Οι τρόποι για να λογοδοτήσει η Ρωσία για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής των απωλειών και των ζημιών που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Μόσχας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των Ευρωπαίων ηγετών που συναντήθηκαν την Τρίτη στην Ισλανδία για μια διήμερη σύνοδο κορυφής.

Ρωσία – Ουκρανία: Αποστολή αφρικανών ηγετών για συζήτηση ειρηνευτικού σχεδίου

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είναι μεταξύ των ηγετών που υπογραμμίζουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία σε μια σπάνια συνάντηση του οργάνου δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μιλήσει στη συγκέντρωση εξ αποστάσεως μετά την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να εξασφαλίσει περισσότερα όπλα και βοήθεια πριν από την αναμενόμενη αντεπίθεση για την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων.

«Ένα μεγάλο θέμα θα είναι η λογοδοσία της Ρωσίας για το έγκλημα της επίθεσης που διαπράττει συνεχώς διεξάγοντας πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Μητρώο Ζημιών

Οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν ένα νέο Μητρώο Ζημιών, έναν μηχανισμό καταγραφής και τεκμηρίωσης των αποδείξεων και των ισχυρισμών για ζημίες, απώλειες ή τραυματισμούς που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους κατά τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων, αν και δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις έχουν καταστραφεί από τις αεροπορικές επιδρομές και το πυροβολικό της από τότε που άρχισε η εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι το Συμβούλιο εξετάζει πώς η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών των Ουκρανών που αγωνίζονται.

Κυβερνοεπίθεση

Πριν από την άφιξη των ηγετών, αρκετοί ισλανδικοί δημόσιοι οργανισμοί και ιστότοποι του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και του ανώτατου δικαστηρίου, επλήγησαν για λίγο από κυβερνοεπιθέσεις.

Η φιλορωσική ομάδα χάκερ NoName057 ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε ανάρτηση στο Telegram, αναφέροντας συγκεκριμένα τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και την προγραμματισμένη ομιλία του Ζελένσκι.

Εκπρόσωπος της ισλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν επηρέασαν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης

Είναι μόλις η τέταρτη σύνοδος κορυφής του 46μελούς Συμβουλίου της Ευρώπης από τότε που ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δημοκρατικές του αξίες υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο, όπου οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν κατά των κυβερνήσεων σε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ιδιότητα μέλους της Ρωσίας ανεστάλη την επομένη της εισβολής της στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η Μόσχα αποχώρησε από τον οργανισμό λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για την αποπομπή της.

Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στη μέση των προεδρικών εκλογών που διεξήγαγε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αντιμετωπίζει την αποπομπή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης αφού δεν εφάρμοσε δικαστική απόφαση του 2019 για την απελευθέρωση του φυλακισμένου επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα.

Οι Ισλανδοί διοργανωτές δήλωσαν ότι, εκτός από την επίδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία μέσω «συγκεκριμένων μέτρων», η συνάντηση θα ενισχύσει επίσης πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αναδυόμενων απειλών για τη δημοκρατία, από την κλιματική αλλαγή έως την τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση