Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου μεταξύ της χώρας του και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς τα δύο κράτη διεκδικούν τον έλεγχο του θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Μέχρι να υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών, βεβαίως, ένας (νέος) πόλεμος (με το Αζερμπαϊτζάν) είναι πολύ πιθανός», προειδοποίησε ο Πασινιάν.
Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Νέα κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Παράλληλα κατήγγειλε μια «γενοκτονία» που διεξάγει το Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα, ο οποίος βρίσκεται επί μήνες υπό αποκλεισμό από τις αζέρικες δυνάμεις.
«Δεν πρόκειται για μια γενοκτονία υπό προετοιμασία, αλλά για γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε ο Πασινιάν, κατηγορώντας τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι δημιουργεί ένα «γκέτο» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ανθρωπιστική κρίση
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις αρχές Ιουλίου όταν το Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, έκλεισε τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό δρόμο που συνδέει τον θύλακα με την Αρμενία.
Αυτός ο αποκλεισμός έχει δημιουργήσει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση εντός του θύλακα, του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι, με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης.
Καθώς ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών, στις 15 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεν οδήγησε σε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο, ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Δύση και η Ρωσία πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο Μπακού για να άρει τον αποκλεισμό.
Σύμφωνα με τον Πασινιάν, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων χωρών παρεμποδίζονται από «την επιθετική ρητορική και τη ρητορική μίσους του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων», κατηγορώντας το Μπακού ότι εφαρμόζει μια «πολιτική εθνοκάθαρσης».
Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο του ορεινού θύλακα, ο δεύτερος εκ των οποίων, το 2020, είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των αρμενικών δυνάμεων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Αζερμπαϊτζάν.
Latest News
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία