Αύξηση ρεκόρ κατέγραψαν οι μισθοί στη Γερμανία το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, εξέλιξη που είναι σίγουρο πώς θα προκαλέσει νέους πονοκεφάλους σε κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα. Διότι μπορεί με την αύξηση των μισθών να ενισχύεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, συγχρόνως όμως το αυξημένο κόστος εργασίας συντηρεί τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.
Γερμανία: Το πληθωριστικό τραύμα του ’23
Σύμφωνα με τα στοιχειά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη, η αύξηση των μισθών κατέγραψε ρυθμό της τάξεως του 6,6% το β΄ τρίμηνο εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα το 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ από το 2008 όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία και έρχεται μετά το +5,6% του προηγούμενο τριμήνου.
Αξίζει να τονισθεί επίσης, ότι το 6,6% το προηγούμενο τρίμηνο ήταν ελάχιστο μεν, υψηλότερο δε του πληθωρισμού ο οποίος διαμορφώθηκε στο 6,5% για το ίδιο διάστημα, κάτι που τελευταία φορά συνέβη το 2021.
Για τον Ένζο Ουέμπερ, επικεφαλής έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση στη Νυρεμβέργη, μετά από τρία χρονιά πραγματικής μείωσης των μισθών, τουλάχιστον το β΄ τρίμηνο έμειναν σχεδόν στάσιμοι.
Τα νέα στοιχεία αναπτερώνουν τις ελπίδες ότι η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία της χώρας, η οποία συρρικνώθηκε ή παρέμεινε στάσιμη τα τελευταία τρία τρίμηνα, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών αρχίζουν να συμβαδίζουν με το κόστος ζωής.
«Για την οικονομία είναι καλά νέα, καθώς χρειαζόμαστε κάποιο βαθμό κάλυψης της αύξησης των μισθών για να στηρίξουμε την ανάκαμψη της κατανάλωσης», τονίζει ο Όλιβερ Ρακάου, οικονομολόγος της συμβουλευτικής Oxford Economics. «Ενώ οι πραγματικοί μισθοί καθίστανται επιτέλους θετικοί, παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τις τάσεις που επικρατούσαν πριν από την πανδημία».
Οι αμοιβές των Γερμανών εργαζομένων κατά το β΄ τρίμηνο ενισχύθηκαν από την αύξηση του κατώτατου μισθού και τα εφάπαξ μπόνους που χορήγησαν πολλές εταιρείες για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του υψηλότερου πληθωρισμού, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, Destatis.
Οι μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις εφαρμόσθηκαν στους χαμηλόμισθους, καθώς οι αποδοχές τους αυξήθηκαν κατά 11,8% μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα τον περασμένο Οκτώβριο. Οι μέγιστες μηνιαίες αποδοχές για τις αφορολόγητες θέσεις εργασίας της μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν επίσης από 450 ευρώ σε 520 ευρώ.
Οι κλάδοι «πρωταθλητές»
Η ταχύτερη αύξηση των μισθών σημειώθηκε στους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, ήτοι 12,6% για τους εργαζόμενους στον κλάδο της φιλοξενίας, 11,9% στους κλάδους των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής και 10% στις μεταφορές και την αποθήκευση.
Τα στοιχεία αυτά θα επιφέρουν προβληματισμό όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών, στο οποίο ο υψηλός πληθωρισμός ωθεί το κόστος εργασίας προς τα πάνω και έτσι τροφοδοτεί περισσότερες τις πιέσεις στις τιμές. Κάτι που θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της 10ης διαδοχικής αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η Μέλανι Ντεμπόνο, οικονομολόγος στη συμβουλευτική Pantheon Macroeconomics, σημειώνει ότι η αύξηση των μισθών στη Γερμανία «θα ωθήσει σίγουρα την ΕΚΤ προς μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».
Ωστόσο, πολλοί από τους παράγοντες πίσω από την άνοδο των μισθών στη Γερμανία ήταν «εφάπαξ γεγονότα», όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και τα μπόνους, επισημαίνει ο Ουέμπερ προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι αρκετό για ένα σπιράλ μισθών-τιμών».
Εξάλλου σήμερα Τρίτη όπως έδειξαν τα στοιχεία της GfK, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία υποχώρησε από το -24,6 στο -25,5 τον Αύγουστο, καθώς οι προσδοκίες των καταναλωτών για το εισόδημά τους επιδεινώθηκαν περισσότερο. Παρά την ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του περασμένου φθινοπώρου, ο δείκτης παραμένει πολύ κάτω από τα σταθερά θετικά επίπεδα πριν την πανδημία.
Η ΕΚΤ έχει προβλέψει ότι οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν το κόστος των υψηλότερων μισθών μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους. Ο Ντιρκ Σουμάχερ, οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Natixis, αναφέρει ότι κάτι τέτοιο φαίνεται πιθανό, προσθέτοντας: «Η αδύναμη κατανάλωση θα συνεπάγεται στην πραγματικότητα ότι τα εταιρικά περιθώρια κέρδους θα απορροφήσουν μέρος αυτής».
Latest News
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.
Κινδυνεύει η τεκίλα απο τους δασμούς του Τραμπ
Οι σχέδιασμοί του Τραμπ θέτουν σε κίνδυνο τις εισαγωγές τεκίλας στις ΗΠΑ , των Diageo, Becle ύψους 3 δισ. δολαρίων