Συζητήσεις με τους επικεφαλής της βαριάς βιομηχανίας διεξήγαγαν οι επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου την Κυριακή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί μια σταθερή δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενόψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον επόμενο μήνα.

COP28: Άνθρωπος του πετρελαίου θα προεδρεύσει της συνόδου για το κλίμα

Η COP28

Η σύνοδος κορυφής COP28 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου.

Θεωρείται μια κρίσιμη ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι μέχρι τώρα εκθέσεις δείχνουν ότι οι χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

«Αυτό που κάναμε σήμερα είναι κάτι εντελώς πρωτοφανές στη διαδικασία της COP, να φέρουμε μαζί τόσο την πλευρά της ζήτησης όσο και της προσφοράς όσον αφορά τις εκπομπές», δήλωσε στο Reuters ο Αντναν Αμίν, διευθύνων σύμβουλος της COP28.

Ο Αμίν δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να πείσουν τους μεγάλους φορείς της βιομηχανίας να αναλάβουν δεσμεύσεις απαλλαγής από τον άνθρακα που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Ελπίζουμε να επιτύχουμε αυτή τη συμφωνία πριν από την COP28 και στη συνέχεια να ευθυγραμμιστούμε για το πώς θα τοποθετηθεί καλύτερα αυτό στη Διάσκεψη».

Οι συμμετέχοντες

Στη συνάντηση συμμετείχαν διευθύνοντες σύμβουλοι από περισσότερες από 50 εταιρείες από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – την πλευρά της προσφοράς – και τις βιομηχανίες αλουμινίου, χάλυβα και τσιμέντου – την πλευρά της ζήτησης ενέργειας. Ακόμα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι.

Εξετάστηκαν θέματα όπως η διάδοση του υδρογόνου, η κλιμάκωση των τεχνολογιών δέσμευσης του άνθρακα, η εξάλειψη του μεθανίου και η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της COP28.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Τζαμπέρ, δήλωσε ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να αποτελέσει μέρος της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή. Προέτρεψε την ενεργειακή βιομηχανία να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 ή πριν από αυτό και να επιταχύνει τη δέσμευση ολόκληρης της βιομηχανίας για την επίτευξη σχεδόν μηδενικών εκπομπών μεθανίου έως το 2030.

Αλλαγή πλεύσης

Η συμπερίληψη εκπροσώπων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνιστά μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή το 2021 στη Σκωτία, όπου οι εταιρείες ενέργειας διαμαρτυρήθηκαν ότι αποκλείστηκαν.

Ενόψει της COP28, οι χώρες παραμένουν διχασμένες μεταξύ εκείνων που απαιτούν μια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη και των κρατών που επιμένουν στη διατήρηση ενός ρόλου για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Εάν η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου υπογράψει συμφωνίες για την απαλλαγή από τον άνθρακα και τη μείωση του μεθανίου, αυτό αποτελεί τεράστια συμβολή στη συζήτηση», δήλωσε ο Αμίν.

«Θα είναι η πρώτη COP που θα μπορούμε να μετρήσουμε τον άνθρακα που αφαιρούμε από το τραπέζι».

Όπως πάντως σημειώνει το Reuters, η επιλογή του Τζαμπέρ ως του προσώπου που ηγείται της συνόδου κορυφής για το κλίμα θεωρείται αμφιλεγόμενη καθώς ο ίδιος είναι επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα ADNOC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ η χώρα του είναι μέλος του ΟΠΕΚ και σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green