Θετικές προβλέπονται για το υπόλοιπο του 2023 οι προοπτικές για τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο από τους μεγάλους εισαγωγείς, όπως η Κίνα και η Ινδία, αναμένεται να είναι ισχυρή παρά την αναμενόμενη παγκόσμια ύφεση.

«Πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου παραμένουν γενικά υγιή για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Νάσερ στο συνέδριο Energy Asia στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

Η αισιοδοξία του διατυπώνεται παρά το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Κίνα, δείχνει σημάδια καθυστέρησης της ανάπτυξης, προκαλώντας αρκετές περικοπές στα βασικά επιτόκια δανεισμού της χώρας.

«Παρά τους κινδύνους ύφεσης σε αρκετές χώρες του ΟΟΣΑ, οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδίως η Κίνα και η Ινδία, οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου άνω των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος», δήλωσε ο Νάσερ.

Μόλις η ευρύτερη παγκόσμια οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, τα ισοζύγια ζήτησης – προσφοράς του κλάδου πιθανότατα θα σφίξουν, προέβλεψε.

«Παρόλο που η Κίνα αντιμετωπίζει κάποια οικονομικά προβλήματα, οι τομείς των μεταφορών και των πετροχημικών εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια αύξησης της ζήτησης», πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Σε καλό δρόμο η ζήτηση για πετρέλαιο

Το παραπάνω απηχεί την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023, ξεπερνώντας τα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα του προηγούμενου έτους. Ο οργανισμός σημείωσε στην έκθεση του Ιουνίου ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει το 60% αυτής της αύξησης.

«Η ζήτηση της Ινδίας είναι εξίσου ισχυρή, με τις τελευταίες μετρήσεις για τον Μάιο να δείχνουν ότι τόσο η βενζίνη όσο και το ντίζελ σπάνε ρεκόρ», ανέφερε η υπηρεσία στην έκθεσή της τον Ιούνιο. Αντίθετα, η ζήτηση από τις χώρες του ΟΟΣΑ «παραμένει άνευρη» εν μέσω μιας συνεχιζόμενης ύφεσης της μεταποίησης και γενικά υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.

Η εικόνα της ενεργειακής μετάβασης

Ο επικεφαλής της Aramco σημείωσε επίσης ότι δεν δίνεται έμφαση σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και διαθεσιμότητας.

Η Ασία χρειάζεται μια αυξημένη ποσότητα ενέργειας δεδομένης της θέσης της ως ανερχόμενης οικονομικής δύναμης και του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού της, αλλά αυτή η πορεία προς την ευημερία «απειλείται όλο και περισσότερο από τις τρέχουσες μεταβατικές πολιτικές», είπε.

«Ακόμη και στο πεδίο της ενεργειακής μετάβασης, η εικόνα δεν είναι και τόσο ρόδινη», είπε ο Νάσερ.

Παρά τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων την τελευταία δεκαετία, ο Νάσερ είπε ότι δεν αρκεί για να ανταποκριθεί στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.

Η τιμή του πράσινου υδρογόνου εξακολουθεί να κυμαίνεται στα 400 δολάρια το βαρέλι, επεσήμανε, συγκρίνοντάς την με τις τιμές του πετρελαίου που κοστίζει περίπου 75 δολάρια το βαρέλι.

«Η ζήτηση για συμβατική ενέργεια όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνέχισε να αυξάνεται, ενώ ο άνθρακας παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο», είπε.

Επισήμανε ότι οι τρέχουσες μεταβατικές πολιτικές έχουν ήδη προκαλέσει μια δεκαετία υποεπενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μια κατάσταση που θα οδηγήσει σε «ενεργειακό χάος», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ που μίλησε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο κατά 0,46% στα 74,52 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη το πρωί στις αγορές της Ασίας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκαν κατά 0,55% υψηλότερα στα 69,75 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή