Εκατοντάδες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα ενώ δεκάδες ήταν τα θύματα από τις αεροπορικές διαδρομές του Ισραήλ πριν τα ξημερώματα στη Ράφα και το Khan Younis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Δύο ακόμα γυναίκες απελευθέρωσε η Χαμάς, η οποία για να απελευθερώσει άλλους 50 ζήτησε ως αντάλλαγμα να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόταση κατηγορώντας τη Χαμάς για την έλλειψη καυσίμων.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη ενώ σημάδια κλιμάκωσης εμφανίζονται και στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δεν είναι η ώρα για κατάπαυση του πυρός λένε οι ΗΠΑ οι οποίες συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή.

Δείτε live εικόνα

Δείτε live τις εξελίξεις στο ot.gr

22:46 Αμπάς σε Μακρόν: Πρέπει να σταματήσει η επίθεση κατά της Γάζας

Ο Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τον Εμανουέλ Μακρόν να καταβάλλει προσπάθειες για να «σταματήσει η επίθεση» στη Γάζα.

«Σας προτρέπουμε να φροντίσετε να σταματήσει αμέσως αυτή η επίθεση» στη Γάζα τόνισε ο Αμπάς, ζητώντας να προστατευθεί ο παλαιστινιακός λαός, σύμφωνα με δηλώσεις του ενώπιον δημοσιογράφων στο τέλος της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο, στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Βλέπω, ακούω τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και, όσον αφορά τη Γαλλία, τίποτα δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει¬ του απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος. Η επίθεση της Χαμάς είναι «επίσης μια καταστροφή για τους Παλαιστίνιους» τόνισε.

Καθώς ο Μακρόν είχε βεβαιώσει νωρίτερα σήμερα στην Ιερουσαλήμ για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ο Αμπάς απέδωσε στο Ισραήλ «και στις χώρες που το στηρίζουν την ευθύνη της σύγκρουσης» χωρίς να αναφέρει ούτε μια φορά τη Χαμάς.

Ο Αμπάς ζήτησε επίσης τη δημιουργία «διεθνούς συνασπισμού για την ειρήνη» και τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη, δείχνοντας να απαντά εμμέσως στην πρόταση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν για τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού «καταπολέμησης» της Χαμάς.

Ο Αμπάς καταδίκασε με πολύ σκληρά λόγια τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «που σκοτώνουν αθώους άμαχους με βαρβαρότητα».

Πηγή: ΑΠΕ

22:35 Νέες σειρήνες στην περιοχή της απόπειρας εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ από τη θάλασσα

Σειρήνες ακούγονται αυτή την ώρα στο Ζικίμ και την Κάρμια για δεύτερη φορά απόψε, ώρες αφότου ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε μια ομάδα τρομοκρατών της Χαμάς που προσπάθησαν να εισέλθουν στο Ισραήλ μέσω της θάλασσας.

22:30 Χειρουργός στη Γάζα: Ακρωτηριάσαμε ένα παιδί με ελαφρά νάρκωση

Ο χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δρ Ιμπραχίμ Ομπέιντ αφηγήθηκε το τι συμβαίνει στην Γάζα και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία που «καταρρέουν». Γροθιά στο στομάχι η περιγραφή του για το πώς ακρωτηρίασε ένα παιδάκι μπροστά στην οικογένειά του σε πάτωμα νοσοκομείου με ελαφρά νάρκωση.

«Το χειρουργείο μας ήταν γεμάτο. Έτσι αρχίσαμε να χειρουργούσε στο πάτωμα, στο διάδρομο.

Η μητέρα έφερε τη μικρή της κόρη, περίπου 13 ετών, σε αναπηρικό καροτσάκι. Και στο πάτωμα χειρουργούσα τον μικρότερο γιο της, έναν 9χρονο ο οποίος έχει ημι-ακρωτηριασμένο πόδι.

Δεν έχουμε τα εργαλεία και έχουμε πολλά περιστατικά. Οπότε απλά ακρωτηριάσαμε με ελαφρά νάρκωση. Ο αναισθησιολόγος φαίνεται στο καρέ να προσπαθεί να κρατήσει το στόμα του παιδιού ανοιχτό για να μην πεθάνει από ασφυξία» συγκλονίζει ο γιατρός.

22:23 Συνελήφθη στη Γερμανία τζιχαντιστής που σχεδίαζε επίθεση σε συγκέντρωση υπέρ του Ισραήλ

Στη σύλληψη ενός 29χρονου τζιχαντιστή στο Ντούισμπουργκ, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προχώρησαν την Τρίτη οι γερμανικές αρχές, καθώς φέρεται να σχεδίαζε επίθεση με φορτηγό σε συγκέντρωση υπέρ του Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

22:15 Τουλάχιστον 50 νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την τελευταία ώρα

Ο ισραηλινός στρατός έχει επεκτείνει τις περιοχές των στόχων του στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα τουλάχιστον 50 άνθρωποι να πέσουν νεκροί από τους βομβαρδισμούς την τελευταία ώρα, δήλωσε ο Ασράφ αλ-Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

22:08 Με τον μπιν Σαλμάν μίλησε ο Μπάιντεν για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Επιβεβαίωσαν τη σημασία των εργασιών για βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μόλις υποχωρήσει η κρίση, βασιζόμενη στο έργο που είχε ήδη ξεκινήσει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, συζήτησαν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες για να αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

22:00 Ισραήλ: Διάσημοι σταρ ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των διασήμων του Χόλιγουντ βρίσκεται το Μεσανατολικό. Παίρνουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά την απελευθέρωση των ομήρων.

Με ανακοίνωση που συνυπογράφουν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, απευθύνονται στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, και χαιρετίζουν τη στάση του στο εν λόγω ζήτημα.

Ανάμεσα στους σταρ που συνυπέγραψαν την κοινή δήλωση, με την οποία στηρίζουν την πολιτική Μπάιντεν, εν προκειμένω, ήταν οι: Άνταμ και Τζάκι Σάντλερ, Έιμι Σούμερ, ο Μπεν Στίλερ, ο Μπράντλεϊ Κούπερ, η Μπρουκ Σιλντς, ο Κρις Ροκ, η Γκαλ Γκαντότ, η Μίλα Κούνις, ο Ορλάντο Μπλουμ, η Ρίτα Όρα, ο Ντέιβιντ Σίμερ, η Ντέμπρα Μέσινγκ καθώς και ο Τάιλερ Πέρι, ο Τζάστιν Θερού και η Λάνα Ντελ Ρέι.

21:52 Οικογένειες ομήρων της Χαμάς συνάντησε η Μελόνι

Η Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με οικογένειες των ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη συνάντηση, η Μελόνι εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις οικογένειες και είπε ότι εργάζεται για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

21:46 Συγκλονιστικό βίντεο – Παιδάκι διασώζεται από τα ερείπια μετά από 4 ώρες

21:35 Χαμάς: Δεν θα απελευθερώσουμε άλλους ομήρους αν δεν φτάσουν φάρμακα και καύσιμα στη Γάζα

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι εάν δεν παραδοθούν φάρμακα και καύσιμα στην πολιορκημένη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.

Χθες Δευτέρα, η ισλαμιστική οργάνωση απελευθέρωσε δύο Ισραηλινές, τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 220 όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθερώσαμε άνευ όρων τέσσερις (ομήρους), αλλά εφόσον θέλουν περισσότερους, πρέπει να επιμείνουμε στο αίτημά μας προς τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα ώστε να επιτρέψει την παράδοση καυσίμων και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα» τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και εκπρόσωπός της στον Λίβανο.

Ο Χαμντάν, ο οποίος εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για την τύχη των ομήρων, τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Αν μη τι άλλο, οι κάτοικοι της Γάζας δικαιούνται «να δεχθούν ιατρική φροντίδα για τα τραύματα που προκαλεί το Ισραήλ», τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας, ώστε να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των αιχμαλώτων», συμπλήρωσε ο Οσάμα Χαμντάν.

21:26 IDF: Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Συρία στο βορρά

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας αναφέρουν ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Συρία προς το βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας συναγερμό στις κοινότητες Neot Golan Heights, Bnei Yehuda και Givat Yoav.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε «με πυρά προς τα σημεία από όπου προήλθαν οι επιθέσεις», είπε ο εκπρόσωπος του.

21:20 Μέση Ανατολή: «Μια επιδείνωση της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πετρελαϊκό σοκ»

Ένα νέο πετρελαϊκό σοκ θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, απ’ όπου προέρχεται το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών μαύρου χρυσού, υπογράμμισε σήμερα ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ.

«Ασφαλώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση. Αλλά οι εντάσεις είναι πολύ ισχυρές, και σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών πετρελαίου προέρχεται από την περιοχή αυτή. Όχι μόνο οι παραγωγοί είναι εκεί, αλλά και βασικοί εμπορικοί δρόμοι» υπενθύμισε, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον αντίκτυπο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Μια μείζονα γεωπολιτική κρίση εκεί θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου σε ένα πετρελαϊκό σοκ, 50 χρόνια μετά» το σοκ του 1973, υπογράμμισε, στο περιθώριο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της διεθνούς υπηρεσίας για τις παγκόσμιες ενεργειακές προοπτικές έως το 2030.

«Ελπίζουμε πολύ ότι δεν θα φθάσουμε εκεί, ότι θα βρεθούν ειρηνικές λύσεις μεταξύ των πλευρών», πρόσθεσε, κρίνοντας πως μια «αστάθεια στην αγορά θα ήταν κακή είδηση για όλους και κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ

21:15 Αρνείται να περάσει καύσιμα στη Γάζα ο στρατός του Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των IDF, Daniel Hagari, δηλώνει ότι δεν θα εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα, μετά από πληροφορίες ότι η Χαμάς έχει θέσει ως όρο για την απελευθέρωση 50 διπλών υπηκόων που κρατά ομήρους, να επιτρέψει το Ισραήλ την είσοδο καυσίμων στη Λωρίδα.

«Τα καύσιμα δεν θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς το χρειάζεται για την επιχειρησιακή της υποδομή» λέει ο Hagari.

21:11 Το Ισραήλ επιβεβαιώνει τον θάνατο του φυλακισμένου ηγέτη της Χαμάς – «Από ανακοπή»

Επιβεβαιώνει το Ισραήλ τον θάνατο του κρατούμενου ηγέτη της Χαμάς Omar Daraghmeh,  με την παλαιστινιακή πλευρά να κάνει λόγο για δολοφονία, δεδομένου ότι είχε εμφανιστεί σε δικαστική ακρόαση νωρίτερα μέσα στην ημέρα και φαινόταν να είναι καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με το Anadolu, ισραηλινή δήλωση υποστήριξε ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε καρδιακή προσβολή.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς θρήνησε τον θάνατο του Daraghmeh ως ενός από τους ανώτερους ηγέτες της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και κατηγόρησε το Ισραήλ ως υπεύθυνο, χαρακτηρίζοντάς τον «δολοφονία».

Στη γενέτειρά του, την πόλη Tubas, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον θάνατό του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερους από 800 Παλαιστίνιους σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη από τότε που ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ παλαιστινιακών ομάδων και του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

21:05 «Η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό» λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν τραυματική για το Ισραήλ αλλά ήταν «και μια καταστροφή για τους Παλαιστίνιους», τονίζοντας ότι «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα δεινά» των αμάχων της Γάζας.

«Μια παλαιστινιακή ζωή αξίζει όσο μια γαλλική ζωή που αξίζει όσο μια ισραηλινή ζωή» δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους έχοντας δίπλα του τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος του ζήτησε να εργαστεί για να σταματήσει η «επιθετικότητα» του Ισραήλ στη Γάζα.

«Η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

20:59 Ο Μπάιντεν λέει ότι η βοήθεια για τη Γάζα δεν φτάνει «αρκετά γρήγορα»

Ερωτηθείς κατά την αποχώρησή του από εκδήλωση του Λευκού Οίκου αν πιστεύει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα αρκετά γρήγορα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απάντησε: «Όχι αρκετά γρήγορα».

20:53 Το Ισραήλ συνέλαβε ηθοποιό για μερικά emojis

Η αστυνομία του Ισραήλ συνέλαβε την Παλαιστίνια ηθοποιό Μάισα Αμπντ Ελχάντι με την κατηγορία της «υποκίνησης της τρομοκρατίας», η οποία σχετίζεται με αναρτήσεις που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Αμπντ Ελχάντι για «υποκίνηση και υποστήριξη της τρομοκρατίας» για μια σειρά σχολίων που έκανε.

Τα screenshot μιας ανάρτησης δείχνουν γελαστά emojis πάνω από την εικόνα μιας ηλικιωμένης Ισραηλινής αιχμάλωτης που μεταφέρεται στη Λωρίδα της Γάζας, με τη λεζάντα «πηγαίνει στην περιπέτεια της ζωής της».

20:45 Το Ισλαμικό Κράτος απευθύνει κάλεσμα για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Το Ισλαμικό Κράτος απευθύνει κάλεσμα σε υποστηρικτές του να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, μέσω βίντεο – που δημοσιοποιήθηκε σε προπαγανδιστικό κανάλι της τζιχαντιστικής οργάνωσης – στο οποίο διακρίνεται μεταξύ άλλων ο τρομοκράτης των Βρυξελλών, Αμντεσλάμ Λασουέντ.

Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, το βίντεο κοινοποιήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων TamTam. Στο βίντεο, μέρος του οποίου προβλήθηκε από την ιστοσελίδα της φλαμανδόφωνης εφημερίδας Het Laatste Nieuws, υπάρχουν στιγμιότυπα της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα (16/10) στις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το βίντεο δείχνει εικόνες από την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας. Οι δημιουργοί του βίντεο καταγγέλλουν τα «εγκλήματα που διέπραξαν οι Εβραίοι εναντίον των αδελφών μας στη Γάζα». Στη συνέχεια καλούν τους «μοναχικούς λύκους» να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη.

Τα βελγικά μέσα επισημαίνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι «στοχεύει ρητά τους Εβραίους». «Θα ζήσουν τη ζωή τους με διαρκή φόβο, χωρίς να ξέρουν πότε θα έρθει η ώρα της κρίσης», αναφέρεται στο βίντεο.

20:38 Οι εκτοπισμένοι της Γάζας παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενειών εξαιτίας του συνωστισμού και των κακών συνθηκών υγιεινής

Γιατροί στη Γάζα λένε πως ασθενείς που φθάνουν στα νοσοκομεία παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενειών που προκαλούνται από τον συνωστισμό και τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής έπειτα από τη φυγή τουλάχιστον 1,4 εκατ. ανθρώπων από τα σπίτια τους προς προσωρινά καταλύματα υπό τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς που έχουν σημειωθεί ποτέ σε αυτή την περιοχή.

Υπηρεσίες αρωγής έχουν προειδοποιήσει κατ΄ επανάληψη για το ενδεχόμενο υγειονομικής κρίσης στον μικροσκοπικό πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό αποκλεισμό από το Ισραήλ, το οποίο έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού, καθαρού νερού και καυσίμων, με μόνο μικρές αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ που μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα να εισέρχονται εκεί.

«Ο συνωστισμός αμάχων και το γεγονός πως τα περισσότερα σχολεία που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα στεγάζουν πολλούς ανθρώπους, δημιουργούν το έδαφος για μια εξάπλωση ασθενειών» δήλωσε ο Νάχεντ Αμπού Τααέμα, γιατρός δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Νάσερ στο Χαμ Γιούνες.

20:32 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, μπαράζ ρουκετών στο Τελ Αβίβ
  • Υψηλή παραμένει η ένταση και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με ανταλλαγή πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και IDF
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ «δεν έγιναν στο κενό» προκαλώντας οργή στο Ισραήλ. Ζήτησε την παραίτησή του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ
  • Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους στρατιώτες των IDF από την επίλεκτη μεραρχία Yohalam ότι η χώρα θα εισέλθει σύντομα στο επόμενο στάδιο της επιχείρησης κατά της Χαμάς, αναφερόμενος προφανώς σε χερσαία εισβολή, αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού.
  • Οργή προκάλεσαν στο Ισραήλ οι δηλώσεις της μίας από τις ομήρους που απελευθερώθηκαν χθες από τη Χαμάς, η οποία δήλωσε ότι οι μαχητές της οργάνωσης «τους φέρθηκαν ευγενικά και τους φρόντισαν».
  • Οι IDF έριξαν φυλλάδια στη Γάζα καλώντας τους κατοίκους να δώσουν πληροφορίες για τους Ισραηλινούς ομήρους επ’ αμοιβή
  • Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει έτοιμος –και πάλι- για χερσαία εισβολή
  • 5.791 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου
  • Δεν θα περάσει τρίτο κομβόι βοήθειας στη Γάζα σήμερα, Τρίτη, ανακοίνωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

20:16 Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε καταφύγια του ΟΗΕ στη Γάζα

Περίπου 1,4 εκατομμύρια από τα 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας – και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί ραγδαία από τότε που το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα να εκκενώσουν την περιοχή στις 13 Οκτωβρίου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 590.000 άνθρωποι που φιλοξενούνται σε 150 εγκαταστάσεις που έχουν οριστεί ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης – τα περισσότερα από τα οποία είναι σχολικά κτήρια που λειτουργούν από τον ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ λέει ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων.

Δείτε το γράφημα του BBC:

Οι εκτοπισμένοι στη Γάζα

20:11 ΟΗΕ: Δεν θα περάσει φορτηγό με βοήθεια στη Γάζα

Δεν θα μπει τέταρτο κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σήμερα, δήλωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το Sky News.

Από το Σάββατο, 54 φορτηγά έχουν περάσει στη Γάζα μεταφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και νερό αλλά, όπως έχει τονίσει ο Αντόνιο Γκουτέρες, πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό».

20:05 IDF: Σκοτώσαμε τρομοκράτες της Χαμάς που επιχείρησαν να εισβάλουν από τη θάλασσα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε «μερικούς τρομοκράτες» της Χαμάς που επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ μέσω θαλάσσης, χωρίς να διευκρινίζουν τον αριθμό τους, αναφέρουν οι Times of Israel.

Δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 4 τρομοκράτες σκοτώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σήμανε συναγερμός ύποπτης διείσδυσης στις παραμεθόριες κοινότητες Ζικίμ και Καρμία.

19:50 Νετανιάχου σε στρατό: Σύντομα θα μπούμε στην επόμενη φάση του σχεδίου εξόντωσης της Χαμάς

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους στρατιώτες των IDF από την επίλεκτη μεραρχία Yohalam ότι η χώρα θα εισέλθει σύντομα στο επόμενο στάδιο της επιχείρησης κατά της Χαμάς, αναφερόμενος προφανώς σε χερσαία εισβολή, αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Είμαστε αντιμέτωποι με το επόμενο στάδιο [της επιχείρησης], είναι καθ’ οδόν. Το γνωρίζετε, είστε μέρος του. Έχω τεράστια εκτίμηση για αυτό που α κάνετε, για το αγωνιστικό σας πνεύμα και για την προθυμία σας να σώσετε τη χώρα από αυτά τα ζώα και είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε. Έχουμε μόνο ένα καθήκον – να συντρίψουμε τη Χαμάς, να τη συντρίψουμε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να το πετύχουμε».

«Χτυπάμε τους εχθρούς μας με τεράστια δύναμη» είπε στους στρατιώτες. «Χθες, κατά τη διάρκεια των επιθέσεών μας στη Γάζα, καταφέραμε στον εχθρό το σκληρότερο πλήγμα που έχει υποστεί σε μία μόνο ημέρα. Σκοτώσαμε πολλές δεκάδες τρομοκράτες, πιθανόν και πολύ περισσότερους, και αυτή τη στιγμή ανακαλύπτουμε την ακριβή έκταση της ζημιάς».

19:41 33 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, λέει ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι 33 Αμερικανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου.

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν και τους συμμάχους του, αλλά θα απαντήσουν σε περίπτωση επίθεσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν. Δεν θέλουμε να διευρυνθεί αυτός ο πόλεμος. Αλλά αν το Ιράν ή οι πληρεξούσιοί του επιτεθούν σε προσωπικό των ΗΠΑ οπουδήποτε, μην αμφιβάλλετε, θα υπερασπιστούμε τον λαό μας – θα υπερασπιστούμε την ασφάλειά μας – γρήγορα και αποφασιστικά» είπε.

19:36 Δραματική προειδοποίηση UNWRA: Θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις στη Γάζα λόγω έλλειψης καυσίμων

Η Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποιεί ότι θα αναγκαστεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης λόγω έλλειψης καυσίμων.

600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της UNRWA σε όλη τη Γάζα.

19:24 Παραίτηση Γκουτέρες ζητά ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ

Την παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες ζητά ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Gilad Erdan, μετά το σχόλιο του γγ του ΟΗΕ ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου «δεν έγινε στο κενό».

19:19 Πάνω από 700 Παλαιστίνιοι νεκροί σε 24 ώρες

704 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα – ο υψηλότερος αριθμός νεκρών σε ένα 24ώρο από την έναρξη του πολέμου.

Τουλάχιστον 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους 2.360 παιδιά.

19:12 «Ασυγχώρητη» η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταγγέλλει ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ

Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια ενωμένη θέση για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι «ασυγχώρητη», κατήγγειλε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι.

Καταγγέλλοντας τις «σφαγές που διαπράττονται από το Ισραήλ», ο Παλαιστίνιος υπουργός εκτίμησε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας (είχε) το καθήκον να τις σταματήσει»: «η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ασυγχώρητη» δήλωσε εντός της αίθουσας του Συμβουλίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η ανθρώπινη συνείδησή σας δεν έχει πληγωθεί από τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής επί 56 χρόνια αποικιακής κατοχής, ή από τις τρομοκρατικές δολοφονίες, τις καταστροφές και την πείνα που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός σήμερα;» πρόσθεσε.

19:08 Τρεις θύλακες της Χεζμπολάχ έπληξε ο ισραηλινός στρατός

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον τριών «τρομοκρατικών πυρήνων» και μιας θέσης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο πραγματοποίησε τις τελευταίες ώρες ο ισραηλινός στρατός.

19:04 «Βράζουν» στο Ισραήλ με τη συνέντευξη Τύπου της 85χρονης ομήρου

Οργισμένες αντιδράσεις στο Ισραήλ έχει προκαλέσει η συνέντευξη Τύπου που έδωσε η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ, η οποία απελευθερώθηκε από τη Χαμάς μετά από 16 ημέρες ομηρίας τη Δευτέρα (23/10) μαζί με την 80χρονη Νούριτ Γιτζάκ.

Η 85χρονη γυναίκα διακρίνεται στο βίντεο της απελευθέρωσής της που έδωσε στη δημοσιότητα η παλαιστινιακή οργάνωση να ανταλλάσσει χειραψία με έναν από τους μαχητές της Χαμάς και να του λέει: «Shalom», το οποίο στα εβραϊκά σημαίνει «γεια» ή και «αντίο».

Όταν ρωτήθηκε γιατί έσφιξε το χέρι του τρομοκράτη της Χαμάς σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ στο οποίο αναρρώνει αυτή τη στιγμή, είπε: «Επειδή μας φέρθηκαν πολύ καλά».

18:55 Μπλίνκεν: Οι άμαχοι είναι άμαχοι και πρέπει να προστατευτούν

«Καλούμε όλες τις χώρες να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι άμαχοι είναι άμαχοι» είπε ο Μπλίνκεν και οι Παλαιστίνιοι πολίτες «πρέπει να προστατευθούν».

«Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες… και το Ισραήλ πρέπει να λάβει προφυλάξεις. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα, το νερό, τα φάρμακα πρέπει να μπορούν να εισέρχονται στη Γάζα και να πηγαίνουν στους ανθρώπους που τα χρειάζονται. Οι άμαχοι πρέπει να είναι σε θέση να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο» είπε και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «εργαστεί αδιάκοπα» για αυτούς τους στόχους.

18:46 Μαζεύει το Elysee τις δηλώσεις Μακρόν για αντί ISIS στη Χαμάς

Βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει η Γαλλία μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεών με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε ο συνασπισμός χωρών που μάχεται κατά του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία να επεκταθεί και κατά της Χαμάς.

Συγκεκριμένα το Ελιζέ δείχνει να ανασκευάζει τη δήλωση του Γάλλου προέδρου, καθώς εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «πηγή έμπνευσης» από τη μάχη κατά του ISIS και για διερεύνηση των πιθανοτήτων για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο κατά της Χαμάς.

18:38 Αντιδράσεις στο Ισραήλ για τη δήλωση Γκουτέρες για την επίθεση της Χαμάς

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου «δεν ήρθε χωρίς αφορμή».

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας και βλέπει τη σφαγή που διέπραξαν οι τρομοκράτες της ναζιστικής Χαμάς με διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο» δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τον Γκουτέρες για τις απόψεις του για τη Γάζα.

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σε ποιον κόσμο ζείτε;» είπε ο Κοέν στον Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

18:25 Έτοιμος να εισβάλει στη Γάζα δηλώνει για ακόμα μια φορά ο ισραηλινός στρατός

Έτοιμος να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας είναι ο στρατός του Ισραήλ, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα Τρίτη ανέφερε ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι

Μιλώντας από τα νότια σύνορα του Ισραήλ τόνισε ότι οι IDF θα λάβει την απόφαση της εισβολής σε συντονισμό με το πολιτικό κλιμάκιο της χώρας.

Εξηγώντας τους λόγους της καθυστέρησης της χερσαίας εισβολής, ο αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι υπογράμμισε ότι «σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν τακτικοί και στρατηγικοί παράγοντες που μας επιτρέπουν να έχουμε περισσότερο χρόνο για να βελτιωθούμε. Όπως και να εκμεταλλευτούμε κάθε λεπτό που περνάει για να είμαστε πιο έτοιμοι».

18:18 Σοκάρουν τα βίντεο από τη δράση των μαχητών της Χαμάς

Βιντεοληπτικό υλικό που κατέγραψαν οι μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της εισβολής τους το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε τα πλάνα, υποστηρίζοντας ότι αυτά καταγράφηκαν από κάμερες σώματος που είχαν εφαρμόσει στον εξοπλισμό τους οι επιτιθέμενοι της Χαμάς.

Το βίντεο, διάρκειας 43 λεπτών, προβλήθηκε στους ξένους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις πολύνεκρες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

18:13 ΟΗΕ: Άλλα 20 φορτηγά με βοήθεια θα φτάσουν στη Γάζα σήμερα

Άλλα 20 φορτηγά με βοήθεια πρόκειται να φθάσουν σήμερα στη Γάζα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Οι προμήθειες θα εισέλθουν στην περιοχή από την Αίγυπτο.

Μέχρι στιγμής έχουν περάσει τρία κομβόι βοήθειας από τη Ράφα αλλά παραμένει «σταγόνα στον ωκεανό» για τις ανάγκες των Παλαιστινίων.

18:07 Η Χαμάς καλεί τις αραβικές χώρες και τον ΟΗΕ «να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ»

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, κάλεσε σήμερα τις αραβικές και ισλαμικές χώρες, καθώς επίσης και τα Ηνωμένα Έθνη, να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό σήμερα ο Χαμντάν ζήτησε επίσης από τις αραβικές χώρες να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ισραήλ ή να σταματήσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα, ο Χαμντάν ζήτησε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να περάσουν στον θύλακα καύσιμα και ειδικά μηχανήματα για την απομάκρυνση των ερειπίων.

17:58 Γκουτέρες: «Σαφείς παραβιάσεις» του Διεθνούς Δικαίου στη Γάζα – «Δεν έγινε χωρίς αφορμή» η επίθεση της Χαμάς

Άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζήτησε ο Αντόνιο Γκουτέρες προσθέτοντας ότι υπάρχουν «σαφείς παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στον πολιορκημένο θύλακα.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» τόνισε και επανέλαβε την ανάγκη να επιτραπεί μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Οι προμήθειες καυσίμων του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε λίγες ημέρες. Αυτό θα ήταν άλλη μια καταστροφή. Για να ανακουφιστούν τα δεινά, να γίνει ευκολότερη και ασφαλέστερη η παράδοση της βοήθειας και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» ανέφερε.

«Δεν έγινε χωρίς αφορμή η επίθεση της Χαμάς. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Έχουν δει τη γη τους να κατακτιέται, να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία τους να καταπνίγεται, τους ανθρώπους τους να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση έχουν εξανεμιστεί» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι τα παράπονα των Παλαιστινίων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις «φρικτές επιθέσεις» της Χαμάς.

17:46 IDF: Σκοτώσαμε τρεις διοικητές της Χαμάς στη Γάζα

«Τις τελευταίες ώρες, οι IDF ενήργησαν βάσει πληροφοριών της ISA και σκότωσαν έναν αριθμό στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, μεταξύ των οποίων:

  • Abed Alrahman – αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Nuseirat, ο οποίος συμμετείχε στη σφαγή του Kibbutz Be’eri
  • Khalil Muhajez – αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Shati
  • Khalil Tatri – αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Sheikh Radwan» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

17:36 IDF: Θα στείλουμε καύσιμα στη Γάζα, δεν θα επιτρέψουμε να φτάσουν στη Χαμάς

Θα καταβληθούν προσπάθειες για την αποστολή καυσίμων στη Γάζα για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψει» τα καύσιμα να φτάσουν στη Χαμάς.

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν καύσιμα για τους αμάχους. Δεν θα επιτρέψουμε τα καύσιμα να φτάσουν στη Χαμάς, ώστε να συνεχίσουν να πολεμούν εναντίον των πολιτών του Ισραήλ», δήλωσε ο αρχηγός των IDF Χέρζι Χάλεβι.

«Οι IDF πολεμούν τη Χαμάς, όχι τον πληθυσμό της Γάζας».

17:30 Σειρήνες και στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν και στις πόλεις Elkosh και Netua, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

17:22 Ερντογάν: Η σιωπή της Δύσης επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε τη σιωπή των δυτικών κρατών, η οποία, όπως λέει, επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Σε δήλωσή του, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η «αγριότητα» προς τα παλαιστινιακά εδάφη βαθαίνει, καθώς σκοτώνονται συνεχώς άμαχοι.

17:16 Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ αλλά και σε άλλες πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ, όπως ανέφεραν οι IDF.

17:07 Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητά ο ΠΟΥ για την παράδοση καυσίμων και υγειονομικού υλικού στη Γάζα

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός απευθύνει ο ΠΟΥ προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής παράδοση καυσίμων και υγειονομικού υλικού σε όλη τη Γάζα.

«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να διανείμει καύσιμα και βασικές προμήθειες σε μεγάλα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα λόγω της έλλειψης εγγυήσεων ασφαλείας» αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

«Χιλιάδες ευάλωτοι ασθενείς κινδυνεύουν με θάνατο ή επιπλοκές, καθώς κρίσιμες υπηρεσίες κλείνουν», σημειώνεται, μεταξύ άλλων.

16:56 Νέες επιθέσεις των IDF κατά της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο

Αεροσκάφη των IDF επιτέθηκαν εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο στην περιοχή του Όρους Ντοβ και κατέστρεψαν τα όπλα τους, σύμφωνα με τη haaretz.

16:53 Σύνοψη των πιο σημαντικών γεγονότων

  • Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari δήλωσε ότι ο στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για το επόμενο στάδιο του πολέμου και αναμένει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση
  • Τουλάχιστον 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους 2.360 παιδιά. 704 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.
  • Η 85χρονη όμηρος που απελευθερώθηκε περιέγραψε τις συνθήκες κράτησής της από τη Χαμάς, και είπε ότι οι μαχητές της φέρθηκαν «ευγενικά» και «φρόντισαν τις ανάγκες τους». Η ίδια άσκησε κριτική στον στρατό του Ισραήλ επειδή δεν είχε λάβει αρκετά σοβαρά υπόψιν του την απειλή της Χαμάς πριν από την επίθεση, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια κυβερνητικών στελεχών.
  • Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, απείλησε με «τρομερές συνέπειες» τη Χεζμπολάχ, αν αποφάσιζε να συμμετάσχει στον πόλεμο με ουσιαστικό τρόπο.
  • Ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει.
  • Περίπου 1,4 εκατομμύρια από τα 2,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της Γάζας έχουν πλέον εκτοπιστεί, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA στην τελευταία της ενημέρωση, ενώ η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού καθώς και ο υπερπληθυσμός έχουν γίνει «μείζον πρόβλημα».

16:42 Δυσαρέσκεια στο Ισραήλ για την συνέντευξη της ομήρου της Χαμάς

Μετά τη συνέντευξη της 85χρονης Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ, την οποία απελευθέρωσε η Χαμάς, υπήρξε δυσαρέσκεια στην ισραηλινή κυβέρνηση για το νοσοκομείο επειδή επέτρεψε να δώσει τη συνέντευξη.

Σύμφωνα με πηγές, αξιωματούχοι του πρωθυπουργικού γραφείου πήγαν στο νοσοκομείο λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου και ζήτησαν να μην ειπωθεί ότι η Χαμάς φρόντισε τους απελευθερωμένους αιχμαλώτους.

Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, Avi Shoshan, ισχυρίστηκε ότι «κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος ή αξιωματούχος ασφαλείας δεν με ενημέρωσε ή μου έδωσε οδηγίες σχετικά με τη συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης μπροστά στους απαχθέντες που απελευθερώθηκαν».

16:34 Κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αύριο

Συνεδριάζει στις 20:00 το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

16:24 Νετανιάχου: Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί

Να εξοντώσει τη Χαμάς υποσχέθηκε εκ νέου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και προειδοποίησε για την επικείμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τις απώλειες αμάχων, αλλά «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τις αποφύγουμε» και προανήγγειλε «μακροχρόνιο πόλεμο».

«Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί» τόνισε, χαρακτηρίζοντας την εξόντωση της οργάνωσης προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου.

16:13 Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «εσκεμμένα βαθαίνει τα δεινά των αμάχων στη Γάζα», αρνούμενο να επιτρέψει την αποστολή καυσίμων στον πολιορκημένο θύλακα και να αποκαταστήσει τη ροή του νερού.

«Το γεγονός ότι Παλαιστίνιοι μαχητές διέπραξαν απερίγραπτα εγκλήματα πολέμου εναντίον Ισραηλινών πολιτών δεν δικαιολογεί τις ισραηλινές αρχές να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου εναντίον Παλαιστινίων πολιτών», αναφέρεται σε έκθεση της ομάδας, η οποία προσθέτει ότι το Ισραήλ τιμωρεί «όλους τους πολίτες της Γάζας για την επίθεση της Χαμάς».

16:06 Μπλόκο των social media σε αναρτήσεις κατά του Τελ Αβίβ

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπάρχουν πολλά παράπονα από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι δεν μπορούν να μοιραστούν φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με το Aljazeera, στά τέλη της περασμένης εβδομάδας, ένας ακτιβιστής ονόματι Thomas Maddens παρατήρησε κάτι πολύ περίεργο. Ένα βίντεο που είχε δημοσιεύσει στο Tik Tok που αναφερόταν στην Παλαιστίνη και περιλάμβανε την λέξη «γενοκτονία» σταμάτησε ξαφνικά να δέχεται like ή προβολές, μετά από μία απότομη αύξηση.

16:00 Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχει «καταρρεύσει εντελώς»

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας έχει «καταρρεύσει εντελώς λόγω του ισραηλινού πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ashraf al-Qudra σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη της Γάζας.

Είπε ότι 65 ιατροί έχουν σκοτωθεί και 25 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τις 7 Οκτωβρίου.

«Δώδεκα νοσοκομεία και 32 κέντρα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Φοβόμαστε ότι πολλά ακόμη θα σταματήσουν τη λειτουργία τους τις επόμενες ώρες λόγω έλλειψης καυσίμων.

«Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι περίπου 1.550 άνθρωποι φέρονται να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων 870 παιδιά.

«Η ισραηλινή κατοχή διέπραξε σφαγές εναντίον παλαιστινιακών οικογενειών τις τελευταίες ώρες που άφησαν πίσω τους 305 παιδιά, 173 γυναίκες και 78 ηλικιωμένους νεκρούς» κατέληξε.

15:54 Η Χαμάς λέει ότι εκτόξευσε πυραύλους στο Τελ Αβίβ

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανέφερε ότι εκτόξευσε πυραύλους στην ισραηλινή πρωτεύουσα, ως «απάντηση στις ισραηλινές σφαγές κατά αμάχων» στη Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Οι σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ras al-Ein. Αρκετοί τραυματισμοί έχουν αναφερθεί στην πόλη Alfei Menashe.

Ο Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε έναν καταιγισμό ρουκετών, τον μεγαλύτερο από την έναρξη της τελευταίας σύγκρουσης.

Σειρήνες ήχησαν επίσης στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

15:47 Βίντεο λίγα λεπτά μετά τον βομβαρδισμό πολυκατοικίας στη Λωρίδα της Γάζας

15:33 ΟΗΕ: Τα 2/3 των υγειονομικών εγκαταστάσεων της Γάζας δεν λειτουργούν

Σχεδόν τα δύο τρίτα των υγειονομικών εγκαταστάσεων της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν εν μέσω της μαζικής και θανατηφόρας αύξησης των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συνολικά 46 από τις 72 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης -συμπεριλαμβανομένων 12 από τα 35 νοσοκομεία- έχουν σταματήσει να λειτουργούν σε όλη τη Γάζα, αναφέρει.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας δήλωσαν ότι η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων για την τροφοδοσία των γεννητριών από τον ισραηλινό αποκλεισμό, καθώς και οι ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές, ανάγκασαν πολλά υπερπλήρη νοσοκομεία να κλείσουν.

15:28 Ο εμίρης του Κατάρ λέει ότι δεν πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ «ελεύθερη άδεια να σκοτώνει» στη Γάζα

Ο εμίρης του Κατάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συγκρατήσει το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς, λέγοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για άνευ όρων δολοφονίες στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

«Λέμε ότι φτάνει πια», είπε. «Δεν είναι ανεκτό να δίνεται στο Ισραήλ άνευ όρων πράσινο φως και ελεύθερη άδεια να σκοτώνει, ούτε είναι ανεκτό να συνεχίσουμε να αγνοούμε την πραγματικότητα της κατοχής, της πολιορκίας και του εποικισμού».

Ο εμίρης καταδίκασε τη βία κατά αθώων πολιτών και από τις δύο πλευρές, αλλά κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και ότι «ενεργεί σαν οι ζωές των παιδιών της Παλαιστίνης να μην είναι υπολογίσιμες, σαν να είναι απρόσωπες ή ανώνυμες».

15:12 Μπαχτσελί: «Η ευθύνη για τη Γάζα ανήκει στο Τουρκικό Έθνος»

Νέα παρέμβαση έκανε ο Μπαχτσελί, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, για την κατάσταση στην Γάζα. Μετά την ανάρτηση του, όπου καλούσε σε άμεση επέμβαση στην Λωρίδα της Γάζας, ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ερντογάν, επανέρχεται λέγοντας πως «Η αποστολή της προστασίας της Γάζας είναι η κληρονομιά μας. Εάν η Ιερουσαλήμ δεν είναι ασφαλής, ούτε η Άγκυρα είναι ασφαλής.»

15:03 Ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος: Ο στρατός είναι έτοιμος για την εισβολή

Ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της χερσαίας εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι ο στρατός είναι έτοιμος γι’ αυτό.

Σύμφωνα με την πηγή, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη διάρκεια των μαχών: «το πρώτο πράγμα είναι πώς ο προτεινόμενος ελιγμός ανταποκρίνεται στους στόχους του πολέμου που έχουν καθοριστεί. Είναι ο ρόλος ενός πολιτικού κλιμακίου να ρωτήσει. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, έχουμε περάσει σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη και στο τέλος συμφώνησαν σε αυτό το πράγμα».

Ο δεύτερος παράγοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ετοιμότητα των IDF και ο καιρός.

14:55 Ιταλία: Το νοσοκομείο στη Γάζα δεν επλήγη από ισραηλινό πύραυλο

Η διαβεβαίωση του Ισραήλ ότι δεν βρίσκεται πίσω από την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί, την περασμένη εβδομάδα στην Πόλη της Γάζας, αληθεύει, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτεριών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Μου φαίνεται πως η κοινή λογική έχει πρυτανεύσει μέχρι τώρα στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ταγιάνι στον τηλεοπτικό σταθμό SkyTg24.

«Η αντίδραση στη δειλή επίθεση που υπέστησαν υπήρξε αναλογική. Μέχρι στιγμής έχουν πλήξει μόνο εγκαταστάσεις της Χαμάς. Ακόμη και ο πύραυλος που έπληξε ένα νοσοκομείο στη Γάζα, ο οποίος είχε αρχικά αποδοθεί στο Ισραήλ, δεν ήταν ισραηλινός πύραυλος. Έπεσε στο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου και προκάλεσε περίπου 50 θανάτους, όχι τους 500 που είχαν αναφερθεί. Πρέπει να εμποδίσουμε την προπαγάνδα να διαδραματίσει αρνητικό ρόλο εξάπτοντας τις αραβικές μάζες», πρόσθεσε.

14:34 Ηνωμένο Βασίλειο: 12 πολίτες δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς, άλλοι 5 αγνοούνται

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, ενημέρωσε ότι 12 Βρετανοί πολίτες σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και άλλοι πέντε αγνοούνται.

14:05 704 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει 704 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες.

Τουλάχιστον 5. 791 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2. 360 παιδιά, ανέφερε.

13:50 Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού – Δεν έχουμε καμία πρόθεση να περιορίσουμε τις αεροπορικές επιδρομές

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου αντιστράτηγος Herzi Halevi άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να περιορίσει τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα.

«Θέλουμε να φέρουμε τη Χαμάς σε κατάσταση πλήρους διάλυσης», δήλωσε ο Halevi σε δήλωσή του. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νότο».

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κατά τη διάρκεια της μέρας. Στόχος έγινε πριν από λίγο ένας πολυσύχναστος δρόμος στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας ενώ εκρήξεις σημειώθηκαν στο νοσοκομείο el Wafa στην πόλη της Γάζας.

13:46 Χεζμπολάχ: Είμαστε στην καρδιά του αγώνα για την υπεράσπιση της Γάζας – Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ένας από τους ηγέτες της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στην καρδιά του αντιστασιακού αγώνα για την υπεράσπιση της Γάζας και στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ και κατά της επιθετικότητάς του στην περιοχή.

Το δάχτυλο μας είναι στη σκανδάλη όπως απαιτείται» .

«Η ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας δεν είναι πόλεμος, αλλά η δολοφονία αμάχων, παιδιών, γυναικών και η καταστροφή σπιτιών. Εδώ η ευθύνη βαραίνει την Αμερική και την Ευρώπη, καθώς και την ισραηλινή οντότητα.

Η «πλημμύρα της al-Aqsa» (σσ η επίθεση της Χαμάς) είχε ως αποτέλεσμα μια ισραηλινή ήττα, και η υιοθέτηση της επιθετικότητας και της βαρβαρότητας της Αμερικής και της Ευρώπης είναι μια ανθρωπιστική ήττα».

13:39 Με φυλλάδια από αέρος οι IDF καλούν τους Παλαιστίνιους να δώσουν πληροφορίες για τους ομήρους έναντι ασφάλειας και αμοιβής

Σε φυλλάδια του ισραηλινού στρατού που έφτασαν στην πολύπαθη Γάζα από αέρος, αναγραφόταν: «Αν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και τα παιδιά σας, δώστε μας απτές και χρήσιμες πληροφορίες για τους ομήρους που κρατούνται στην περιοχή σας.

Ο ισραηλινός στρατός υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια του σπιτιού σας και να σας δώσει χρηματική αμοιβή. Υποσχόμαστε επίσης απόλυτη διακριτικότητα».

13:35 Ισραηλινός στρατός: Σκοτώσαμε τρομοκράτη στον Λίβανο

Οι ισραηλινές IDF ανακοίνωσαν ότι η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε και σκότωσε έναν τρομοκράτη που προσπάθησε να εκτοξεύσει πύραυλο από τον Λίβανο προς τη Δυτική Γαλιλαία.

13:21 Μακρόν: Ο διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS να αγωνιστεί κατά της Χαμάς

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Εμανουέλ Μακρόν ενέταξε τη Χαμάς στο φάσμα «εχθρών» της Δύσης όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα. Ο ίδιος πρότεινε ο συνασπισμός των κρατών κατά του ISIS να αγωνιστεί και κατά της Χαμάς.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη ο διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS, στον οποίο συμμετέχουμε στο Ιράκ και τη Συρία, να μπορέσει να πολεμήσει και κατά της Χαμάς», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Προτείνω να οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό και διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν όλους μας», επέμεινε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, αναφέροντας επίσης την Αλ Κάιντα μεταξύ των αντιπάλων.

Ακόμα είπε ότι Ισραήλ και Γαλλία ενώνονται από το ίδιο πένθος, και συμφώνησε ότι προτεραιότητα είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί χωρίς έλεος αλλά με κανόνες, ανέφερε και διαχώρισε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό.

Δήλωσε ακόμα ότι πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση, και κάλεσε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να λειτουργήσουν υπεύθυνα.

13:19 Κοινές δηλώσεις Μακρόν – Νετανιάχου

Πριν λίγο ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις Μακρόν και Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για ακόμα μία φορά για ναζί αναφερόμενος στη Χαμάς και είπε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να τη συντρίψουμε και τότε θα τελειώσει η «τυραννία της».

Επέμεινε ακόμα ότι η Χαμάς είναι πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για το Ισραήλ, ενώ είπε «φανταστείτε να έχετε το ISIS στα σύνορά σας».

13:05 Βομβαρδισμοί δίπλα στο νοσοκομείο el Wafa στην πόλη της Γάζας

Ο Foad Najem, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου el-Wafa στην πόλη της Γάζας, αναφέρει το τι συνέβη στο  Al Jazeera:

  • Η είσοδος του νοσοκομείου και οι γύρω περιοχές αποτέλεσαν στόχο αεροπορικής επιδρομής.
  • Δεν δόθηκε καμία προειδοποίηση πριν από την αεροπορική επιδρομή.
  • Δεν μπορούμε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο επειδή οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται σε κώμα.
  • Έχουμε περισσότερους ασθενείς από αυτούς που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε.
  • Καταδικάζουμε τη διεθνή κοινότητα [και την αδράνειά της] εάν το νοσοκομείο ξεμείνει από καύσιμα και ιατρικές προμήθειες, όπως φοβόμαστε [λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού].

12:45 Αναχωρήστε από τη χώρα λέει στους Έλληνες επισκέπτες η πρεσβεία μας στον Λίβανο

Η πρεσβεία της Ελλάδας στον Λίβανο εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας συνιστά στους Έλληνες επισκέπτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η ανακοίνωση αφορά μόνο τους Έλληνες επισκέπτες και όχι τους μόνιμους κατοίκους.

12:40 «Η ιστορία δεν έχει τελειώσει μέχρι να επιστρέψουν όλοι»

Η κόρη της Lifschitz, Sharone – η οποία έφτασε στο Τελ Αβίβ από το Λονδίνο σήμερα το πρωί – συνεχίζει να βοηθάει στην αφήγηση της μητέρας της.

Αναφερόμενη στους άλλους ομήρους που πήρε η Χαμάς, λέει ότι η μητέρα της αισθάνεται ότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει μέχρι να επιστρέψουν όλοι».

12:28 «Πιστεύουμε στο Κοράνι. Δεν θα σε πειράξουμε» συνεχίζει η πρώην αιχμάλωτη

Η κόρη της Lifschitz, Sharone, συνεχίζει τη μετάφρασή της. Λέει ότι οι απαγωγείς της μητέρας της έβγαλαν το ρολόι και τα κοσμήματά της καθώς οδηγούσε.

Όταν κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα, της είπαν οι άνθρωποι που την υποδέχτηκαν ότι «πιστεύουν στο Κοράνι» και επομένως δεν θα της έκαναν κακό.

Η μητέρα της, και 24 άλλοι, οδηγήθηκαν στα τούνελ, τα οποία περιέγραψε ως «μαλακό, υγρό έδαφος».

Λέει ότι μετά από δύο ή τρεις ώρες χώρισαν πέντε άτομα από το Κιμπούτς Νιρ Οζ σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο.

Σημειώνει ότι υπήρχαν φρουροί, ένας παραϊατρικός και ένας γιατρός.

12:18 Σχέδια μαζικών εκκενώσεων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ υπό τον φόβο κλιμάκωσης των συγκρούσεων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες να χρειαστεί να εκκενώσουν από τη Μέση Ανατολή εάν οι συγκρούσεις στη Γάζα δεν περιοριστούν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

12:10 Ο Μακρόν θα πάει και στη Ραμάλα

Την πληροφορία αυτή μεταδίδει το Al Jazeera. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Μακρόν με τον Νετανιάχου ενώ αργότερα θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

11:52 Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας: Ο πόλεμος Ισραήλ – Γάζας έχει κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε την Τρίτη ότι ο κόσμος έχει γίνει ένα πιο επικίνδυνο μέρος και ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη έκρηξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστίνης.

Ο Banga μίλησε σε δημοσιογράφους στο συνέδριο Future Investment Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

11:30 Συνάντηση Νετανιάχου – Μακρόν

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνομιλίας τους, οι δύο τους θα συμμετάσχουν σε διευρυμένη συνάντηση στην οποία θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Tzachi Hanegbi και ο στρατιωτικός γραμματέας υποστράτηγος Avi Gil, καθώς και σύμβουλοι του Macron. Στη συνέχεια αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

11:08 Ισραηλινός στρατός: Περιμένουμε πολιτική εντολή για την επόμενη φάση του πολέμου

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari δήλωσε την Τρίτη ότι ο στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για το επόμενο στάδιο του πολέμου και αναμένει πολιτικές οδηγίες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, είπε ότι το Ισραήλ μαθαίνει από την εμπειρία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αλλά «ο πόλεμός μας γίνεται στα σύνορά μας, όχι χιλιάδες μίλια μακριά από το Ισραήλ», προσθέτοντας ότι περιμένει τις μάχες να διαρκέσουν για βδομάδες.

Ο Hagari είπε ότι η Αίγυπτος παίζει βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα, η οποία, όπως είπε, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Ισραήλ.

10:53 Ισραηλινός στρατός: Σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια στη νότια Γάζα – Λιγότερες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς

Ο εκπρόσωπος των IDF, Daniel Hagari, έκανε λόγο σήμερα για σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια που γίνεται στον νότο της Λωρίδας της Γάζας και κάλεσε για ακόμα μία φορά τους κατοίκους του βόρειου κομματιού του παλαιστινιακού θύλακα να κατευθυνθούν προς τα εκεί.

Όπως είπε οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού δίνουν έμφαση κυρίως στις επιθέσεις στην καρδιά της Γάζας και στις πόλεις στο βορειότερο κομμάτι.

Σημείωσε ακόμα ότι τις τελευταίες ημέρες εκτοξεύονται λιγότερες ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ, αλλά προειδοποίησε ότι δεν χωρά εφησυχασμός. «Αυτή είναι μια επιλογή του εχθρού, μια προσπάθεια να μας αποκοιμίσει. Υπάρχουν ακόμα δυνατότητες εκτόξευσης από τη Γάζα, η άμυνά μας δεν είναι αεροστεγής».

Υπενθυμίζουμε ότι βραδινές ώρες σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα και στο Khan Younis στη νότια Γάζα με δεκάδες νεκρούς. Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει περάσει στον παλαιστινιακό θύλακα χαρακτηρίζεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις ως σταγόνα στον ωκεανό, ενώ ο ΟΗΕ ανέφερε ότι χιλιάδες ξαναγυρνούν προς τον βορά καθώς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές καταφύγιο.

10:38 Μακρόν: Δεν θα μείνετε μόνοι σας σε αυτόν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Ο πρόεδρος Μακρόν λέει στον Herzog, μιλώντας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ότι «αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι και επειδή ήθελαν να ζήσουν ειρηνικά».

Λέει επίσης ότι επιδιώκει να εκφράσει την «αλληλεγγύη της Γαλλίας σήμερα και αύριο» και ότι συμμερίζεται την άποψη του Herzog «ότι πρέπει να υπάρξει άμεση απελευθέρωση των ομήρων χωρίς καμία διάκριση», προσθέτοντας ότι «θέλω να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνετε μόνοι σας σε αυτόν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

10:31 Χέρτζογκ σε Μακρόν: Δεν ψάχνουμε για σύγκρουση στα βόρεια σύνορά μας

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ έχει ο Εμανουέλ Μακρόν στο Τελ Αβίβ. Ο Ισαάκ Χέρτζογκ ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν ψάχνει για συγκρούσεις στα βόρεια σύνορα αλλά τόνισε ότι η Χεζμπολάχ παίζει με τη φωτιά.

Η χώρα είναι προσηλωμένη «στην καταστροφή των εχθρών», είπε σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά περίπλοκη και εύθραυστη».

«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτών μας», δήλωσε ακόμα ο ισραηλινός πρόεδρος.

10:11 Κατάρ: Η Διεθνής Κοινότητα φέρεται σαν οι ζωές των παιδιών της Παλαιστίνης να μην αξίζουν

Παραπάνω σημεία από την ομιλία του εμίρη του Κατάρ:

Ο εμίρης του Κατάρ αφού καταδίκασε τη βία κατά αμάχων και από τις δύο πλευρές, κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα ότι «ενεργεί σαν τα παιδιά των Παλαιστινίων να είναι μην έχουν καμία αξία, σαν να είναι απρόσωπα και ανώνυμα».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κλιμάκωση της βίας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη είναι ανησυχητική και αντιβαίνει σε όλους τους διεθνείς νόμους, τα θρησκευτικά και κοινωνικά ήθη.

09:56 Γιατί κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των 50 ομήρων

Μετά από αρκετές μέρες βομβαρδισμών από την πλευρά του Ισραήλ, η Χαμάς δήλωσε στους διαπραγματευτές ότι θα συμφωνούσε να απελευθερώσει έως και 50 ομήρους, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και ξένους υπηκόους, εάν το Ισραήλ επέτρεπε να μπουν καύσιμα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

09:45 Αγρυπνία στο Λονδίνο έξω από το Κοινβούλιο για τα νεκρά παιδιά της Γάζας

Η οργάνωση Medical Aid for Palestinians (MAP) οργανώνει την αγρυπνία έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο όπου θα ζητηθεί επίσης η άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 5.000 ανθρώπων στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

«Οι παρευρισκόμενοι θα γράψουν το όνομα ενός παιδιού στην παλάμη του χεριού τους. Κάθε ένα είναι το όνομα ενός παιδιού της Παλαιστίνης που σκοτώθηκε στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το MAP.

«Τα παιδιά στη Γάζα είχαν αρχίσει να γράφουν τα δικά τους ονόματα στα χέρια τους, φοβούμενα ότι αν σκοτώνονταν στους βομβαρδισμούς, τα σώματά τους δεν θα αναγνωρίζονταν ή δεν θα θάβονταν μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

09:33 Ομπάμα: Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα

Η σπάνια παρέμβαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχει προκαλέσει ερωτήματα για το εάν έγινε σε συνεννόηση με τον Τζο Μπάιντεν η αν ο Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε να πάρει δημόσια θέση για τα όσα συμβαίνουν.

Χωρίς να παρεκκλίνει από τη γραμμή των ΗΠΑ περί καταδίκης της Χαμάς και νόμιμου δικαιώματος του Ισραήλ για αυτοάμυνα ο Ομπάμα σε άρθρο του στον ιστότοπο Medium ανέφερε ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς ενδέχεται να σκληρύνει τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές.

«Καθώς στηρίζουμε το Ισραήλ, θα πρέπει επίσης να είμαστε ξεκάθαροι ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγει τη μάχη του εναντίον της Χαμάς έχει σημασία», υπογράμμισε ο Ομπάμα. «Ήδη χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον βομβαρδισμό της Γάζας, πολλοί από τους οποίους παιδιά», ανέφερε ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «είναι δυνατό για τους ανθρώπους με καλή θέληση να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων χωρίς να σημαίνει ότι είναι αντισημίτες».

Ακόμα τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους και επέκρινε την πολιτική εποικισμού στη Δ. Όχθη. Επί προεδρίας του είχε ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα και προσπάθησε να προωθήσει ειρηνευτική διαδικασία η οποία απέτυχε.

09:24 Οι κάτοικοι της Γάζας ελπίζουν ότι η απελευθέρωση αιχμαλώτων θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ

Οι κάτοικοι της Γάζας ελπίζουν ότι η απελευθέρωση των δύο ηλικιωμένων γυναικών από τη Χαμάς θα οδηγήσει το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera στο Khan Younis. Ελπίζουν ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει επίσης σε κατάπαυση του πυρός.

«Οι άνθρωποι εδώ επιθυμούν απεγνωσμένα να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί», αναφέρει.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και μετά την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, σκοτώνοντας 140 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τη Χαμάς.

09:22 Κατάρ: Δεν πρέπει να δοθεί το πράσινο φως στο Ισραήλ για δολοφονίες άνευ όρων

Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι δήλωσε: «Λέμε φτάνει, δεν πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ πράσινο φως για δολοφονίες χωρίς όρους».

«Η επικίνδυνη κλιμάκωση απειλεί την περιοχή και τον κόσμο», πρόσθεσε.

09:17 Τουλάχιστον 10 Βρετανοί έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Τουλάχιστον 10 Βρετανοί υπήκοοι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και άλλοι έξι εξακολουθούν να αγνοούνται, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Βικτόρια Άτκινς στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.

09:10 Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του ΟΗΕ για τη Γάζα – Δύο αλλαγές

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στη Νέα Υόρκη το προσχέδιο του ψηφίσματος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή περιλαμβάνει δύο νέα σημεία.

Το πρώτο αφορά τη μετακίνηση ανθρώπων και αναφέρει ότι οποιαδήποτε τέτοια μετακίνηση πρέπει να είναι εθελοντική, ασφαλής και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι σημαντικό, αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, γιατί ουσιαστικά οι ΗΠΑ φαίνεται να συμφωνούν ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ανθρώπων δεν πρέπει να είναι αναγκαστική.

Το σχέδιο απαιτεί επίσης όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός, για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ΗΠΑ δεν είχαν συμφωνήσει σε αυτό προηγουμένως. Είναι κάτι που πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήθελαν να προστεθεί και οι ΗΠΑ έχουν σαφώς υποχωρήσει σε αυτό, σύμφωνα με την εκτίμηση του δημοσιογράφου.

08:52 Με συγγενείς των ομήρων συναντήθηκε ο Μακρόν στο Ισραήλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται το Τελ Αβίβ όπου θα έχει συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ίδιος συναντήθηκε με Γαλλοισραηλινούς πολίτες, συγγενείς θυμάτων της Χαμάς και συγγενείς αιχμαλώτων.

08:45 Σχεδόν 1.4 εκατ. οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Περίπου 1,4 εκατομμύρια από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας είναι πλέον εκτοπισμένοι, ανέφερε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA. Όπως αναφέρει η οργάνωση η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού καθώς και ο υπερπληθυσμός έχουν γίνει «μείζον πρόβλημα».

Σε πολλά καταφύγια που έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 1.500-2.000 άτομα υπάρχουν τώρα 4.400 και ότι ο υπερπληθυσμός και οι ελλείψεις έχουν προκαλέσει εντάσεις, καθώς και βία με βάση το φύλο.

Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι εκατοντάδες και πιθανόν χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο βορρά, παρά τις ισραηλινές απαιτήσεις να μετακινηθούν προς το νότο, «λόγω των συνεχών βομβαρδισμών στο νότο και της αδυναμίας εύρεσης επαρκούς καταφυγίου».

08:30 Έκκληση στην Αίγυπτο να απομακρύνει τους τραυματίες από τη Γάζα

Οι υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν έκκληση στην Αίγυπτο να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα ώστε να επιτραπεί να βγουν τραυματίες από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Απευθύνουμε έκκληση στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και να εγγυηθεί την εισαγωγή ιατρικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και την αποχώρηση τραυματιών και ασθενών», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς.

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και τις επιτροπές του σε κράτη της περιοχής να διεξαγάγουν εκστρατείες αιμοδοσίας και στα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φθάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία της παραθαλάσσιας παλαιστινιακής περιοχής.

08:16 «Βρισκόμαστε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» λέει υπουργός του Ισραήλ

«Βρισκόμαστε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ» αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, σε συνέντευξή του στη γερμανική ταμπλόιντ Bild. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πίσω από τις ισλαμιστικές ομάδες σε Μέση Ανατολή αλλά και Ευρώπη βρίσκεται το Ιράν.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της χερσαίας εισβολής στη Γάζα λέει ότι το Ισραήλ δεν θα την καθυστερήσει λόγω ανησυχιών για τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατούνται εκεί από τη Χαμάς.

07:59 Έξι εργαζόμενοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε ένα 24ωρο στη Γάζα

Άλλοι έξι εργαζόμενοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε χρονικό διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη αύξησε στους 35 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους από την 7η Οκτωβρίου.

«Δεν έχουμε λόγια», σχολίασε η UNRWA μέσω X.

«Αποτίνουμε φόρο τιμής στους 35 συναδέλφους μας που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου. Θρηνούμε και θυμόμαστε. Δεν πρόκειται απλά για αριθμούς. Πρόκειται για φίλους και συναδέλφους μας. Πολλοί ήταν εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας. Η UNRWA θρηνεί την τεράστια απώλεια».

07:56 Έφτασε στο Τελ Αβίβ ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσγειώθηκε στο Ισραήλ και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον προεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

07:48 IDF: Χτυπήσαμε πάνω από 400 τρομοκρατικούς στόχους

Για μια ευρεία επιχείρηση το βράδυ της Δευτέρας με πάνω από 400 «τρομοκρατικούς στόχους» κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται ακόμα οι τοποθεσίες – ως σημεία επιθέσεων- προσφυγικών καταυλισμών που οι Παλαιστίνιοι λένε ότι υπήρξαν δεκάδες νεκροί.

Στην ίδια ανακοίνωση οι IDF αναφέρουν ότι χτυπήθηκαν τζαμιά που χρησιμοποιούνταν ως επιχειρησιακά κέντρα από τη Χαμάς, ενώ χτυπήθηκαν και δεκάδες ένοπλοι της οργάνωσης που «σκόπευαν να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ».

Αναφέρει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν τρεις αναπληρωτές διοικητές της Χαμάς.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται:  «Σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών δυνατοτήτων της Χαμάς, οι IDF χτύπησαν δεκάδες ενόπλους της Χαμάς που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν δεκάδες τρομοκρατικές υποδομές και ορμητήρια της Χαμάς στις γειτονιές Shuja’iyya, Shati, Jabalia, Daraj Tuffah και Zaytun».

07:32 Ώρα μηδέν για τα νοσοκομεία στη Γάζα – Ξεμένουν από καύσιμα

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, το Indonesian Hospital, βυθίστηκε για κάποια ώρα στο σκοτάδι καθώς τα καύσιμα που τροφοδοτούν με ρεύμα το κτίριο τελειώνουν. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera κατά τη διάρκεια της νύχτας το νοσοκομείο βυθίστηκε στο σκοτάδι ενώ δεκάδες νέοι τραυματίες έφταναν για νοσηλεία.

Νωρίτερα φαίνεται πως η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας ωστόσο να τονίζει ότι τις επόμενες 48 ώρες το υγειονομικό σύστημα της Γάζας κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ έχει σταματήσει την τροφοδότηση με ρεύμα του παλαιστινιακού θύλακα, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις να λειτουργούν με γεννήτριες. Ωστόσο τα καύσιμα στερεύουν και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για η λειτουργία των ιατρικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των θερμοκοιτίδων για τα βρέφη.

07:19 Η Κίνα «λυπάται βαθύτατα» για τους θανάτους αμάχων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi δήλωσε στον Ισραηλινό Eli Cohen ότι το Πεκίνο είναι «βαθιά θλιμμένο» από τον μεγάλο αριθμό θανάτων αμάχων στον κλιμακούμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Wang αναγνώρισε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά «θα πρέπει να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύει την ασφάλεια των αμάχων», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας την Τρίτη.

Ο Wang πρόκειται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτή την εβδομάδα.

07:13 Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός

Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν για να κυνηγήσουν την ηγεσία της Χαμάς».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ πρόσθεσε σε ξεχωριστή ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, σε σχέση με αυτό το ζήτημα, είναι να επικεντρωθούμε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

07:00 «Η απελευθέρωση δύο ακόμα αιχμαλώτων δείχνει τη διάθεση της Χαμάς να διαπραγματευτεί»

Η απόφαση της Χαμάς να απελευθερώσει δύο ακόμη ισραηλινούς αιχμαλώτους δείχνει την προθυμία της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας να διαπραγματευτεί, δήλωσε αναλυτής της Μέσης Ανατολής, αν και το κλίμα για συνομιλίες είναι δύσκολο.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Stephen Zunes, καθηγητής πολιτικής της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, χαιρέτισε την απελευθέρωση ως «κάτι καλό».

«Η αίσθησή μου είναι ότι η Χαμάς το χρησιμοποιεί αυτό ως χειρονομία καλής θέλησης για να αφήσει τους Ισραηλινούς να γνωρίζουν ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν. Το Ισραήλ βέβαια κρατά χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι μη βίαιοι», δήλωσε.

«Είναι πιθανό να υπάρξει κάποιο σημάδι ανταλλαγής κρατουμένων. Και σαφώς η Χαμάς προσπαθεί να αποφύγει, αν είναι δυνατόν, μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στο έδαφος».

Αλλά είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις ίσως να είναι δύσκολες με δεδομένους τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι, όπως είπε, «δεν διαμορφώνουν καθόλου καλό κλίμα για διαπραγματεύσεις».

06:53 Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς συλλαμβάνεται από ισραηλινές δυνάμεις στη Δ. Όχθη

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς συνελήφθη στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από νυχτερινή ισραηλινή επιδρομή στο σπίτι του, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, δείχνει τον Adnan Hamarsheh να κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι και να τον σέρνουν σε ένα τεθωρακισμένο όχημα πολλά βαριά οπλισμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων.

06:42 Δεκάδες νεκροί στα νότια

Δεκάδες είναι οι νεκροί από ισραηλινές επιδρομές που πριν την αυγή επικεντρώθηκαν στη Ράφα και το Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

06:33 Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Γάζα

Καλημέρα σας. Εκατοντάδες νέοι νεκροί προστίθενται στη μακάβρια λίστα των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας με τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ να γίνονται σφοδρότεροι μέρα με τη μέρα. Συνολικά πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτώβρη ανάμεσά τους πάνω από 2.000 παιδιά. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα