Διευρύνονται οι επιπτώσεις από την πιθανή χρεοκοπία της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων της Κίνας, της Country Garden, στις διεθνείς αγορές, με την JPMorgan να αυξάνει τις προβλέψεις της για στάση πληρωμών εταιρειών με μετοχές υψηλών αποδόσεων στις αναδυόμενες αγορές, για το 2023, από 6% σε 9,7%.

Country Garden: Φόβοι για ντόμινο στην κινεζική οικονομία

Επίσης, αύξησε την πρόβλεψή της για το ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης στην Ασία στο 10% από 4,1%. Το ποσοστό αυτό μειώνεται κατακόρυφα στο 1% εάν εξαιρεθούν οι κινεζικές εταιρείες ακινήτων.

Η JPMorgan αναμένει ότι οι εταιρείες ακινήτων στην Κίνα θα αντιστοιχούν σχεδόν στο 40% του συνολικού όγκου αθέτησης υποχρεώσεων το 2023, ενώ ακολουθούν οι ρωσικές εταιρείες με 35% και οι εταιρείες τις Βραζιλίας με 12%.

Η παραπάνω εκτίμηση είναι ενδεικτική των φόβων ότι μια αθέτηση χρέους από την Country Garden θα έχει πολύ ευρύτερες αλυσιδωτές επιπτώσεις στον κινεζικό τομέα ακινήτων και στην ευρύτερη οικονομία.

Η Country Garden έχει πολύ μεγαλύτερο και ευρύτερο χαρτοφυλάκιο από την China Evergrande Group, η οποία χρεοκόπησε το 2021 και ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης υπεράκτιου χρέους τον Μάρτιο.

Καταστολή χρέους ακινήτων της Κίνας

Ο κινεζικός τομέας ακινήτων βρίσκεται σε αναταραχή από το 2020, όταν το Πεκίνο κατέστειλε τα επίπεδα χρέους των κατασκευαστών ακινήτων στην ηπειρωτική χώρα. Χρόνια πληθωρικής ανάπτυξης οδήγησαν στην κατασκευή πόλεων-φαντασμάτων με την προσφορά να ξεπερνά τη ζήτηση, καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούσαν να κεφαλαιοποιήσουν την επιθυμία για ιδιοκτησία κατοικίας και επενδύσεις σε ακίνητα.

Τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο επιβάρυναν την ανάπτυξη, καθώς ο κλάδος αντιπροσωπεύει άμεσα και έμμεσα έως και το ένα τρίτο της οικονομικής δραστηριότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Σήμερα, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο, υποχωρώντας 0,2% σε μηνιαία βάση και 0,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής.

Στο ίδιο σημείωμα, η JPMorgan είπε ότι μια χρεοκοπία της Country Garden θα μπορούσε να προσθέσει 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια στον ετήσιο απολογισμό αθέτησης πληρωμών από εταιρείες υψηλών αποδόσεων στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο αθέτησης υποχρεώσεων για τον κινεζικό τομέα ακινήτων στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα το 2023.

Η JPMorgan εκτιμά ότι μια αθέτηση πληρωμών της Country Garden θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αθετήσεις πληρωμών αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των υπολοίπων μικρότερων κινέζων κατασκευαστών ακινήτων και άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για «κάποια άσκηση διαχείρισης ευθυνών» από μια διάχυση σε άλλους κινεζικούς κλάδους υψηλών αποδόσεων.

Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια του κινεζικού ομολογιακού χρέους σε ακίνητα έχουν αθετηθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια, σύμφωνα με την JPMorgan.

Λατινική Αμερική και Ευρώπη

Η τράπεζα αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για αθέτηση πληρωμών για τη Λατινική Αμερική στο 7,1% από 6,6% αφού η Odebrecht Engenharia e Construcao της Βραζιλίας φαίνεται να ξεκινά έναν ακόμη γύρο αναδιάρθρωσης χρέους που θα μπορούσε να επηρεάσει 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα σε δολάρια.

Η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για αθέτηση υποχρεώσεων για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης στο 23,4% από 15,7%, συμπεριλαμβάνοντας ρωσικά εταιρικά χρεόγραφα, καθώς οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εμπόδισαν τις εταιρείες να πληρώσουν ομόλογα σε διεθνείς επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παρίσι 2024: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux
Διεθνή |

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux

Με τιμές ανταγωνιστικές με τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο για τη συνοδεία, τα ιστορικά αρχοντικά γύρω από το Παρίσι είναι οι πιο καυτές κρατήσεις αυτού του καλοκαιριού