Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της περιοχής της Ασίας, με τα στοιχεία από τις επιμέρους οικονομίες να θολώνουν το τοπίο. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,3%, συνεχίζοντας το νικηφόρο σερί του, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 10 μηνών. Ο Shenzhen Component σημείωσε επίσης οριακή άνοδο.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,53%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech διολίσθησε περισσότερο από 1%. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,23% εν όψει της ανακοίνωσης του ετήσιου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της χώρας, με τους παρατηρητές να αναμένουν ευρέως ότι θα υπάρξει το πρώτο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,32% και ο Kosdaq διολίσθησε κατά 1,13%. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,77% και ο Topix κέρδισε 0,97% υψηλότερα, ενισχυμένος από τις μετοχές των βασικών υλικών και της ενέργειας.

Ο δείκτης Set Composite της Ταϊλάνδης σημείωσε άνοδο 0,16%, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές αυτόν τον μήνα, με τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Στα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης μετά το αιφνιδιαστικό άλμα κατά 14,8% τον Μάρτιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,9% για το μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 8% τον Απρίλιο, ενώ οι εισαγωγές προβλεπόταν να παραμείνουν αμετάβλητες μετά τη μείωση κατά 1,4% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε στα 90,21 δισ. δολάρια, από το πλεόνασμα των 88,2 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε πλεόνασμα 74,3 δισ. δολαρίων.

Από την άλλη, το λιανικό εμπόριο της Αυστραλίας μειώθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η μείωση σηματοδότησε δεύτερο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης και ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις που προέκυψαν από δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Τέλος, οι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών της Ιαπωνίας μειώθηκαν κατά 1,9% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,4%. Σε μηνιαία βάση, το σύνολο των δαπανών των νοικοκυριών συρρικνώθηκε επίσης κατά 0,8%, πηγαίνοντας επίσης κόντρα στις προσδοκίες που έβλεπαν αύξηση 1,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές