Έτοιμη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους είναι η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στάθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες καθώς είναι αποφασισμένη για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στις συγκρούσεις και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν βήματα τα οποία θα επιδεινώσουν τη διαμάχη και προέτρεψε το Ισραήλ και τη Χαμάς να «στηρίξουν την ειρήνη» και να προστατεύσουν αμάχους.

O Ερντογάν τόνισε ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων διενέξεων και ζητημάτων στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

«Εδώ και πολύ καιρό το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί με έναν δίκαιο τρόπο και η περιοχή μας συνεχίζει να ζει με την επιθυμία της ειρήνης», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ και υπογράμμισε η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.

«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, γεωγραφικά ενοποιημένου κράτους της Παλαιστίνης είναι μια αμετάκλητη ανάγκη»

«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, γεωγραφικά ενοποιημένου κράτους της Παλαιστίνης με βάση τα σύνορα του 1967, με άθικτη την εδαφική ακεραιότητα και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, είναι μια αμετάκλητη ανάγκη που δεν μπορεί να καθυστερήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις διπλωματικές προσπάθειες και έχουμε ξεκινήσει ενέργειες για να επαναφέρουμε την ηρεμία»

«Δυστυχώς, το τίμημα το πλήρωσαν οι Παλαιστίνιοι, οι Ισραηλινοί και όλη η περιοχή»

«Ωστόσο, με τις προσπάθειες για διαίρεση της Ιερουσαλήμ σε χρόνο και χώρο, ο αριθμός των παρενοχλήσεων κατά τεμένους Αλ Ακσά αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ως Τουρκία, έχουμε εκφράσει την αντίδραση και την αντίρρησή μας για αυτό το θέμα με κάθε ευκαιρία. Σε εποχές που όλος ο κόσμος σιωπούσε, δεν διστάζαμε ποτέ να πούμε την αλήθεια, επώδυνη κι αν ήταν. Είμαστε πάντα αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας, τονίζουμε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τυχόν βήματα που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή, θα οδηγήσουν σε περισσότερη αιματοχυσία και θα βαθύνουν τα προβλήματα», προσέθεσε.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια μέσω των αρμόδιων ιδρυμάτων να μετριάσουμε τον πόνο των ανθρώπων της Γάζας στον αποκλεισμό. Σήμερα εργαζόμαστε μόνο για την ειρήνη που δεν θα υπάρχουν χαμένοι. Το παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Καθώς έχει αργήσει η δικαιοσύνη. Δυστυχώς, το τίμημα το πλήρωσαν οι Παλαιστίνιοι, οι Ισραηλινοί και όλη η περιοχή. Πεθαίνουν και υποφέρουν αθώα παιδιά, ειδικά μωρά, είναι κάτι που μας ραγίζει την καρδιά», είπε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

«Το να μπαίνει λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης δεν κάνει καλό σε κανέναν και ειδικά στους πολίτες των δύο πλευρών. Η Τουρκία είναι έτοιμη να μειώσει τις εντάσεις που έχουν οξυνθεί με τα τελευταία γεγονότα. Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις διπλωματικές προσπάθειες και έχουμε ξεκινήσει ενέργειες για να επαναφέρουμε την ηρεμία. Καλούμε όλους τους παράγοντες να στηρίξουν την ειρήνη», κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απάντηση του Ισραήλ

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε καθώς η Άγκυρα εργαζόταν για να φτιάξει ξανά τις σχέσεις της με το Ισραήλ μετά από χρόνια για την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ και την ισραηλινό-παλαισινιακή διαμάχη. Κατά το παρελθόν η Τουρκία έχει στηρίξει τους Παλαιστίνιους.

Την Κυριακή οι απεσταλμένοι του Ισραήλ στην Άγκυρα ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί η διαμεσολάβηση και όπως είπε η επίθεση της Χαμάς έδειξε ότι η ισλαμιστική ομάδα δεν έχει παρουσία στην Τουρκία ή κάπου άλλου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα