Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που βιώνει το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν έντονη ανησυχία στους διοργανωτές των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ο καύσωνας που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο θα ενταθεί αυτή την εβδομάδα και οι θερμοκρασίες στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η Γαλλία, φέτος, δεν έχει αντιμετωπίσει έντονες καταστάσεις με υψηλές θερμοκρασίες, όμως αυτό δεν καθησυχάζει τους διοργανωτές, οι οποίοι παραμένουν προσεκτικοί στις όποιες προβλέψεις.

Ο επικεφαλής της επιτροπής «Παρίσι 2024», Τόνι Εστάγκε δήλωσε ότι παραμένουν «πολύ προσεκτικοί στις προβλέψεις θερμοκρασίας».

Το τρίπτυχο του κλιματικού ολέθρου απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία

Πως επηρεάζει η κλιματική κρίση τον αθλητισμό;

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες στη νότια και ανατολική Ευρώπη συνέπεσαν με πυρκαγιές από την Ελλάδα έως τις ελβετικές Άλπεις και τις θανατηφόρες πλημμύρες στην Ινδία και τη Νότια Κορέα, αναδεικνύοντας και πάλι τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, υποστήριξε ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης επηρεάζουν την οργάνωση του αθλητισμού παγκοσμίως.

«Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα χειμερινά αθλήματα … επειδή εκεί είναι ήδη πιο προφανές, αλλά ισχύει επίσης και για τα θερινά αθλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Συνέχισε πάντως λέγοντας πως η ΔΟΕ μοιράζεται την εμπειρία του παρελθόντος με την επιτροπή «Παρίσι 2024», φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Τόκυο και των υψηλών ποσοστών υγρασίας.

«Στο Τόκιο είχε πολύ υγρασία. Τα μέτρα μετριασμού της ζέστης λειτούργησαν καλά» συμπλήρωσε.

Το Παρίσι είναι ευάλωτο κατά τη διάρκεια καύσωνα

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποίησε ότι τα ρεκόρ θερμοκρασίας θα μπορούσαν να σπάσουν το επόμενο διάστημα.

Το προηγούμενο ευρωπαϊκό ρεκόρ, που ήταν 48.8 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021. Το 2019 η Γαλλία κατέγραψε 46 βαθμούς Κελσίου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα διεξαχθούν ως επί το πλείστον στο Παρίσι και σε περιοχές γύρω από αυτό. Ωστόσο ορισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν πιο μακριά από την πρωτεύουσα, όπως η ιστιοπλοΐα που θα διεξαχθεί στα ανοικτά της Μασσαλίας.

Η γαλλική πρωτεύουσα είναι η πιο ευάλωτη στην Ευρώπη όσον αφορά τους καύσωνες, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικού «The Lancet».

Ο πληθυσμός της αντιμετωπίζει τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καύσωνα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2050, οι θερμοκρασίες στο Παρίσι θα μπορούσαν να αγγίξουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Θα αναβληθούν αθλητικά γεγονότα λόγω καύσωνα;

Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την προσαρμογή των προγραμμάτων σε περίπτωση ακραίας ζέστης, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή τοποθεσίας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του Παρίσι 2024.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ένα σενάριο όπου η ιστιοπλοΐα δεν θα γινόταν στη Μασσαλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια του καύσωνα την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια δοκιμή ιστιοπλοΐας χωρίς να προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο οι γιατροί προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη