Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να δεχθούν ομάδα αφρικανών ηγετών προκειμένου να συζητήσουν ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο για τη σύγκρουση.

«Οι συζητήσεις μου με τους δύο ηγέτες έδειξαν πως είναι αμφότεροι έτοιμοι να δεχθούν τους αφρικανούς ηγέτες και να συζητήσουν για το πώς αυτή η σύγκρουση μπορεί να οδηγηθεί σε ένα τέλος», δήλωσε ο Ραμαφόζα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης.

Ουκρανία: Ο δρόμος προς ΕΕ και ΝΑΤΟ στο επίκεντρο κοινής δήλωσης Κιέβου-Βερολίνου

«Το αν θα πετύχει ή όχι θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν», είπε.

Ο Ραμαφόζα είπε πως το ειρηνευτικό σχέδιο υποστηρίζεται επίσης από τους ηγέτες της Σενεγάλης, της Ουγκάντας και της Αιγύπτου και πρόσθεσε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία έχουν επίσης ενημερωθεί για την πρωτοβουλία.

Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο εξέφρασαν «επιφυλακτική» υποστήριξη στο ειρηνευτικό σχέδιο, πρόσθεσε ο Ραμαφόζα.

Αντικρουόμενες ανακοινώσεις για τους ρωσικους πυραύλους

Στο πεδίο των πολεμικών συγκρούσεων, ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε πολλούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι “έπληξε όλους τους στόχους”, αν και νωρίτερα οι ουκρανικές δυνάμεις επεσήμαναν ότι τους κατέρριψαν όλους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τα πλήγματα είχαν στόχο “σημεία ανάπτυξης των ουκρανικών δυνάμεων”, αποθήκες πυρομαχικών και δυτικά όπλα. Επίσης πρόσθεσε ότι κατέστρεψε ένα αμερικανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στο Κίεβο και αναχαίτισε επτά βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Νωρίτερα η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε και τους 18 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία στη διάρκεια της νύκτας, περιλαμβανομένων έξι υπερηχητικών.

 

«Ποντικοπαγίδα» για τους Ρώσους» η Μπαχμούτ

Ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι χαρακτήρισε τη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων εδώ και μήνες.

«Οι μισθοφόροι της Wagner σύρθηκαν στη Μπαχμούτ σαν αρουραίοι σε ποντικοπαγίδα», δήλωσε ο Σίρσκι σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Μέσω της «ενεργούς άμυνας» οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να εξαπολύσουν αντεπιθέσεις σε κάποιες περιοχές κοντά στη Μπαχμούτ, πρόσθεσε.

«Ο εχθρός έχει περισσότερους πόρους, αλλά καταστραφούμε τα σχέδιά του», τόνισε ο διοικητής, απονέμοντας μετάλλια σε στρατιώτες.

Οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα βόρεια και νοτιοδυτικά της Μπαχμούτ, σε κάποιες περιπτώσεις κατά αρκετά χιλιόμετρα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε εκ νέου ότι οι δυνάμεις του σημειώνουν προόδους στην κατάκτηση των τελευταίων δρόμων στην Μπαχμούτ. Μάλιστα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο δείχνει στον χάρτη τις περιοχές που εξακολουθούν να ελέγχουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα