Οι γιατροί στη Γερμανία έχουν ζητήσει την καθιέρωση σιέστας, ή μεσημεριανού ύπνου, ως τρόπου αντιμετώπισης των αυξανόμενων θερμοκρασιών που εμποδίζουν την παραγωγικότητα.

Tesla: Προχωρά το σχέδιο επέκτασης του μεγαλύτερου εργοστασίου αυτοκινήτων στην Ευρώπη

«Θα πρέπει να προσανατολιστούμε στο πώς εργάζονται οι άνθρωποι εν μέσω ζέστης στις νότιες χώρες: να ξυπνάμε νωρίς, να δουλεύουμε παραγωγικά το πρωί και να κάνουμε σιέστα το μεσημέρι», τόνισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών των Γερμανικών Τμημάτων Δημόσιας Υγείας (BVÖGD) , Γιοχάνες Νίσεν στο δίκτυο μέσων ενημέρωσης RND σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Είναι μια ιδέα που πρέπει να υιοθετήσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες», πρόσθεσε.

Γιατί οι Γερμανοί χρειάζονται σιέστα;

Οι γιατροί του BVÖGD ζητούν οι πιο απαιτητικές εργασίες της ημέρας να μεταφερθούν στο πρωί, πριν οι εργαζόμενοι κουραστούν από την έντονη ζέστη.

«Οι άνθρωποι δεν είναι τόσο παραγωγικοί όσο συνήθως όταν κάνει πολύ ζέστη», είπε ο Νίσεν. «Ο κακός ύπνος που προκαλούν οι ζεστές νύχτες μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα συγκέντρωσης».

Η λέξη σιέστα είναι ισπανικός όρος για το διάλειμμα που κάνουν πολλοί άνθρωποι, που συχνά περιλαμβάνει έναν υπνάκο ή κάποιο είδος ξεκούρασης, κατά τις πιο ζεστές ώρες στη μέση της ημέρας. Αλλά είναι μια πρακτική κοινή σε θερμότερα μέρη του κόσμου.

Η έκκληση να προσαρμοστούν τα γερμανικά πρότυπα εργασίας σε αυτά που είναι πιο κοινά στη νότια Ευρώπη έρχεται καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, και χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα υποφέρουν από αλλεπάλληλους καύσωνες και ακραίες θερμοκρασίες.

Οι Γερμανοί εργοδότες «παραμελούν» τους κινδύνους υπερβολικής ζέστης

Ο Νίσεν ζήτησε επίσης «επαρκείς ανεμιστήρες και ελαφρύτερα ρούχα, ακόμα κι αν οι κανόνες ενδυμασίας για ένα γραφείο δεν το επιτρέπουν».

Οι εργαζόμενοι, και οι άνθρωποι γενικά, πρέπει να βεβαιωθούν ότι πίνουν πολύ περισσότερο νερό και τρώνε πολλές μικρότερες μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόσθεσε.

«Ένα κρύο ποδόλουτρο κάτω από το γραφείο θα ήταν μια άλλη επιλογή για να παραμείνετε δροσεροί ενώ εργάζεστε από το σπίτι», είπε ο επικεφαλής της BVÖGD στο RND.

Η Άνια Πιλ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB), είπε επίσης στο δίκτυο μέσων ενημέρωσης ότι οι εργοδότες πρέπει να πραγματοποιούν τακτικές αξιολογήσεις κινδύνου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για να προστατεύουν τους εργαζόμενους από την υπερβολική ζέστη.

«Η εργασία στη ζέστη είναι απαιτητική για τους εργαζόμενους και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους», είπε η Πιλ.

Πρόσθεσε ότι η αποτυχία προετοιμασίας για την κλιματική αλλαγή και τα εξαιρετικά ζεστά καλοκαίρια ήταν μια πράξη που δείχνει αμέλεια από τους Γερμανούς εργοδότες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος