Η ρευστότητα συνεχίζει να παραμένει το μεγάλο ζητούμενο των επιχειρήσεων. Το θέμα αυτό έθεσαν σχεδόν στο σύνολό τους οι φορείς από αρκετούς κλάδους της οικονομίας, αφού η έλλειψη ρευστότητας φρενάρει ή περιορίζει τις επενδύσεις, μιας και οι επιχειρήσεις και ιδιαιτέρως οι μικρομεσαίες επιλέγουν να κάνουν αυτό προκειμένου να διατηρήσουν κεφάλαια κίνησης.

Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις καθυστερεί τις επενδύσεις για να διατηρήσουν τη ρευστότητά της. Ερευνα της Artadius έδειξε ότι 46% των επιχειρήσεων στη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δήλωσαν ότι ανέβαλαν τις επενδύσεις στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους και να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο κίνδυνο αθέτησης πληρωμών από πελάτες τους.

Τα «κόλπα» με τις τιμές και η υποκρισία της… ενσυναίσθησης

To πρόβλημα της ρευστότητας εντοπίζουν και τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων: μόλις 28% των επιχειρήσεων έχουν ταμειακά διαθέσιμα για πάνω από έξι μήνες ενώ 9% δεν έχουν καθόλου. Ωστόσο, υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό 25,6% που δηλώνει αύξηση της ρευστότητας.

Το ποσοστό αυτό συμβαδίζει με το γεγονός ότι μόνο μία στις τρεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (36,8%) πραγματοποίησαν κάποιας μορφής επένδυση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αν και η αλλαγή του οικονομικού κλίματος οδήγησε σε αυξημένες επενδύσεις κατά 29,8%, σε σχέση με ένα εξάμηνο πριν. Από τις πραγματοποιούμενες επενδύσεις το 21,6% των μικρομεσαίων αφορούσαν τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες, το 20,5% μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά μηχανήματα, το 10,8% κτιριακές εγκαταστάσεις και λοιπό εξοπλισμό και το 9,2% κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού.

Ομως, η μειωμένη ρευστότητα έχει οδηγήσει σε επενδύσεις μικρής κλίμακας με λίγο περισσότερο από τις μισές (51,7%) επιχειρήσεις να έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις έως 5.000 ευρώ, με τις οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (που πραγματοποίησαν επενδύσεις) να τις χρηματοδοτούν με ίδιους πόρους και μόλις το 11,4% μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης και το 3,9% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Ανάκαμψη

Ωστόσο, η δυναμική ανάκαμψη που παρουσίασε ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, καλύπτοντας τα 2/3 των απωλειών που προκλήθηκαν αρχικά από την πανδημία και στη συνέχεια από την ενεργειακή κρίση, δημιουργούν προσδοκίες για το μέλλον.

Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή διαδραματίζουν κυρίως οι προσδοκίες ανοδικής ζήτησης για το επόμενο εξάμηνο σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και κλάδων, με τις υπηρεσίες να ξεχωρίζουν καταγράφοντας ιστορικό υψηλό και αντανακλώντας εν μέρει στις ισχυρά θετικές προοπτικές της φετινής τουριστικής περιόδου.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις