Ενα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ και από τους πιο χαμηλούς δείκτες πραγματικής ατομικής κατανάλωσης (ΑΙC) κατέγραψε η Ελλάδα το 2022, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

O δείκτης AIC που εκφράζεται σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) αποτελείται από αγαθά και υπηρεσίες που πραγματικά καταναλώνονται από νοικοκυριά, ανεξάρτητα από το αν έχουν αγοραστεί και πληρωθεί από νοικοκυριά απευθείας ή από την κυβέρνηση ή από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το κατά κεφαλήν AIC μπορεί να θεωρηθεί και ως δείκτης της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών.

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: Προτελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα – Χαμηλά και στην ατομική κατανάλωση

Η Ελλάδα κατατάχθηκε στην τελευταία κατηγορία της ΕΕ, με δείκτη πραγματικής ατομικής κατανάλωσης κάτω από 80% και πιο συγκεκριμένα 78%, σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 32% χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, και τρίτη χειρότερη επίδοση σε όλη την ΕΕ.

Σε ένα πολύ μεγάλο εύρος, από 67% έως 138% του μέσου όρου της ΕΕ κυμάνθηκε στα 27 κράτη – μέλη ο δείκτης της πραγματικής ατομικής κατανάλωσης (Actual individual consumption – AIC) ο οποίος αποτυπώνει την υλική ευημερία των νοικοκυριών και εκφράζεται σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης (purchasing power standards – PPS).

Το 2022, εννέα χώρες της ΕΕ κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (38% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), στη Γερμανία (19%) και στην Αυστρία (18%). Αντίθετα, 18 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τα χαμηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στη Βουλγαρία (33% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), την Ουγγαρία (28%) και τη Σλοβακία (27%).

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ένα μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας, παρουσίασε επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφηκε πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε 11 χώρες της ΕΕ. Υψηλότερα κινήθηκε στο Λουξεμβούργο (161% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), την Ιρλανδία (133%) και τη Δανία (37%). Αντίθετα το χαμηλότερο καταγράφηκε στη Βουλγαρία (41% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), τη Σλοβακία και την Ελλάδα (και οι δύο 32%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή