Να διορίσει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, ανώτερο οικονομικό στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες με θητεία στην Goldman Sachs και την First Republic Bank, εξετάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό έκαναν γνωστό στο Reuters δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης.

Τουρκία: Οι αγορές ψηφίζουν Σιμσέκ – Ανεξάρτητος υπουργός ή «μαριονέτα» του Ερντογάν;

Η Ερκάν συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον νεοδιορισθέντα Τούρκο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ενώ πρόκειται να συναντηθεί σύντομα και με τον Ερντογάν για να συζητήσουν τον ρόλο που πιθανότατα θα αναλάβει.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η Ερκάν είναι μία από «τους λίγους υποψηφίους» για να διαδεχθούν τον νυν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος ηγήθηκε της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν μειώνοντας από το 2021 τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε πέρυσι σε υψηλό 24 ετών υπερβαίνοντας το 85%.

Πρώην συνδιευθύνουσα σύμβουλος στη First Republic Bank και πρώην διαχειριστική διευθύντρια στην Goldman Sachs, η Ερκάν δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί αμέσως για να σχολιάσει στο Reuters.

Πάντως, η αναφορά του ονόματός της για τη θέση της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί δεύτερη ένδειξη, μετά την τοποθέτηση του Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ετοιμάζεται να υπαναχωρήσει από την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας

Στο μεταξύ, Τούρκοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η επιστροφή του πρώην τραπεζίτη της Wall Street Μεχμέτ Σίμσεκ ως οικονομικού τσάρου θα σηματοδοτήσει μια στροφή σε πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές, εγκαταλείποντας τις ανορθόδοξες θεωρίες του Ερντογάν.

Αν και τα ερωτηματικά παραμένουν σχετικά με τα περιθώρια ευελιξίας και ανεξαρτησίας που θα έχει ο Σιμσέκ, αρκετοί επενδυτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτόν για να αντιστρέψει τα αντισυμβατικά οικονομικά μοντέλα του Ερντογάν, που ευθύνονται για τη μαζική φυγή των επενδυτών από τη χώρα και για τη χειρότερη πληθωριστικό κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις επεχείρησε να δώσει ένα στίγμα για την πολιτική την οποία προτίθεται να ακολουθήσει: «Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στην ορθολογική χάραξη πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Η διαφάνεια, η προβλεψιμότητα, η συνέπεια και η συμβατότητα με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές αρχές».

Η καθιέρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εξασφάλιση σταθερότητας των τιμών για βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη θα είναι οι κύριοι στόχοι μας, υπογράμμισε, και επεσήμανε  είναι είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα «να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους αριθμούς και πάλι μεσοπρόθεσμα».

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν ο Σιμσέκ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ρίξει τις τιμές, ανατρέποντας τη ρητορική του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επιμένει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί όσο υποχωρούν και τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή