Η εντολή περικοπών ήρθε από ψηλά. Ο οικονομικός σχεδιασμός του υπουργείου Εξωτερικών για το Ινστιτούτο Γκαίτε επιβάλλει την εξοικονόμηση μεσοπρόθεσμα 24 εκατομμυρίων ετησίως. Οι περικοπές οδήγησαν στην απόφαση «αναδόμησης» του παγκόσμιου δικτύου των Ινστιτούτων με την αναβάθμιση χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής.

Πρακτικά, η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου στα κεντρικά του Ινστιτούτου στο Μόναχο σημαίνει ότι κλείνουν 9 Ινστιτούτα και ένα Γραφείο Συνδέσμου από τα 158 Ινστιτούτα-Γκαίτε παγκοσμίως: Λιλ, Μπορντό, Στρασβούργο (Γραφείο Συνδέσμου) στη Γαλλία, Τεργέστη, Τορίνο, Γένοβα στην Ιταλία, Ρότερνταμ, Κουριτίμπα, Οσάκα, Ουάσιγκτον.

«Το προεδρείο του Ινστιτούτου-Γκαίτε θα αποφασίσει εντός των επόμενων εβδομάδων για το μέλλον της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη στη βάση διαφορετικών σεναρίων» είπε.

Οι αντιδράσεις για τη μείωση της παρουσίας σε Ιταλία και Γαλλία ήταν έντονες, το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη γαλλο-γερμανική διακυβερνητική συνάντηση υπό τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Στον πρώτο κύκλο περικοπών δεν συμπεριλαμβανόταν το Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο και αυτό μπήκε στο κάδρο του συνολικού πακέτου περικοπών και επαναπροσανατολισμού.

Τα σύννεφα πύκνωσαν στην τελευταία συνεδρίαση της υποεπιτροπής για την εξωτερική πολιτική Πολιτισμού και Παιδείας της μόνιμης Επιτροπής Προϋπολογισμού του Μπούντεσταγκ, με τη συμμετοχή της προέδρου του Ινστιτούτου-Γκαίτε Καρόλα Λεντς.

Την απειλή για τη λειτουργία του προβεβλημένου Ινστιτούτου-Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του Ινστιτούτου-Γκαίτε Αθήνας, Ανγκελα Κάγια, υπεύθυνη και για τα δύο Ινστιτούτα στην Ελλάδα. «Το προεδρείο του Ινστιτούτου-Γκαίτε θα αποφασίσει εντός των επόμενων εβδομάδων για το μέλλον της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη στη βάση διαφορετικών σεναρίων» είπε.

«Η Θεσσαλονίκη είναι και παραμένει σημαντική για το έργο του Ινστιτούτου-Γκαίτε στην Ελλάδα: Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο και αναπτύσσουμε μοντέλα». Το καθένα από τα εξεταζόμενα μοντέλα «προβλέπει τη διατήρηση του αριθμού ατόμων από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιφέρεια στις εξετάσεις του Ινστιτούτου-Γκαίτε».

Αυτός είναι σημαντικός παράγοντας, διότι το Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα εύρωστο από άποψη εσόδων από εξετάσεις. Και η οικονομική κατάσταση «παίζει κομβικό ρόλο», σύμφωνα με την Κάγια στη λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο, το αδύνατο σημείο είναι το φορολογικό βάρος του ιδιόκτητου ακινήτου, το οποίο ανέρχεται στα 450.000 ετησίως.

Μία λύση σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν πρέπει να δημιουργεί προηγούμενο για πολιτιστικά ιδρύματα άλλων χωρών. Διέξοδο θα μπορούσε να προσφέρει η συστέγαση πολιτιστικού ιδρύματος με προξενικές υπηρεσίες που έχουν διαφορετικό καθεστώς φορολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκέψεις γίνονται και για να πουληθεί το ακίνητο-φιλέτο. Αλλά αυτό θα σημάνει το τέλος του εμβληματικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη.

Το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στα «ΝΕΑ» περιορίστηκε στη σημείωση ότι «το Ινστιτούτο-Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης γερμανικής πολιτιστικής παρουσίας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, με δύο Ινστιτούτα-Γκαίτε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, δύο Γραφεία σε Χανιά, Πάτρα.

Σημείωσε επίσης τη «στενή γερμανοελληνική συνεργασία στους τομείς της κουλτούρας της μνήμης και της πολιτικής συμφιλίωσης με το Γερμανο-Ελληνικό Ταμείο Μέλλοντος, που χρηματοδοτεί πάνω από 100 προγράμματα».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα