Σε νέα εξαγορά προέβη η Cisco αποκτώντας τη Splunk, προσφέροντας 157 δολάρια ανά μετοχή, φέρνοντας τη συνολική αξία της συμφωνίας στα 28 δισ. δολάρια. Με την κίνηση αυτή, ο τεχνολογικός κολοσσός συνεχίζει τις εξαγορές σε εταιρείες με αντικείμενο την κυβερνοασφάλεια, ενώ η εν λόγω εξαγορά είναι μία από τις μεγαλύτερες της Cisco.

Cisco: Εξαγοράζει την ελληνική Code BGP

Η Splunk είναι μια εταιρεία με ειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια που βοηθά τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν και να αναλύουν τα δεδομένα τους για να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο παραβίασης και να επιλύουν ταχύτερα τεχνικά ζητήματα. Η Cisco κατασκευάζει και πωλεί εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών και δικτύων, καθώς και μια συμπληρωματική σουίτα λογισμικού.

Μετά τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης η μετοχή της Splunk εκτινάχθηκε προσυνεδριακά έως το +20%, ενώ της Cisco ακολούθησε αντίθετη πορεία καταγράφοντας απώλειες έως και -5%.

«Από την ανίχνευση και την αντιμετώπιση απειλών έως την πρόβλεψη και την πρόληψή τους, θα βοηθήσουμε τους οργανισμούς όλων των μεγεθών να καταστούν πιο ασφαλείς και ανθεκτικοί», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cisco Τσακ Ρόμπινς. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το γ΄ τρίμηνο του 2024.

Η Cisco αναμένει ότι η κίνηση αυτή θα είναι θετική στις ταμειακές ροές και θα μεγαλώσει το ακαθάριστο περιθώριο κέρδους κατά το πρώτο έτος μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς και θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή της Cisco κατά το δεύτερο έτος.

Η χρηματοδότηση της συμφωνίας θα γίνει συνδυαστικά με καταβολή μετρητών και ανάληψη χρέους, όπως ανέφερε ο Ρόμπινς. «Μαζί, θα γίνουμε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού παγκοσμίως», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Οι αντιδράσεις των αναλυτών ήταν ανάμεικτες, καθώς κάποιοι εξ αυτών εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανή επικάλυψη προϊόντων, τον ρυθμιστικό έλεγχο και το τίμημα που κατέβαλε η Cisco για μια εταιρεία η οποία κατά την άποψη ενός αναλυτή, έκανε μια «μη ικανοποιητική» στροφή στο cloud.Τα τελευταία χρόνια, η Splunk απομακρύνθηκε από τις υπηρεσίες διαχείρισης πελατών και επικεντρώθηκε σε στις υπηρεσίες cloud.

Τόσο ο Ρόμπινς, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Splunk, Γκάρι Στιλ, αντέδρασαν σε αυτές τις ανησυχίες. «Εξακολουθούμε να έχουμε πολλούς μεγάλους πελάτες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες που παρέχουμε σε ένα περιβάλλον που διαχειρίζεται ο πελάτης», τόνισε ο Στιλ στους αναλυτές. Ο Στιλ βρίσκεται στην εταιρεία λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Πριν από την Splunk, ήταν διευθύνων σύμβουλος στην Proofpoint, εταιρεία επίσης με αντικείμενο στην κυβερνοασφάλεια.

Από τη μεριά του, ο Ρόμπινς πρόσθεσε ότι οι εταιρείες δεν εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να λάβουν ρυθμιστική έγκριση για τις δραστηριότητες της Splunk στην Κίνα.

Εάν η Cisco υπαναχωρήσει από τη συμφωνία ή αναγκαστεί να το πράξει λόγω ρυθμιστικής παρέμβασης, θα καταβάλει στην Splunk αποζημίωση ύψους 1,48 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την κατάθεση στις ρυθμιστικές αρχές. Εάν η Splunk υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για οποιονδήποτε λόγο, θα καταβάλει αμοιβή ύψους 1 δισ. δολαρίων στη Cisco.

Μόνο το 2023, η Cisco έχει εξαγοράσει τέσσερις εταιρείες: την Armorblox, μια πλατφόρμα ανίχνευσης απειλών, την Oort, η οποία ασχολείται με τη διαχείριση ταυτότητας, και τις Valtix και Lightspin, αμφότερες εταιρείες ασφάλειας στο cloud.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή