Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, και οι φόβοι για επέκταση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή επέτειναν τις ανησυχίες για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα το φυσικό αέριο να εκτιναχθεί κατά 40%.

Η αρχή της εβδομάδας βρίσκει την αγορά σε καλύτερη θέση, με τις τιμές να υποχωρούν, καθώς οι traders σταθμίζουν τις ηπιότερες μετεωρολογικές προβλέψεις και τις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 6,5% τη Δευτέρα με το ολλανδικό TTF, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε 4,8%.

Καλός καιρός

Σύμφωνα με την Maxar Technologies, οι θερμοκρασίες στη Γαλλία, τη Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες αναμένεται να επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα ή πάνω από το μέσο όρο τις επόμενες ημέρες μετά τα πρόσφατα κρύα.

Μαζί με την ανάκτηση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τον κορυφαίο πάροχο καυσίμων της Ευρώπης, αυτό συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων εφοδιασμού που έχουν κλονίσει τις αγορές φυσικού αερίου πρόσφατα. Επιπλέον, οι προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να αποτρέψουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς από το να κατακλύσει την ευρύτερη περιοχή έχουν περιορίσει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στις ροές φυσικού αερίου.

Ωστόσο, οι έμποροι παρακολουθούν στενά την κατάσταση της προσφοράς σε όλο τον κόσμο, καθώς η αγορά παραμένει εύθραυστη και εξαιρετικά ευαίσθητη σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διαθεσιμότητα του καυσίμου.

Οι εργαζόμενοι στο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Αυστραλία ανανέωσαν το κάλεσμα για έναρξη απεργιών την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της Chevron Corp., απειλώντας με διακοπή του εφοδιασμού ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια