Η Κίνα, η χώρα με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο παγκοσμίως, αποδέχτηκε επίσημα μια συμφωνία για τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στον τομέα της αλιείας που συνήφθη από τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) πέρυσι.

ΕΕ: Αναθεωρημένοι κανόνες για ενισχύσεις σε αλιεία και υδατοκαλλιέργεια

Στο πλαίσιο μιας σπάνιας παγκόσμιας συμφωνίας για την επικαιροποίηση των εμπορικών κανόνων που συνήφθη πριν από ένα χρόνο, τα 164 μέλη του ΠΟΕ συμφώνησαν να εργαστούν για την εξάλειψη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε «επιβλαβείς» επιδοτήσεις που αδειάζουν τους ωκεανούς από ψάρια.

Ωστόσο, τα δύο τρίτα των μελών πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία για να τεθεί σε ισχύ, ενώ ορισμένες ρήτρες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ο ιστότοπος του ΠΟΕ έδειξε ότι μόνο 11 χώρες την έχουν αποδεχθεί επισήμως μέχρι στιγμής, αν και σε αυτές περιλαμβάνονται και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καίριας σημασίας η στάση της Κίνας

«Ως παγκόσμιος ηγέτης στα θαλάσσια αλιεύματα ψαριών, η υποστήριξη της Κίνας για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τις πολυμερείς προσπάθειες για τη διασφάλιση των ωκεανών, της επισιτιστικής ασφάλειας και των μέσων διαβίωσης», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala σε δήλωσή της στην 14η ετήσια συνάντηση των νέων πρωταθλητών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στην πόλη Tianjin της βόρειας Κίνας.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Wang Wentao δήλωσε ότι η χώρα «θα συνεργαστεί με όλα τα μέλη για να προωθήσει την έναρξη ισχύος της συμφωνίας» και θα εργαστεί για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων «με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο».

Οι παγκόσμιες επιδοτήσεις υπολογίζονται σε 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Marine Policy. Οι πέντε χώρες που παρέχουν τις περισσότερες επιδοτήσεις είναι η Κίνα, η ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, αναφέρεται στην έκθεση. Δεν θεωρούνται πάντως όλες οι επιδοτήσεις επιβλαβείς, ούτε εμπίπτουν στο σύνολό τους στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας του ΠΟΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή