Στις 14 Μαρτίου 2022, η Annie McAdams, δικηγόρος στο Χιούστον του Τέξας, κατέθεσε πολιτική αγωγή για λογαριασμό ενός πελάτη της. Η ενάγουσα ήταν μια 23χρονη γυναίκα, η οποία είχε υποστεί πολυετή σεξουαλική εκμετάλλευση στα χέρια ενός καταδικασμένου διακινητή, ενώ ο εναγόμενος ήταν μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο – η Meta, ιδιοκτήτρια των Facebook και Instagram.

Η ομοσπονδιακή αγωγή της McAdams περιείχε μια σειρά από ισχυρισμούς ότι η ιδιοκτήτρια των Facebook και Instagram, τα οποία χρησιμοποιούνται από τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά, είχε εν γνώσει της δημιουργήσει το «έδαφος» για την εμπορία ανθρώπων και διευκόλυνε ενεργά την αγορά και πώληση ανθρώπων για σεξ στο διαδίκτυο, γράφει ο βρετανικός The Guardian.

Meta: Προ των πυλών οι A.I. agents – Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ανθρωπότητας

Η μήνυση υποστηρίζει ότι τα προϊόντα της εταιρείας – ιδίως το Instagram – συνδέουν τα ευάλωτα θύματα με τους εμπόρους ανθρώπων και τους αγοραστές σεξ και παρέχουν στους εμπόρους τα μέσα για να προετοιμάζουν αυτά τα θύματα. Σημειώνει, μάλιστα, ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων αναρτώνται τακτικά στο Instagram και πωλούνται για σεξ παρά τη θέλησή τους και ισχυρίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να το σταματήσει αυτό.

Πώς την πλησίασαν στο Instagram όταν ήταν 18 ετών

Στα δικαστικά έγγραφα, η ενάγουσα – την οποία αποκαλούμε Shawna, σημειώνει ο Guardian – λέει ότι ήταν 18 ετών, όταν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή στο Instagram με έναν άνδρα που δεν γνώριζε.

Ισχυρίζεται ότι ο άνδρας – που αναφέρεται ως RL στα δικαστικά έγγραφα – της έστειλε μηνύματα στο δημόσιο προφίλ της και στην υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων του Instagram και ότι αυτή η «εκστρατεία» κολακείας την οδήγησε στο να συμφωνήσει να τον συναντήσει προσωπικά. Δύο ημέρες μετά την πρώτη τους συνάντηση, ισχυρίζεται ότι ο RL άρχισε να την πουλάει σε αγοραστές σεξ στο Instagram.

Συγκεκριμένα, ο RL δημοσίευσε στο Instagram φωτογραφίες της μαζί με emojis, όπως σύμβολα του δολαρίου, κορώνες και τριαντάφυλλα, που αναγνωρίζονται ευρέως από τις διωκτικές αρχές και τους ειδικούς σε θέματα εμπορίας ανθρώπων ως ενδείξεις εμπορικών διαφημίσεων σεξ.

«Η Meta Inc γνώριζε ότι η χρήση αυτών των κωδικών ήταν κραυγαλέες κόκκινες σημαίες και ήταν στην πραγματικότητα διαφημίσεις εμπορίας σεξ, που είχαν σχεδιαστεί για να την πουλήσουν για σεξ, αλλά [η Meta] δεν έκανε τίποτα για να αφαιρέσει ή να αποτρέψει αυτές τις επανειλημμένες αναρτήσεις, παρά το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να το κάνει», αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα.

Με τι την απειλούσαν

Η Shawna ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια ενός έτους πουλήθηκε στο Instagram σε πολλούς αγοραστές σεξ. Λέει ότι την απειλούσαν με έλλειψη στέγης ή βία από τον RL, αν αρνιόταν να εκπληρώσει την «ποσόστωση» των σεξουαλικών πράξεων που… της αναλογούσε!

Στη συνέχεια, κατέθεσε εναντίον του RL σε ομοσπονδιακή ποινική δίκη στο Τέξας, ο οποίος καταδικάστηκε σε 40 χρόνια για εμπορία σεξ.

Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι κατά τη στιγμή που κατατέθηκε η αγωγή στο δικαστήριο του Χιούστον, το Instagram δεν είχε αφαιρέσει τον λογαριασμό του διακινητή στο Instagram.

Η δικηγόρος της 23χρονης ισχυρίζεται ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Meta να απορρίψει την υπόθεση, η Shawna, η οποία ζητά αποζημίωση από την εταιρεία, βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα να πάει την αστική της αγωγή κατά της Meta πιο μακριά στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ από ό,τι έχει καταφέρει οποιαδήποτε άλλη υπόθεση.

Η ίδια πιστεύει ότι δεν υπάρχουν πλέον σοβαρά νομικά εμπόδια μεταξύ της υπόθεσής της και της προσαγωγής της Meta ενώπιον ενόρκων το 2024, για να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς ότι διαδραμάτισε αναπόσπαστο ρόλο στην εμπορία της πελάτισσάς της.

Αρνείται τους «ισχυρισμούς» η Meta

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία απαγορεύει τη σεξουαλική διακίνηση στις πλατφόρμες της «με σαφήνεια… αρνούμαστε σθεναρά τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον της Meta σε αυτή την αγωγή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Meta – με τις δύο μορφές της, Meta Platforms Inc ή Facebook Inc – αντιμετωπίζει αγωγές που περιέχουν παρόμοιους ισχυρισμούς. Ωστόσο, στις δύο δεκαετίες από τότε που ξεκίνησε από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ από έναν κοιτώνα του Χάρβαρντ, η εταιρεία του – η οποία μετονομάστηκε από Facebook σε Meta το 2021 – όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας με διακομιστές που εδρεύουν στις ΗΠΑ, δεν αντιμετώπισε ποτέ διώξεις για παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο και δραστηριότητες στις πλατφόρμες της.

Η σκοτεινή ρήτρα με την οποία «ξεγλιστρούν» τα social media

Για δεκαετίες, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταφύγει πίσω από μια σκοτεινή ρήτρα του νόμου περί αξιοπρέπειας των επικοινωνιών του 1996 – που ονομάζεται άρθρο 230 – η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες τεχνολογίας δεν είναι νομικά υπεύθυνες για εγκλήματα που συμβαίνουν στις πλατφόρμες τους.

Το άρθρο 230 ορίζει ότι οι πάροχοι «διαδραστικών υπηρεσιών υπολογιστών» – στους οποίους περιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι οικοδεσπότες ιστοτόπων – δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εκδότες του υλικού που αναρτούν οι χρήστες.

Από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Meta, έχουν υποστηρίξει με επιτυχία σε αμερικανικά δικαστήρια ότι το άρθρο 230 τους παρέχει ασυλία από τη δίωξη για οποιοδήποτε παράνομο περιεχόμενο που δημοσιεύεται στις πλατφόρμες τους, εφόσον δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του περιεχομένου αυτού, δημιουργώντας ένα οχυρό νομικού δεδικασμένου.

«Άλλο ασυλία, άλλο μη ευθύνη»

«Το πρόβλημα δεν είναι το άρθρο 230», τονίζει η McAdams. «Το πρόβλημα είναι 20 χρόνια κακού δεδικασμένου και η παρερμηνεία του 230 από το δικαστήριο. Σε κανένα σημείο δεν λέει ότι πρέπει να υπάρχει ασυλία. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ασυλίας και της μη ευθύνης».

«»Μετά από χρόνια σιωπής, ελπίζω ότι οι πελάτες μου θα έχουν την ευκαιρία τους στο δικαστήριο», λέει. «Η γενναιότητα και η ανθεκτικότητά τους έχει ξεκινήσει κάτι, που θα μπορούσε επιτέλους να κάνει το διαδίκτυο ένα ασφαλέστερο μέρος για τα παιδιά και να ανοίξει την πόρτα για να ακουστούν και άλλοι επιζώντες. Έχω πολλά, πολλά ακόμη θύματα που περιμένουν να επανεξεταστούν οι υποθέσεις τους. Αυτό είναι μόνο η αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η δικηγόρος της 23χρονης.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στον Guardian: «Η σεξουαλική εμπορία είναι αποτρόπαια… συνεργαζόμαστε με τις διωκτικές αρχές, ώστε να μπορούν να βρουν και να διώξουν τους εγκληματίες που διαπράττουν αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις, και χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να βοηθήσουμε να κρατήσουμε αυτή την κακοποίηση μακριά από τις πλατφόρμες μας».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα