Μια μαζική αγωγή ύψους 790 εκατομμυρίων λιρών (992 εκατομμυρίων δολαρίων) κατά μεγάλων ευρωπαίων προμηθευτών καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τους ισχυρισμούς ότι ένα καρτέλ οδήγησε σε διογκωμένες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τους Βρετανούς καταναλωτές μπορεί να προχωρήσει σε δίκη, αποφάσισε δικαστήριο του Λονδίνου.

Η υπόθεση που ζητά αποζημιώσεις από την ιταλική Prysmian, τη γαλλική Nexans και τη δανική NKT για περίπου 30 εκατομμύρια καταναλωτές στη Βρετανία πιστοποιήθηκε από το Εφετείο Ανταγωνισμού (CAT) τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Φιλιππίνες: Τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου για την κάλυψη της νησιωτικής χώρας

Η Clare Spottiswoode, πρώην επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής φυσικού αερίου της Βρετανίας, ηγείται της αγωγής, η οποία ακολουθεί τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014 ότι η Prysmian, η Nexans, η NKT και άλλοι είχαν λειτουργήσει επί 10 χρόνια καρτέλ καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Λειτουργία cartel

Οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες υπερχρέωσαν τους διαχειριστές δικτύων για τα καλώδια και ότι το κόστος αυτό μετακυλήθηκε στους καταναλωτές, κάτι που οι κατηγορούμενοι αρνούνται.

Απο την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι της Prysmian, της Nexans και της NKT δεν αντιτάχθηκαν στην πιστοποίηση της υπόθεσης της Spottiswoode κατά την ακρόαση του περασμένου μήνα, αλλά εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να κατανεμηθούν οι τυχόν αποζημιώσεις.

Η CAT δήλωσε ότι η υπόθεση θα πρέπει να πιστοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι της Spottiswoode θα υποβάλουν περαιτέρω προτάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τυχόν επιδικασθείσες αποζημιώσεις θα δοθούν στην κατηγορία των εναγόντων.

Η αγωγή, αξίας έως και 790 εκατομμυρίων λιρών συμπεριλαμβανομένων των τόκων, θα προχωρήσει τώρα προς μια πλήρη ακρόαση, αν και αυτό είναι απίθανο να συμβεί νωρίτερα πριν από το τέλος του 2025.

Η Clare Spottiswoode ανέφερε σε δήλωσή της ότι είναι ικανοποιημένη με την απόφαση του CAT, προσθέτοντας: «Πρόκειται για ένα σημαντικό νομικό ορόσημο προς την κατεύθυνση του στόχου της αγωγής για την επίτευξη δικαιοσύνης για τα εκατομμύρια των πελατών ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου που υπέστησαν ζημία από τη ζημιογόνο αντιανταγωνιστική συμπεριφορά των εταιρειών στην κορυφή της αλυσίδας εφοδιασμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα