Με στόχο την έξοδο του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών ομίλων το ταχύτερο δυνατό, κινείται πλέον η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτέλεσε η ανακοίνωση την περασμένη Δευτέρα της συμφωνίας μεταξύ Alpha Bank – UniCredit, που μεταξύ άλλων προβλέπει την απόκτηση από τον ιταλικό όμιλο του 9% της ελληνικής τράπεζας.

ΤΧΣ: Ξεκινά η διαδικασία για την πώληση του 9% της Alpha Bank

Οι επαφές του Ταμείου, που είναι ο πωλητής των συγκεκριμένων τίτλων, με τη UniCredit ξεκίνησαν την ίδια ημέρα, ενώ δεν χρειάστηκαν παρά μερικά 24ωρα για την ολοκλήρωση του απαραίτητου πρώτου κύκλου διαπραγμάτευσης και την πρόσληψη της Lazard ως συμβούλου διάθεσης.

Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία θέλει να τρέξει την όλη διαδικασία ο CEO του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, είναι το γεγονός ότι το ΔΣ που άναψε το πράσινο φως για την επίσημη εκκίνησή της πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Έτσι, χθες πριν το άνοιγμα του ΧΑ, έγινε γνωστό το τίμημα που προβλέπει η προσφορά των Ιταλών, το οποίο ανέρχεται στα 1,33 ευρώ ανά μετοχή, ενέχοντας premium της τάξης του 5% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου, της τελευταίας εργάσιμης ημέρας στο ΧΑ, πριν την ανακοίνωση του deal.

Ο λόγος στους επενδυτές

Πλέον, ο λόγος πέφτει στην επενδυτική κοινότητα, καθώς μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου θα μπορούν να κατατεθούν  στη Lazard προτάσεις από άλλους υποψήφιους αγοραστές για το συγκεκριμένο πακέτο μετοχών της Alpha Bank.

Τραπεζικές πηγές αδυνατούν να διατυπώσουν ασφαλείς προβλέψεις για το αν τελικά θα υπάρξει άλλη προσφορά.

Με βάση τη διαδικασία πάντως, οι όροι των προτάσεων από αξιόπιστους επενδυτές που θα ενδιαφερθούν για το 9% της Alpha Bank, θα γίνονται άμεσα γνωστοί στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, ώστε όσοι το επιθυμούν να υποβάλλουν καλύτερη προσφορά.

Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο θα μπορέσει ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί, να μεγιστοποιήσει τις εισπράξεις του, οι οποίες με βάση το σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας που υπέγραψε με την UniCredit, θα ανέλθουν σε 281 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή του αγοραστή, αποτελεί η τιμή που είναι διατεθειμένος να πληρώσει, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας που έχουν οριστεί.

Με αυτά τα δεδομένα, στα μέσα Νοεμβρίου, η Alpha Bank θα καταστεί η δεύτερη τράπεζα μετά τη Eurobank, χωρίς συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Είτε αγοραστής είναι η UniCredit ή κάποιος άλλος.

Σημειώνεται δε ότι στη δεύτερη περίπτωση ο ιταλικός όμιλος έχει δεσμευθεί να αποκτήσει εντός 24 μηνών από την αγορά ποσοστό τουλάχιστον 5% στην Alpha Bank.

Ακολουθεί η Εθνική

Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του ήμισυ της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ήτοι του 20% των μετοχών της.

Θα έχει προηγηθεί την Τρίτη 7 Νοεμβρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2023 και εφόσον δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή των συνθηκών στις αγορές, το Ταμείο θα πατήσει το κουμπί για τη διάθεσή τους.

Το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, το ΤΧΣ εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τη μέθοδο που θα ακολουθήσει στη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο, το 15% θα διατεθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών και το 5% μέσω του ΧΑ σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ κατά πάσα πιθανότητα προτεραιότητα θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι του συστημικού ομίλου.

Με τον τρόπο αυτό το ΤΧΣ στοχεύει να περιορίσει το εύρος της έκπτωσης επί της τρέχουσας αποτίμησης της Εθνικής Τράπεζας στο ΧΑ, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την πώληση ενός τόσο μεγάλου ποσοστού μετοχών.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η είσοδος ενός μεγάλου ευρωπαϊκού ομίλου, της UniCredit εν προκειμένω, σε ελληνική τράπεζα για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, καταδεικνύει την διάθεση μακροπρόθεσμων επενδυτών να τοποθετηθούν ξανά στο εγχώριο σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν, δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, προχωρήσει άμεσα και η πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, που με βάση το τρέχον άτυπο χρονοδιάγραμμα θα επιχειρηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις