όμως, αυτό που είπε για την πιθανή σύνδεση μεταξύ Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου και τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος και το σύνταγμα στον Άρειο Πάγο.

«Υπήρχαν ενδείξεις για την εξάρτηση του κυρίου Κανελλόπουλου από τον Κασιδιάρη, αλλά όχι αποδείξεις όπως στην περίπτωση του κόμματος Κασιδιάρη», σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος και προσέθεσε χαρακτηριστικά:

«Είναι προφανές ότι εάν αύριο ο κ. Κασιδιάρης κάνει μία δήλωση μέσα από τη φυλακή και καλέσει τους ανθρώπους του να ψηφίσουν τον Κανελλόπουλο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να εμποδιστεί ο κύριος Κανελλόπουλος. Αυτό έχει τελειώσει.

»Επαναλαμβάνω με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση: ένας φασίστας μπορεί να είναι υποψήφιος».

Όσο για τις δεύτερες εκλογές, εφόσον αυτές γίνουν, εξήγησε ότι «θα υπάρξει ξανά κρίση», καθώς «πάλι θα χρειαστεί τα κόμματα να δηλώσουν αν μετέχουν στις εκλογές» και η διαδικασία θα είναι η ίδια.

Το αυγό του φιδιού και πώς «να του κόψεις το κεφάλι»

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε πως δεν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές, τονίζοντας πως «δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία, να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους της».

Σε κάθε περίπτωση, εάν πιστεύει το πολιτικό σύστημα ότι ο αποκλεισμός Κασιδιάρη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας, όπως διατείνεται εξάλλου η κυβέρνηση, πλανάται.

Καμία νομοθετική ρύθμιση δεν είναι ικανή να εμποδίσει τον οποιοδήποτε καταδικασμένο φασίστα από το να επανέλθει στο μέλλον, είτε αυτοπροσώπως είτε δια αντιπροσώπου.

Το ζητούμενο είναι τι κάνει το πολιτικό σύστημα της χώρας για να μην «βοηθάει» την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία