Σε χαλάρωση των τραπεζικών κανονισμών που σχεδιάστηκαν για να ωθήσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις να περιορίζουν τις θέσεις τους σε δολάρια, προχώρησε η Τουρκία, σε μία τελευταία ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η νέα οικονομική ομάδα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανατρέπει ορισμένες από τις ανορθόδοξες πολιτικές του.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι περιορίζει τις απαιτήσεις της προς τις τράπεζες να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία σε λίρες έναντι καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, οι οποίες υιοθετήθηκαν για να στηρίξουν το τουρκικό νόμισμα.

Η απόφαση ήρθε λίγα 24ωρα μετά αύξηση του επιτοκίου στο 15%, στο πλαίσιο της επιστροφής της χώρας «ορθολογικές» οικονομικές πρακτικές.

Τα αντισυμβατικά οικονομικά μέτρα του Ερντογάν στην προηγούμενη θητεία του παραμόρφωσαν την οικονομία της Τουρκίας , δημιουργώντας γρήγορη ανάπτυξη αλλά πολύ υψηλό πληθωρισμό, τεράστιο εμπορικό έλλειμμα και μια λίρα που πολλοί εξαγωγείς καταγγέλλουν ότι είναι υπερτιμημένη παρά την απότομη πτώση.

Οι πιέσεις της κυβέρνησης προς καταναλωτές και επιχειρήσεις να διατηρούν λιγότερα δολάρια, αποτελεί επί τους ουσίας μορφή ελέγχου των κεφαλαίων, καθώς καθιστά τις συναλλαγές σε ξένο νόμισμα πιο ακριβές.

Το «πρώτο» βήμα

Η κεντρική τράπεζα, η οποία διευθύνεται από το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, ανακοίνωσε η απόφαση της Κυριακής είναι το «πρώτο βήμα» προς μια πιο «απλουστευμένη» προσέγγιση στη χάραξη πολιτικής.

Υπό τις οδηγίες του Ερντογάν μια σειρά από ανορθόδοξες πολιτικές, όπως η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, παρά τον πληθωρισμό που κορυφώθηκε πάνω από το 85% και οι ειδικοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου που αποζημιώνουν τους καταθέτες όταν η λίρα πέφτει έχουν κάνει την οικονομία της Τουρκίας όλο και πιο ευάλωτη. Η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι ξένες επενδύσεις σε τοπικά περιουσιακά στοιχεία έχουν πέσει κατακόρυφα. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι κοντά στο 40%.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώην ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής ομολόγων της Merrill Lynch, δεσμεύτηκε αυτή την εβδομάδα ότι η Τουρκία θα στραφεί σε δημοσιονομική και νομισματική πολιτική «βασισμένη σε κανόνες», με εστίαση στην επίτευξη σταθερότητας τιμών και «βιώσιμης ανάπτυξης».

Σύμφωνα με την προηγούμενη στρατηγική της κυβέρνησης για την «λίρα», οι τραπεζικοί κανονισμοί άλλαζαν συχνά σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, οι οποίοι είδαν τη λίρα να πέφτει 65% έναντι του δολαρίου τα τελευταία δύο χρόνια, από τη μετατροπή του εισοδήματος και των αποταμιεύσεών τους. σε ξένο νόμισμα.

Οι ξένοι επενδυτές είπαν ότι ένα από τα βασικά στοιχεία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, εκτός από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, θα είναι η μείωση της χρήσης μέτρων που έχουν προκαλέσει μεγάλες ανισορροπίες στην οικονομία της Τουρκίας των 900 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή