Η ανησυχία για την εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αλλά και η προοπτική της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων να βρίσκεται στο τραπέζι οδηγούν τους επενδυτές, που είδαν την αβεβαιότητα να μεταφέρεται στο ταμπλό της Wall Street, να αναζητούν ασφαλή καταφύγιο σε επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου.

Η αμερικανική αγορά έχει ένα δείκτη για να παρακολουθεί τα «νεύρα» των επενδυτών. Πρόκεται για τον δείκτη μεταβλητότητας CBOE  που έφτασε την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν επτά μηνών, καθώς το ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου έκλεισε στο κόκκινο. Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,4%, ενώ ο Dow υποχώρησε κατά 1,6%. O Nasdaq κατέγραψε απώλειες 3,2%, στη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Νέος, αιφνίδιος γεωπολιτικός κίνδυνος

Οι μετοχές που παραδοσιακά θεωρούνται αμυντικές επιλογές σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, κινήθηκαν στους πτωτικούς ρυθμούς της αγοράς. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 18%, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν υποχωρήσει σχεδόν 9% και την υγειονομική περίθαλψη κατά περίπου 6%, εν μέρει επειδή οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν χάσει τη γοητεία τους.

«Τα περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου δεν έχουν αποδώσει όπως αναμενόταν ως απάντηση στα αντικρουόμενα στοιχεία για την ανάπτυξη και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις», έγραψαν οι αναλυτές της UBS Global Wealth Management την Παρασκευή.

Τα αμερικανικά ομόλογα, που διαχρονικά θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο, συνεχίζουν σε ρυθμούς sell off που εκτοξεύουν τις αποδόσεις. Σε δύο συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα εκτινάχθηκε στο 5% και πάνω η απόδοση του 1οετούς  αμερικανικού ομολόγου. Η κίνηση στο 5%, για πρώτη φορά από τις 20 Ιουλίου 2007, ήρθε μετά την προειδοποίηση του Τζερόμ Πάουελ την Πέμπτη ότι είναι πιθανό να χρειαστεί χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη για να μειωθεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός. Είπε ότι δεν πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική είναι πολύ σφιχτή ως έχει.

Το ιαπωνικό γεν βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Αυτό οδήγησε  τους επενδυτές να στραφούν σε άλλα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλές καταφύγιο, όπως το δολάριο και ο χρυσός, καθώς και σε βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, τα οποία παρέχουν πιο ελκυστικές αποδόσεις από τότε που τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται στις αρχές του περασμένου έτους.

Η λάμψη του χρυσού

Κατά 2,9% ενισχύθηκαν οι τιμές του χρυσού σε εβδομαδιαία βάση, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ -Χαμάς έχει οδηγήσει τους επενδυτές στην αναζήτηση επιλογών που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε κατά σχεδόν 160 δολάρια από την έναρξη της σύγκρουσης.

Ο χρυσός διεύρυνε τα κέρδη του την Παρασκευή, ξεπερνώντας ενοσυνεδριακά το βασικό ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων η ουγγιά καθώς οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή τροφοδότησαν την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλούς λιμανιού.

«Οι άνθρωποι στράφηκαν στον χρυσό και βρήκαν μια αίσθηση ασφάλειας εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων. Εάν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οι τιμές του χρυσού θα ξεπεράσουν τα 2.000 δολάρια», εξηγεί στο Reuters o ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Blue Line Futures στο Σικάγο.

Από τεχνικής πλευράς, «η αποτυχία να πυροδοτήσει μια καθυστερημένη σταθεροποίηση και διόρθωση προς τα κάτω, προς τα 1.946 δολάρια, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές να κινηθούν υψηλότερα και τελικά να αμφισβητήσουν την αντίσταση γύρω από τα 2.075 δολάρια, το ονομαστικό υψηλό ρεκόρ από το 2020» σύμφωνα με το σημείωμα του Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Επενδύσεις για γερούς λύτες

«Είναι αναμφίβολα ένα δύσκολο περιβάλλον για καλά διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια», σημειώνει ο Άγγελος Κουρκάφας, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της Edward Jones.

Οι επενδυτές έχουν πολλούς λόγους να είναι νευρικοί. Οι φόβοι ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα διευρυνθεί έχουν κάνει τους εμπόρους πιο ανήσυχους. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει μειώσει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, αυξάνοντας το κόστος κεφαλαίου για τις εταιρείες και προσφέροντας επενδυτικό ανταγωνισμό στις μετοχές.

Η μεταβλητότητα στις μετοχές συνοδεύτηκε από αυξημένες διακυμάνσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων. Ο δείκτης MOVE , ο οποίος μετρά την αναμενόμενη μεταβλητότητα στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, βρίσκεται κοντά σε υψηλό τεσσάρων μηνών.

«Όταν τα επιτόκια αυξάνονται με τον ρυθμό που αυξάνονται και η γεωπολιτική κατάσταση είναι αυτή που είναι, αποτυπώνεται στη μεταβλητότητα», εξηγεί ο Μπρεντ Κοτσούμπα, ιδρυτής της υπηρεσίας ανάλυσης δικαιωμάτων προαίρεσης SpotGamma.

Τα εταιρικά αποτελέσματα της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Η περίοδος κερδών τρίτου τριμήνου έχει ξεκινήσει για τα καλά και τα αποτελέσματα από τέσσερις εταιρείες μεγαλοκεφαλαιοποίησης αναμένονται αυτή την εβδομάδα, σε μια δοκιμασία-κλειδί για την ομάδα μετοχών των οποίων τα κέρδη έχουν ωθήσει τον S&P 500 υψηλότερα φέτος. Microsoft, την Alphabet , την Amazon και την Meta Platforms αναμένεται να ανακοινώσουν τις οικονομικές επιδόσεις τους το τρίτο τρίμηνο.

Αυτές οι μετοχές, μαζί με την Apple, την Nvidia  και την Tesla αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας ανόδου του S&P 500 κατά 10%.

Τα ασφαλή καταφύγια

Στα νομίσματα, το ελβετικό φράγκο, ένα μακροχρόνιο περιουσιακό στοιχείο που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο, βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του ευρώ από το 2015. Το δολάριο σημειώνει άνοδο 5% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ορισμένοι επενδυτές μετακινούνται σε βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, τα οποία παρέχουν πιο ελκυστικές αποδόσεις από τότε που τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται στις αρχές του περασμένου έτους.

«Σίγουρα υπάρχουν πολλοί επενδυτές που με επιτόκια 5% συν τα απολύτως ρευστοποιήσιμα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου είναι πρόθυμοι να σταθμεύσουν εκεί, ενώ περιμένουν κάποια σαφήνεια για τον πληθωρισμό και την οικονομία» εξηγεί ο Ρικ Μέκλερ , εταίρος της Cherry Lane Investments.

Οι εισροές στα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς διαμορφώθηκαν σε 640 δισ. δολαρίων φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Για να προφυλαχθούν από τη μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων, οι αναλυτές της UBS  προτιμούν τα 5ετή ομόλογα σε σχέση με τα 1οετή «για να κερδίσουν απόδοση και να μετριάσουν τον κίνδυνο να συνεχίσουν να αυξάνονται οι αποδόσεις των 10ετών».

Συνέστησαν επίσης την αντιστάθμιση έναντι της διεύρυνσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή με την ανάληψη θέσεων αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων επί του αργού πετρελαίου Brent.

Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και ο κίνδυνος περισσότερων απωλειών στις μετοχές σημαίνει ότι «οι επενδυτές αντιμετωπίζουν νέες αβεβαιότητες», έγραψαν.

Τα μάκρο της εβδομάδας

Οι επενδυτές επίσης αναμένουν τις ανακοινώσεις για την πορεία του ΑΕΠ αλλά και του αγαπημένου της Fed δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού, τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου θα διαμορφωθεί σε ετήσιο ρυθμό 4,1%, ενισχυμένο από τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες.

Ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το ευμετάβλητο κόστος των τροφίμων και των καυσίμων, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,7% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές του πετρελαίου

Με κέρδη που ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου. Αν και την Παρασκευή υποχώρησαν μετά την απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς ωστόσο το Brent παραμένει πάνω από τα 92 δολλάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 22 σεντς ή 0,2% και διαμορφώθηκαν στα 92,16 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργούWest Texas Intermediate για παράδοση Νοεμβρίου, τα οποία έληξαν μετά τον διακανονισμό της Παρασκευής, υποχώρησαν κατά 62 σεντς ή 0,7% στα 88,75 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργό συμβόλαιο WTI Δεκεμβρίου έκλεισε 29 σεντς χαμηλότερα στα 88,08 δολάρια το βαρέλι.

«Η Μέση Ανατολή παραμένει μεγάλο επίκεντρο της αγοράς λόγω των φόβων για μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή που πιθανότατα θα συνεπάγεται διακοπή των προμηθειών πετρελαίου», εξηγεί  ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η UBS αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα διαπραγματεύονται στο εύρος των 90 έως 100 δολαρίων το βαρέλι κατά τις επόμενες συνεδριάσεις.

Η συνεδρίαση της EKT

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ και οικονομολόγοι και επενδυτές θεωρούν στις αναλύσεις τους ότι το επίπεδο του 4% είναι το όριο στο κόστος δανεισμού στον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα είναι σε επιφυλακή για τυχόν ενδείξεις μιας πιθανής τελευταίας αύξησης των επιτοκίων για φέτος τον Δεκέμβριο.

Εν όψει της συνεδρίασης της Πέμπτης, η Ευρωζώνη πρόκειται να δημοσιεύσει την Τρίτη τα στοιχεία για τον δείκτη PMI Οκτωβρίου που θα παρακολουθούνται στενά. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας του μπλοκ εν μέσω εξασθένησης των καταναλωτικών δαπανών εν όψει του ακόμη υψηλού πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές