Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, κάνοντας ένα βήμα πίσω σε σχέση με τον υπουργό Άμυνας που φέρεται να εμφανίστηκε πρόθυμος να φιλοξενήσει η χώρα του τη μαζική εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων.

Σιτηρά: Πέντε πλοία κατευθύνονται προς τα λιμάνια της Ουκρανίας

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας και η διάψευση Σούνακ

Μέχρι σήμερα, η Βρετανία και οι σύμμαχοί της έχουν αποφύγει να στείλουν επισήμως στρατεύματα στην Ουκρανία για να μειώσουν τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps, ο οποίος διορίστηκε στο ρόλο αυτό τον περασμένο μήνα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sunday Telegraph ότι ήθελε να αναπτύξει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, εκτός από την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βρετανία ή σε άλλες δυτικές χώρες.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση αυτής της συνέντευξης πάντως, ο Σουνάκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Αυτό που έλεγε ο υπουργός Άμυνας ήταν ότι μπορεί κάλλιστα να είναι δυνατόν μια μέρα στο μέλλον να κάνουμε κάποια από αυτή την εκπαίδευση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σούνακ στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ. «Αλλά αυτό είναι κάτι μακροπρόθεσμο, όχι το εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν Βρετανοί στρατιώτες που θα σταλούν να πολεμήσουν στην τρέχουσα σύγκρουση».

«Νόμιμοι στόχοι»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Κυριακή ότι τυχόν Βρετανοί στρατιώτες που εκπαιδεύουν ουκρανικά στρατεύματα στην Ουκρανία θα αποτελούσαν νόμιμους στόχους για τις ρωσικές δυνάμεις

Η Βρετανία έχει παράσχει μαθήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης διάρκειας πέντε εβδομάδων σε περίπου 20.000 Ουκρανούς κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και σκοπεύει να εκπαιδεύσει παρόμοιο αριθμό στο μέλλον.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ο Shapps δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο να προσφερθεί στρατιωτική εκπαίδευση εντός της Ουκρανίας μετά από συζήτηση που είχε την Παρασκευή με Βρετανούς στρατιωτικούς αρχηγούς.

«Μιλούσα σήμερα για το αν τελικά η εκπαίδευση θα έρθει πιο κοντά και στην πραγματικότητα και στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα στα δυτικά της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Shapps πρόσθεσε πως ελπίζει ότι βρετανικές αμυντικές εταιρείες, όπως η BAE Systems, θα προχωρήσουν με τα σχέδιά τους να δημιουργήσουν εργοστάσια όπλων στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται